Férfi kosár vb-sel.: kis gép, nagy utazás – már Litvániában a csapat

BOBORY BALÁZS (KLAIPEDA)BOBORY BALÁZS (KLAIPEDA)
Vágólapra másolva!
2018.02.23. 01:13
null
Kicsi charterrel érkezett meg a csapat Klaipedába
Pénteken magyar idő szerint 18.45-től a háromszoros Európa-bajnok Litvánia vendége lesz a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Együttesünk ennek ellenére bizakodva várja a mérkőzést.

 

„Először érjünk oda!” – válaszolta nevetve az első válogatottságára készülő Horti Bálint arra a kérdésre, mit vár a bemutatkozásától.

Pedig ekkor még a körmendi center nem is látta azt a 30 férőhelyes charter kisgépet, amellyel a magyar nemzeti csapat Litvániába repült. Nos, mint az később a küldöttség számára kiderült, a repülő alig hosszabb egy csuklós busznál, óriási propellerei vannak, az utastérbe felvezető lépcső pedig olyan keskeny, hogy szinte elvész a kosarasok 46-os, 47-es, esetenként még nagyobb lába alatt.

„Egyébként miért izgulnék? – folytatta továbbra is jókedvűen Horti. – Néhány hete a Körmenddel jártunk Litvániában, és nyertünk is. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a litván kosárlabda milyen hagyományokkal büszkélkedhet, de félni sosem szabad, és miért másért utaznánk el erre a világbajnoki selejtezőre, minthogy nyerjünk?”

Dublőrnek is jók
Ivkovics Sztojan nem a levegőbe beszélt, amikor azt hangsúlyozta, hogy a válogatott edzőtáborában mindig számít majd a tavaly novemberben, a Koszovó elleni mérkőzésen a válogatottságtól elkö-szönő Wittmann Krisztiánra, illetve a hétfőn Szombathelyen a lengyelek elleni összecsapás alkalmá-val ugyanerre készülő Tóth Norbertre és Ferencz Csabára. A három „öreg” két fiatallal kiegészülve „játszotta el” a litvánokat a szerdai edzésen, ráadásul – hogy a magyar csapatnak még nehezebb dolga legyen – presztízskérdést csináltak a feladatokból, amelyek persze a végén általános derült-séget váltottak ki a játékosokból. Wittmannék jól végezték dolgukat ebben a szerepkörben, ezen nem fog múlni semmi a pénteki mérkőzésen.

S bár azzal Horti Bálint is tisztában van, hogy a tervek szerint részfeladatok megoldására használja majd őt Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, ezzel távolról sincs problémája („Miért lenne? Körmenden is hasonló a feladatom.”)

A válogatott egyébként csütörtök délelőtt még Kecskeméten edzett, ebéd után indult a csapat Ferihegyre, és csak este ért a forgalmas litván kikötővárosba, Klaipedába. Ahogy azt előre tudni lehetett, kemény mínuszok várták a mieinket, de februárban ezen nem is kell csodálkozni, foglalkozni vele meg főleg nem, hiszen az időjárás nem befolyásolja a pénteki vb-selejtezőt, amelynek sok hozadéka lehet – a legszebb egy bravúr, de mindenképpen rengeteg hasznos tapasztalat. Vojvoda Dávidéknak csütörtök este nem is volt más dolguk, mint vacsorázni és lefeküdni.

„Nem hiszem, hogy bármi múlna azon, hogy a meccs előtti este edzünk-e vagy sem a helyszínen. Erre péntek délelőtt lesz lehetőség, viszont fontos, hogy a lehető leginkább kipihentek legyünk” – hangsúlyozta Ivkovics Sztojan.

Horti Bálint (középen) nem bánja, ha Ivkovics Sztojan (jobbra) részfeladatok megoldására használja Klaipedában (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Horti Bálint (középen) nem bánja, ha Ivkovics Sztojan (jobbra) részfeladatok megoldására használja Klaipedában (Fotó: Dömötör Csaba, archív)

A játékoskeret tizenhárom tagú, és ennek az a szomorú oka, hogy az egyik legjobb formában lévő játékos, Váradi Benedek ezúttal csak turistaként lehet jelen, a Falco csapatkapitánya bordasérülés miatt hiányzik.

„Sajnos a Szolnok elleni kupadöntőn egy lepattanóért zajló harc közben beletérdeltek a lengőbordámba, úgyhogy még a tüsszentés is fáj” – mondta szomorúan Váradi, aki azért reménykedik benne, hogy hétfőn saját városában, Szombathelyen a lengyelek ellen már csatasorba állhat.

Az előtte lévő erőpróbát, a litvánok ellenit még nélküle kell megvívnia pénteken a magyar válogatottnak, amely a sorozat legnehezebb feladata előtt áll.

KOSÁRLABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ

1. SELEJTEZŐKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT
18.45:
Litvánia–MAGYARORSZÁG (Tv:M4 Sport)
19.00:Lengyelország–Koszovó

4. FORDULÓ
Február 26., hétfő
18.30, Klaipeda:
Litvánia–Koszovó
20.00, Szombathely: MAGYARORSZÁG–Lengyelország (Tv: M4 Sport)

Az állás: 1. Litvánia 4 pont (174–116-os pontkülönbség), 2. Lengyelország 3 (125–135), 3. Magyarország 3 (144–146), 4. Koszovó 2 (137–183)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik