Női kosárlabda Euroliga: győzelmével negyeddöntős a DVTK

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.01.18. 19:38
A DVTK bedarálta otthon a Sepsit (Fotó: Árvai Károly)
Történelmet írt a DVTK női kosárlabdacsapata, amely csütörtökön hazai pályán 72–54-re nyert a romániai Sepsiszentgyörgy ellen és így fennállása során először jutott be az Euroliga negyeddöntőjébe.

 

A magyar bajnoki címvédő Sopron vasárnapi legyőzésével hangolt a DVTK Hun Therm a romániai Sepsi elleni meccsre, amely kiemelt fontossággal bírt. Egy győzelem matematikailag is azt jelentette volna, hogy a hátralévő két csoportmeccs (Valencia és Fenerbahce idegenben) eredményétől függetlenül negyeddöntős helyen végez a borsodi együttes, márpedig ez történelmi siker lett volna, hiszen erre eddig nem volt példa. Megtapsolta a hazai B-közép, amikor 20 perccel a feldobás előtt a vendégek mintegy 30 fős szurkolótábora, szinte egytől egyig zöldbe öltözve, megérkezett a DVTK Arénába, majd néhány perc múlva a „Szervusztok” után a „Hungária” rigmussal köszöntötte az erdélyi drukkereket. Végül aztán a kezdés előtt az egész csarnok felállva énekelte el a magyar himnuszt, szóval magasztos hangulatban kezdődött a mérkőzés. Amely előtt Vályi-Nagy Eszter, a DVTK fizioterapeutája a Nemzeti Sportnak elmondta, Darcee Garbin térde még mindig nincs rendben, s a hazaiak ausztrál magasbedobójának még idő kell, hogy újra teljes intenzitással tudjon edzeni. Mivel Toman Petra is sérült, ez nem volt túl jó hír, az viszont igen, hogy Kányási Veronika október 18. után ismét játszott az Euroligában, a csapatkapitánynak nyolc találkozót kellett kihagynia bokasérülés miatt.

Lendületes rajtot vett a hazai együttes (13–6), öt DVTK-játékos is betalált, jött is az időkérés a vendégektől, de így is hamar tíz lett a két csapat közti különbség. Ám amint kissé belefásult a hazai csapat a meccsbe, azonnal négy pontra kapaszkodtak a Gereben Líviát is soraiban tudó vendégek. Motiváltan és jól kosárlabdázott az Euroliga újonca, a zöld-fehér mezesek a 19. percben a vezetést is átvették. Milica Jovanovics is iparkodott, nem véletlen, a múlt heti, lublini vesztes meccsen mind a 14 mezőnydobását elvétő montenegrói kilenc pontnál járt 14 perc után.

Egálról folytatták a csapatok a félidei térfélcserét követően, nem is tétováztak Ana Tadicék, a francia center vezérletével 8–0-s etappal indítottak, majd Kányási triplája után már 12 ponttal vezettek a 30. percben. Ezután már nem volt pardon, lesimázta a meccset a DVTK és ezzel negyediknél rosszabb nem lehet a csoportban, azaz ott lesz az Euroliga negyeddöntőjében!

S hogy ne csak a történelmi siker miatt legyen örökre emlékezetes a találkozó, a lefújás után előbb a Székely himnuszt, majd az Ismerős Arcok Nélküled című dalát is közösen énekelte el a több mint kétezer néző.

KOSÁRLABDA  
NŐI EUROLIGA
12. FORDULÓ, A-CSOPORT
DVTK-Hun-Therm–Sepsi-SIC (romániai) 72–54 (22–11, 12–23, 21–10, 17–10)
Miskolc, 2200 néző. Vezette: Ivanovics (szerb), Matuszewska (lengyel), Zenis (szlovák)
DVTK: Aho N. 7, CHARLES 15/3, LELIK 11/3, JOVANOVICS 20/15, Tadic 6. Csere: Kányási 6/6, Grigalauskyte 7, Tenyér. Edző: Völgyi Péter
ACS SEPSI-SIC: M. Green 9/3, Hrisztova 11, Gereben 2, Nyström 5/3, JANKOVICS 8. Csere: PASICS 15/9, Amanu 4. Edző: Zoran Mikes
Az eredmény alakulása. 2. perc: 6–2, 4. p.: 8–6. 5. p.: 16–6. 8. p.: 17–9. 9. p.: 21–9. 13. p.: 23–19. 16. p.: 26–25. 17. p.: 31–25. 19. p.: 31–31. 20. p.: 33–34. 25. p.: 42–34. 27. p.: 44–41. 29. p.: 53–41. 33. p.: 57–46. 34. p.: 62–46. 37. p.: 69–50

MESTERMÉRLEG
Völgyi Péter: – A második negyedet rontottuk el azzal, hogy támadólepattanókat hagytunk ellenfelünknek, továbbá, hogy ziccereket rontottunk, és többször is eladtuk a labdát. Emiatt álltunk döntetlenre a félidőben. A szünetben azt mondtam a játékosoknak, ha ezekből egyet kizárunk, nyerünk, ha kettőt, akkor nagy különbséggel. Ezúttal már sikerült olyan sebességen játszani, mint a decemberi Euroliga-mérkőzéseken, ennek köszönhető, hogy könnyű kosarakat tudtunk szerezni a második félidőben. A meccs utáni felemelő pillanatokat nem fogják elfelejteni, akik a csarnokban voltak. A sorozat előtt a tizennegyedik helyre rangsoroltak minket, és harmadikként jutottunk a nyolc közé, de dolgozunk tovább, hogy ennél is többet érhessünk el.
Zoran Mikes: – Nem úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy szerettük volna, viszont néhány dolgon sikerült változtatnunk, és a második negyedben ledolgoztuk a hátrányunkat. A meccs második felében nem voltunk kellően agresszívak, és mivel viszonylag kevés játékos szerepelt a rotációnkban, el is fáradtunk a végére. Elismerésem a DVTK–nak a nyolc közé jutásért. Ez csapat, ez a szurkolótábor, ez a klub, ez a város megérdemli, hogy beszéljenek róla az európai kosárlabdában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik