Női 3x3-as kosár: magyar búcsú emelt fővel

GYŐRI FERENC (Graz)GYŐRI FERENC (Graz)
Vágólapra másolva!
2021.05.30. 14:25
null
Theodoreán Alexandráék hosszabbításban maradtak alul a franciákkal szemben (Fotó: FIBA)
Hosszabbításban kikapott a franciáktól nemzeti csapatunk az ausztriai olimpiai kvalifikációs torna negyeddöntőjében, így a jövő hétvégén Debrecenben kell kiharcolnia a tokiói szereplést.

 

Déltájban egymástól tisztes távolságra melegített a japán és a svájci válogatott, méghozzá a grazi „buborékhotel” (ne gondoljanak nagyon szigorú feltételekre) bejáratánál, szemerkélő esőben, hogy nem sokkal később kísérettel lesétáljanak a Hauptplatzon található Thunderdome-ba, ahol az olimpiai kvalifikációs torna negyeddöntőjét játszották. A győztes egy lépésre került a tokiói kvalifikációhoz, és ezt először a 13.10-re kiírt magyar–francia összecsapás nyertese ellen tehetik meg az elődöntőben. A mieink találkozója egyébként azért került bő két órával előrébb, hogy a japánok kezdhessék a napi programot, méghozzá a japán televíziós társaság kérésére... A találkozót a végig vezető távol-keletiek 20–13-ra nyerték, aztán jöhettek az izgalmak. A mieink szempontjából létfontosságú mérkőzésen Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára is tiszteletét tette.

A franciák egy USA elleni vereséget leszámítva három győzelemmel érkeztek a legjobb nyolc közé, Károlyi Andrea együttese hibátlanul, mind a négy csoportmérkőzését behúzva masírozott tovább. Goree Cyesha, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia és Theodoreán Alexandra az egyik oldalon, Laetitia Guapo, Soana Lucet, Marie-Eve Paget és Migna Touré a másikon, a világranglistát vezető riválisnál.

Goree úgy kezdte, ahogy megszoktuk tőle: kosárral! Paget hamar válaszolt, de Medgyessy is beköszönt. Toure faulttal együtt talált be, kétpontos akciója után már a franciáknál volt az előny. Paget távolról is eredményesnek bizonyult, szerencsére Guapo nem nagyon találta el a gyűrűt. Papp Dia ziccert rontott, Guapo is, Goree meg labdaszerzés után távoli egyest dobott. Közelebbről is ment neki, 5–5-öt láthattunk az eredményjelzőn, Thedoreán mértani pontosságú távolijával megint mi álltunk jobban. Meg kellett szenvedni a kosarakért, de ilyen ez a műfaj, védekezésben hoztuk a megszokott színvonalat, és a franciák sem engedték az ingyenpontokat. Touré messziről is jól céloz, 8–7 volt ekkor oda, közelítve a tízperces találkozó féltávjához. Tourét sajnos nem lehetett megállítani, Paget könnyen tört be, Medgyessyt blokkolták, kicsit megtorpant csapatunk 8–10-nél.

Guapo is kosarat dobott, de ami ennél is nagyobb probléma volt, hogy utána még egyet, faulttal együtt, igaz, a büntető nem ment be, csak visszaszedte a lepattanót (8–13). Goree pontjával zárkóztunk, de hiányoztak a bravúrkosarak, ahogy a torna korábbi szakaszában, úgy most sem érvényesültünk túl jól a kinti dobások terén.

Három perccel a vége előtt ötpontos hátrányban voltunk, Medgyessy Dóra végre betalált messziről, sőt, Theodoreán is újra, a mínusz kettő máris barátságosabban festett. Medgyessyt faultolták, két büntetőre állhatott oda, mert bónuszba kerültünk – az első bement, majd a második is: egál!

Touré hibázott, Medgyessyre támadóhibát fújtak, Guapo ismét előnyhöz juttatta az ellenfelet. Egy percen belül jártunk, Goree egy csel után elveszítette a játékszert. 43.8-nál támadhatott Franciaország, Theodoreán labdát szerzett, de kicsúszott vele az oldalvonalon.

Magyar időkérés következett, Guapo befogta Medgyessy kezét, támadóhibája magyar labdabirtoklást jelentett 24 másodperccel a vége előtt. Goree egyenlített, Touré homályt dobott, 4.1 másodperc maradt, aztán következhetett a hosszabbítás, amely az egyik csapat második pontjáig zajlott.

Medgyessy kihajította oldalra a labdát, miután kivédekeztünk egy francia akciót. Touré megdobta az első kosarat, Goree felelt, Touré Medgyessy faultja után a vonalra állhatott, az első dobását elrontotta, a másodikat viszont nem – a mieink elbúcsúztak, a franciák mehetnek tovább a tokiói jegyekért. A jövő héten hat csapat közül Debrecenben, házigazdaként harcolhatjuk ki a kvalifikációt, ehhez meg kell nyerni a tornát – az ellenfelek pontos kiléte egyelőre nem ismert.

3X3-AS OLIMPIAI SELEJTEZŐ, GRAZ
Nők. Negyeddöntő: Franciaország–MAGYARORSZÁG 18–17 – hosszabbítás után. A magyar pontszerzők: Goree 8, Medgyessy 5, Theodoreán 4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik