Férfi kosár Ek: nem sok esélye maradt a Körmendnek

GYŐRI FERENC (Velence)GYŐRI FERENC (Velence)
Vágólapra másolva!
2018.03.07. 22:23
null
Megállíthatatlan volt az olasz csapat (Fotó: FIBA)
A férfi kosárlabda Európa-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzősén az Egis Körmend 83–51-es vereséget szenvedett a Reyer Venezia vendégeként.

 

Kissé furcsa és szokatlan helyzet állt elő. A mérkőzés előtti napon, sőt, az azt megelőző órákban is kifejezetten felszabadult volt Gasper Potocnik, az Egis Körmend edzője. Egyébként sem kimondottan morózus figura, ám ezúttal a megszokottnál sokkal nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottnak látszott.

Ennek persze lehetett a látszat az oka, vagy éppen, hogy csapata az esélytelenek nyugalmával szállt harcba a FIBA Európa-kupa nyolcaddöntőjének első felvonásán az olasz bajnoki címvédő és aktuális listavezető Umana Reyer Venezia ellen. A velenceiek valamiért mégis aláhullottak a Bajnokok Ligájából, talán nem vették elég komolyan a sorozatot, talán nem voltak elég erősek a továbbjutáshoz. Keretük telis-tele van rutinos, sokat próbált játékosokkal, a csapatkapitány, Tomas Ress például négy hónappal még Gasper Potocniknál is idősebb... Legnevesebb játékosuk az amerikai Austin Daye, aki idén érkezett a gárdához és 293 NBA-mérkőzéssel rendelkezik.

Az atombunkerre vagy csillagvizsgálóra hasonlító velencei csarnok meglehetősen ijesztőnek hatott, de nem a vasi drukkerek számára, akik száznál is többen tették tiszteletüket csapatuk kemény erőpróbáján. A körmendi szurkolókat beterelték egy ketrecbe, a kilátásukat egy plexi takarta, amely tele volt ragasztva matricákkal. Egészen szürreális volt a látvány, ráadásul nagyjából negyven embernek nem is akartak jegyet adni a hazaiak. Aztán Németh Zsolt ügyvezető és Zsebe Dániel csapatmenedzser problémamegoldó-képességének köszönhetően mindenki bejutott és külön szektort is kaptak a fanatikusok.

Kezdetben szerencsére akadozott a Venezia játéka. Az első negyedben néhány pontos előnyt épített ki a Körmend, mert kevesebbet hibázott riválisánál. Az olaszok 12–0-s futásával fordult a kocka, a rengeteget rontó horvát Hrvoje Peric kivételével mindenki magára talált náluk (39–28 félidőben). Az Egis soraiban Ferencz Csaba és Eric Fanning is visszafogott teljesítményt nyújtott, a harmadik negyed elején meg hatalmas mázlival végre behullott egy hárompontos Peric-nek. 21 ponttal ellépett a Venezia, amely jóval nagyobb játékerőt képvisel a magyar együttesnél és időszakosan még jól is teljesített. A körmendi szurkolók viszont folyamatosan űzték-hajtották-biztatták kedvenceiket, ünnepként fogták fel a találkozót és hazai pályát varázsoltak Olaszországba.

Fanning feljavult egy időre és becsülettel harcolt a vendégcsapat, de folyamatos nyomás alatt tartotta őt a Venezia. A végére csak az maradt nyitott kérdésként, hogy harminc pont fölötti különbség alakul ki, avagy sem... Nos, hiába dobott bravúrkosarat Németh Ákos, Peric gól jó plusz egyes játékával 83–51 lett a vége. A visszavágó valószínűleg csak formalitás lesz, de ez egyben a realitás is, bár ahogy Potocnik mester elmondta, csapata tud ennél többet mutatni.

„Kijött a különbség a két csapat között”
„Az első negyedben még tartottuk magunkat – értékelt Horti Bálint, a Körmend centere. – A folytatásban azonban sok hibát követtünk el, üres dobásokat rontottunk. A Venezia elkezdte komolyabban venni a mérkőzést és kijött a különbség a két csapat között. Támadásban nem találtuk a ritmust, nagy problémáink voltak vele.”


Férfi kosárlabda FIBA Európa-kupa
Nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
UMANA REYER VENEZIA (olasz)–EGIS KÖRMEND 83–51 (16–19, 23–9, 21–13, 23–10)

Venezia, 3122 néző. V: Sulga (ukrán), Cekov (bolgár), Zupancic (szlovén)
VENEZIA: Haynes 5/3, JENKINS 9/6, Bramosz 2, Peric 13/3, WATT 6. Csere: De Nicolao 10/6, Biligha 9, Johnson 10, Daye 6, TONUT 10/6, Cerella 3/3, Ress. Edző: Walter De Raffaele
KÖRMEND: Wright 3/3, Hollins 11/6, Ferencz 3/3, Tuoyo 2, HORTI 6. Csere: Csorvási 10, Fanning 7/3, Halász 2, Davis-Smith 2, Németh Á. 5/3. Edző: Gasper Potocnik
Az eredmény alakulása. 3. perc: 5–4. 7. p.: 9–12. 9. p.: 14–19. 14. p.: 26–19. 18. p.: 34–23. 23. p.: 47–28. 29. p.: 55–41. 34. p.: 67–41. 38. p.: 80–49
MESTERMÉRLEG
Walter De Raffaele:
– Negyven percen keresztül a megfelelő intenzitással játszottunk, remekül vittük végig a gyors indításainkat. Végig tartottuk a saját ritmusunkat, figyelmesen, jó hozzáállással kosárlabdáztunk. Mostantól a következő mérkőzésünkre koncentrálunk.
Gasper Potocnik: – Az első néhány percben ijedten játszottunk, aztán összeszedtük magunkat, különösen védekezésben. A támadásunk azonban akadozott és a Venezia elég jó ahhoz, hogy ezt folyamatosan megbüntesse. A második félidőben egyik játékelemben sem teljesítettünk a megfelelő szinten, puhák voltunk védekezésben és nem játszottunk csapatként. Az eredmény mindent elmond, de azt gondolom, tudunk ennél sokkal jobban játszani.

A másik magyar érdekeltségű meccsen
Juventus Utena (litván)–Alba Fehérvár 87–74
(29–6, 25–28, 15–20, 18–20)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik