nemzetisport.hu 2017.08.31 17:37 Frissítve: 2017.08.31 18:32

Férfi kosárlabda Eb: eddig minden szép és jó!

Péntek 14 órakor Horvátország ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely tizennyolc év után léphet újra parkettre kontinensviadalon.

Hanga Ádám (balra) és Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a mieink edzése végén (Fotók: Koncz György)

 

Bobory Balázs, Koncz György (fotó), Nagy-Pál Tamás (videó) jelenti Kolozsvárról

Minden szép és jó!

Röviden így lehet összefoglalni a magyar válogatott első napját az Európa-bajnokság C-csoportjának otthont adó Kolozsváron, hiszen az időjárás csodálatos – az előrejelzések szerint még két napig, aztán húsz fok köré esik a hőmérséklet, és esni fog az eső –, az összes csapatnak, így a mieinknek is szálláshelyül szolgáló szálloda remek, a játékosoknak pedig sikerült kipihenniük magukat, amire szükségük is volt.

Mert a szerdai buszút bizony hosszúra sikeredett, a magyar válogatott délután négykor indult el Kecskemétről, félúton elfogyasztott egy bőséges vacsorát, aztán persze a határ átlépését követően a romániai útviszonyok miatt lassabban haladt, mint az anyaországban, volt is éjszaka fél kettő, mire a játékosok megkapták szobájukat.


A városban hétköznap lévén egyébként is nagy a forgatag, úton-útfélen plakátok, molinók hirdetik, hogy Kolozsváron Európa-bajnoki csoportmérkőzéseket rendeznek, bár a helyiek nem túl optimisták, így kosárlázról nem is beszélhetünk. A házigazdák csapata a felkészülés során mindössze egyetlen – Tunézia elleni – győzelmet tud felmutatni, minden más vereség, és nem is a kicsi fajtából. Szóval a kolozsváriak eléggé visszafogottak, ha az Eb-ről van szó, a város lakosságának nagyobbik hányada azért nagyon bízik benne, hogy legalább egy meccset elcsípnek a kedvencek, mégpedig a magyarok ellenit…

Persze Ivkovics Sztojan csapatának is az a célja, hogy a románokat mindenképp legyőzze, de ezenkívül minimum még egy sikerre hajt, ami továbbjutást jelenthetne a csoportkörből Isztambulba.

A magyar válogatott kicsivel később edzett a tízezer néző befogadására alkalmas kolozsvári arénában, mint pénteki ellenfele, a horvát együttes, de így is szinte a nyitó meccs időpontjában gyakorolt. Ahogy az a nagy eseményeken lenni szokott, mindenféle nyilvánosságot kizártak az akkurátus rendezők a játéktér környékéről, így óvatlan szemek nem figyelhették, mire készülnek a mieink, mindössze az utolsó öt percet vehették szemügyre az újságírók a magyar csapat edzéséből, ekkor már természetesen a levezetés zajlott.

Ami első blikkre feltűnő volt, az a magyar játékosok jó kedve, felszabadultsága, de ez nem meglepő, Ivkovics Sztojan kiválasztottjaiban tökéletesen megbízik, a korbácsot nem kell magával vinnie a tréningekre, az elmúlt öt évben tényleg kialakult a rendszer, amelybe ha egy-egy új játékos bekerül, általában be is tagozódik, és talán ez is az egyik legfőbb oka, hogy tizennyolc év után ismét Európa-bajnokságon szerepel magyar férfiválogatott.

Persze más kérdés, hogy a körítés – a hatalmas csarnok és az a tudat, hogy a hotelben minden pillanatban összefuthatnak egy világsztárral a Kecskeméten, Falcóban, Körmenden vagy Pakson edződő legjobbjaink – mennyire viszi el a fókuszt az egyetlen feladatról, konkrétan a pénteki mérkőzésről. Remélhetőleg semennyire, és ebben segíthet a szakmai stáb részéről Ivkovics, aki a montenegrói válogatott első edzőjeként járt már Eb-n, illetve Hanga Ádám, aki Európa legjobb csarnokaiban, legjobb csapatai ellen és legvérmesebb szurkolói előtt játszik hétről hétre az Euroligában.

Csütörtök délután arról még nem tudtunk beszámolni, hogy a magyar játékosok könnyen vagy nehezebben aludtak el az első Európa-bajnoki mérkőzésük előtt, nagy eséllyel mindenki máshogy éli meg a debütálást. Az azonban biztos, hogy a legtöbben pályafutásuk legjelentősebb állomásához értek, és az egész világ előtt bizonyíthatnak.

És ha hiszünk a sorsban, akkor a hely szelleme sokat segíthet, talán nem véletlen, hogy a mieinknek közel két évtized távollét után éppen egy történelmi magyar városban, Kolozsváron van dolguk Európa-bajnokságon...

„MINDIG MEGTALÁLNAK A DOPPINGELLENŐRÖK, MERT IZMOSABB VAGYOK A TÖBBIEKNÉL”KOSÁRLABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT (Kolozsvár)
1. forduló (szeptember 1., péntek)
14.00:
MAGYARORSZÁG–Horvátország (Tv: M4 Sport)
16.45: Spanyolország–Montenegró
19.30: Románia–Csehország

Az Európa-bajnokság csoportbeosztását és menetrendjét ide kattintva találja meg!

 

 

 

2020.10.03 14:10:27

Kosárlabda MTI/B. D. K.

Adam Silver úgy véli, az NBA-játékosok nem fognak szerephez jutni a nyári játékokon.

2020.10.03 08:18:34

Kosárlabda GOBODICS TAMÁS

LeBron James együttese megállíthatatlan, a söprés is benne van az NBA idei nagydöntőjében.

2020.10.01 09:48:42

Kosárlabda B. D. K.

Október 2-án rajtol el a bajnokság egy PINKK-Pécsi 424–Vasas Akadémia mérkőzéssel.

2020.09.20 00:42:19

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Soha ennyi kihívással nem találkoztak versenyzők, edzők, sportvezetők, mint manapság. Reménykedem, hogy minden protokoll legalább olyan sikeres lesz, mint az NBA által megalkotott szabályrendszer.