Női kosár Euroliga: Most mindenki csalódott – Kányási Veronika

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 07:57
Kányási Veronika szerint a csapattagok segítenek egymásnak, hogy ne kerüljenek mélyre a fájó vereség után (Fotó: Koncz Márton)
A sorsdöntő harmadik mérkőzésen végig hátrányban lévő DVTK csapatkapitánya szerint a tét közrejátszott benne, hogy idegesek és pontatlanok voltak a negyeddöntő utolsó összecsapásán, amelyet magabiztosan nyert meg a francia Lille Miskolcon.

 

– Tudott egyáltalán aludni?
– Nem sokat − válaszolta a Nemzeti Sportnak csütörtök délben Kányási Veronika, a DVTK Hun-Therm 24 éves csapatkapitánya egy nappal azután, hogy a borsodi együttes hazai pályán 73−58-ra kikapott a francia Villeneuve d’Ascq Lille-től a női Euroliga-negyeddöntő harmadik mérkőzésén, így nem jutott be a final fourba. − Eleve nehéz aludni a meccsek után, mert dolgozik az adrenalin, az ember agya ilyenkor újra végigpörgeti a meccset.

– Borzasztóan kezdődött a mérkőzés, nagyon idegesnek tűntek…
– Részben ennek tudható be a gyenge rajt, elismerem. Támadásban dekoncentráltak voltunk, a franciák pedig ritmust fogtak, miután az első néhány dobásuk bement. Nálunk sokáig, csaknem hat percig nem született meg a megnyugtató első kosár, főleg a pontatlanság és a kapkodás miatt. Nehéz megfogalmazni, mi történt velünk, hideg fejjel kell majd elemezni.

– Így is felzárkóztak, de az első mérkőzéssel ellentétben nem sikerült fordítaniuk, sőt öt pontnál közelebb egyszer sem tudtak kerülni. Miért?
– Valóban, ezúttal is bizonyítottuk, hogy nagy hátrányból is képesek vagyunk felállni, ám nyilvánvaló, hogy ilyen nagy tétre menő meccsen nehezebb a feladat. Amikor a rivális tizenöt-húsz ponttal elhúz, kezd tudatosulni, hogy nincs több lehetőség, mert ez a sorsdöntő harmadik meccs. Sajnos frusztráltak lettünk, akkor már nagyon nyomta a vállunkat a teher, és közben túl sok energiát emésztett fel a kapaszkodás.

– Úgy tűnt, fizikailag sem voltak a legjobb állapotban, fáradtabbnak, lassúbbnak tűntek ellenfelüknél.
– Ez inkább abból fakadhatott, hogy nem tudtunk megnyugodni az egész meccsen, mert igyekeztünk, és mindenki a maximumot próbálta nyújtani.

– Jobb csapat a Lille a DVTK-nál?
– Nem mondanám. Szerintem mi csapatként erősebbek vagyunk, ezt bizonyítottuk az egész idényben, náluk viszont több kimagasló egyéni teljesítmény volt, ez is döntött.

– Hogyan értékeli az Euroliga-idényt, amelyben előreléptek az előző, újonc­évadhoz képest, hiszen tavaly a csoportkör jelentette a végállomást.
– Most mindenki csalódott, mert elhittük, hogy megcsináljuk, és közel voltunk hozzá. Ha az idény előtt – amely a London Lions elleni selejtezővel kezdődött nekünk – tudjuk, hogy negyeddöntőbe jutunk, boldogok lettünk volna. Idővel felfogjuk majd, nagy tett, amit végrehajtottunk, és tanulunk belőle. Muszáj lesz gyorsan átlendülni ezen.

– Hamar lesz lehetőségük akár éremmel is vigasztalódni, hiszen a jövő hétvégén rendezik a Magyar Kupa négyes döntőjét Győrben.
– Előbb, szerdán a jó formában lévő TFSE-MTK ellen játszunk a negyeddöntőben, de nyilván szeretnénk bejutni az elődöntőbe, amelyben a házigazda Győr lehet az ellenfelünk.

– A szurkolók a Lille elleni meccs után már üzentek és azt kérték, küzdjenek a bajnoki címért. Eddig veretlenek a bajnokságban, vagyis nem tűnik lehetetlennek eleget tenni a kívánságnak.
– A csapat készen áll a döntőre és arra, hogy megvalósítsuk a szurkolók és saját magunk legnagyobb álmát, hogy bajnokságot nyerjünk, amire ugye még nem volt példa a klub történetében. Kimondani muszáj, előreszaladni nem szabad. Meccsről meccsre kell felépítenünk magunkat, sok munkát kell elvégezni még ehhez.

– A francia Ana Tadic már a parketten sírt szerda este. Milyen mélyen vannak?
– Mindenki csalódott, fáj az este, és még újragondoljuk a történteket. Völgyi Péter is azt mondta az öltözőben a találkozót követően, hogy megérti az elkeseredettségünket, de a következő naptól az előttünk álló feladatra koncentrálunk. Aki mélyebbre kerül, nehezebben kezeli a Lille elleni kiesést, annak a csapat segít, összezárunk, segítünk egymásnak a feldolgozásban és a továbblépésben – ahogy eddig is.

 

A DVTK Lille elleni csatája mellett két párharcban döntött még a harmadik mérkőzés szerdán. A tavalyi második Mersin a spanyol Zaragozát fogadta, és nem hagyott kétséget afelől, hogy újra harcba száll az elsőségért (86–63). A török együttesben a magyar válogatott centere, Kiss Virág csereként 21 percet játszott, 10 pontot, négy lepattanót és két gólpasszt jegyzett, és készülhet élete első négyes döntőjére a Euroligában. Prágában hiába játszott nagyszerűen Juhász Dorka (15 pont, 11 lepattanó), az USK érvényesítette a papírformát, és könnyedén jutott tovább (74–54) az olasz Schio ellen. Az április 12–14. között esedékes (egyelőre még helyszín nélküli) final four elődöntőjében a spanyol Salamancát 2:0-val kiejtő címvédő Fenerbahce a Mersinnel, míg a Prága a Lille-lel találkozik.

Kiss Virág ott lesz a final fourban

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik