Női kosár Eb: Át tudtuk lépni a saját korlátunkat! – Székely Norbert

Vágólapra másolva!
2023.06.15. 18:30
null
Székely Norbertnek kettős érzései vannak a szlovákok legyőzése után (Fotó: Koncz Márton)
Mint ismert, Szlovákia elleni győzelemmel kezdte az Izraelben és Szlovéniában zajló női kosárlabda Európa-bajnokságot a magyar válogatott, amely 89–67-re nyert északi szomszédaink ellen. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a nemzeti csapat csak az utolsó kilenc percben talált vissza a felkészülési meccseken mutatott játékhoz.

– Nem volt egyszerű…
– Nehéz mit mondani egy ilyen mérkőzés után. Fontos volt, hogy hittünk egymásban, ez volt a kulcs, mert nem leltük a saját ritmusunkat, nem védekeztünk jól és így támadásban sem voltak jók a befejezéseink. Az utolsó kilenc percben visszataláltunk a felkészülési meccseken mutatott nagyszerű, gyors kosárlabdánkhoz. Elismerésem a csapatomnak azért, ahogyan ebben a periódusban játszott, ugyanezen a szinten kell teljesítenünk a következő találkozóinkon is.

– A szlovákok jó játéka vagy a mi lelki gátunk okozott problémát?
– Több oka van, az első, hogy ennek az együttesnek tapasztalat kell ahhoz, hogy tudja, miként kell lejátszani egy ilyen tétmeccset. A második, hogy a szlovákok jól tartották magukat az elképzeléseikhez, és a tudásukhoz képest jól kosárlabdáztak. A harmadik, hogy tudtuk, fel kell őrölni a szlovák csapatot, nem döntjük el a mérkőzést az ötödik percben, kitartóan ragaszkodnunk kell ahhoz, amit elgondoltunk, és akkor kijön a szélesebb rotáció, a nagyobb sebesség. Nagyon sok hibát követtünk el az első három negyedben, ezeket elemezni kell és továbblépni belőlük. Ennyi kizárásbeli problémával alapvetően nem lehet meccset nyerni, most belefért. Ha pozitívak akarunk lenni, a csapatunk tud harmincnégy pontot dobni egy negyedben, és ezt nagyon meg kell süvegelni. Kettős érzéseim vannak, a nagy különbség nem feltétlenül tükrözte a játék képét, viszont rendkívül büszkék vagyunk rá. Át tudtuk lépni a saját korlátunkat!

– Mit kell tudnunk a törökökről? Azon túl, hogy nagyon szoros és kemény meccs várható.
– A szoros meccstől nem félünk, akkor a csapatjátéknak dominálnia kell, és mi abban voltunk erősek a felkészülés során. Több meccset láttunk már a törököktől, átgondoljuk, hogyan kell szerepelni ellenük, ám nem McCowantől vagy Senyurektől tartunk, az a cél, hogy olyan ritmust tegyünk a pályára, hogy ők fussanak utánunk.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
1. FORDULÓ

D-CSOPORT (Ljubljana)
MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 89–67 (16–12, 24–20, 15–21, 34–14)
Ljubljana, 300 néző. Vezette: Vulic (horvát), Jacobs (belga), Tomic (horvát)
MAGYARORSZÁG: Studer 5/3, LELIK 15/6, DUBEI 17/9, GOREE 16/3, KISS V. 22/3. Csere: Határ 4, Ruff-Nagy, Aho 2, Kányási 5/3, Török Á. 3, Horváth B., Varga A. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
SZLOVÁKIA: Wrzesinski 7/3, Buknová 2, Páleníková 6, Moravcíková 9, Jakubcová 8. Csere: Dudásová 15/9, OROSZ9/3, Stasová 5, Mistinová 6, Sedláková.Szövetségi kapitány: Juraj Suja
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–6. 6. p.: 8–8. 9. p.: 16–11. 13. p.: 23–17. 15. p.: 29–19. 17. p.: 30–25. 23. p.: 44–34. 28. p.: 51–49. 29. p.: 55–49. 31. p.: 55–55. 36. p.: 74–56. 38. p.: 81–58. 40. p.: 89–65.
Kipontozódott:
Oroszová (35. p.)
MESTERMÉRLEG
Juraj Suja:
– A magyarok jó munkát végeztek, megmutatták, hogy nem véletlenül jutottak ki az Európa-bajnokságra, és értek el figyelemreméltó eredményeket a felkészülési időszakban. Csalódott vagyok, 32 percig lépésről lépésre haladva szépen tartottuk magunkat, aztán egyetlen pillanat alatt leálltunk, kikapcsoltunk. Mennünk kell tovább, vihetünk magunkkal néhány pozitívumot, de dolgoznunk kell a védekezésünkön, mert a nyolcvankilenc kapott pont túl sok. A dobószázalékunkat a távoli dobásaink sikertelensége rontotta le, azzal nincs gond, hogy próbálkoztunk, de sajnos ritkán találtunk be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik