Férfi kosár: nagy csatában győztek az amerikaiak és az ausztrálok

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.08.21. 09:20
null
A találkozót 12 ponttal, hat lepattanóval és öt gólpasszal záró Josh Giddey vezérletével nyertek az ausztrálok (Fotó: AFP)
A Team USA győzelemmel zárta felkészülési mérkőzései sorát, Ausztrália szép sikert aratott a franciák ellen.

 

Egyre közeledik a férfiak világbajnokságának kezdete, az ázsiai esemény (amelyen magyar játékvezető is közreműködik majd Praksch Péter személyében) előtti utolsó felkészülési mérkőzéseket vívják a legjobb csapatok. Igazi csemege volt a magyar idő szerint vasárnap reggeli Ausztrália–Franciaország összecsapás, amelyet a szinte kontinensnyi ország nyert meg úgy is, hogy szombaton kiderült, a vb-n nem számíthat a Houston Rockets 27 éves centerére, a bokasérüléssel bajlódó Jock Landale-re.

A 2021-es olimpia bronzérmese nagy hajrával múlta felül a tokiói ezüstérmest, 2:22 perccel a vége előtt még négypontos hátrányban volt, ám legnagyobb csillaga, a csupán 20 éves, a találkozót 12 ponttal, hat lepattanóval, öt gólpasszal és három labdaszerzéssel záró Josh Giddey vezérletével fordított, s 78–74-re győzött. Giddey 72–72-nél úgy szerzett újabb labdabirtoklást saját maga rossz dobása után, hogy konkrétan kiszedte a labdát az óriás Rudy Gobert kezei közül.

Az Egyesült Államok, a vb-cím egyik favoritja első négy felkészülési mérkőzését egyaránt megnyerte, aztán vasárnap este szembekerült a nagyon jól kinéző németekkel. Akik úgy döntöttek, megpróbálnak véget vetni a Team USA makulátlan mérlegének, a harmadik negyed felén túl már 71–55-re, voltaképpen simán vezettek. Innen persze pillanatok alatt felzárkózott háromra Steve Kerr együttese, potyogtak a triplák, nagyon elkapták a fonalat az amerikaiak, elsősorban Tyrese Haliburtonnek köszönhetően. A német válogatott becsületére váljon, nem zuhant össze, képes volt újítani, ebben időkérés és a negyedek közti kétperces pauza is segítette. Alig több mint öt perccel a végső dudaszó előtt Anthony Edwards hármasával egyenlítettek az „amcsik”, a fiatal sztár ekkor már 30 pontnál járt.

Az egyébként nem túl jó találkozót futó Mikal Bridges hárompontosával átvette a vezetést az olimpiai bajnok, majd Edwards talált be kétszer a büntetővonalról. Percen belül Edwards újabb kosarával el is döntötte a mérkőzést (34 ponttal zárt), ekkor már héttel vezetett az Egyesült Államok, amely 18–0-s futást produkált a hajrában, és 99–91-es sikerével végül veretlenül utazhat a Fülöp-szigetekre, immáron valódi tétre menő csatákra. Még szombaton késő este a regnáló Európa-bajnok Spanyolország 86–77-re múlta felül a Dominikai Köztársaságot, amelyben a ragyogó Karl-Anthony Towns húsz pontja és hat lepattanója sem bizonyult elegendőnek a meglepetéshez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik