Férfi kosár BL: a Falco otthon visszavágott a Zaragozának

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2020.12.22. 19:43
null
A Falco otthon visszavágott a Zaragozának (Fotó: Unger Tamás)
A Falco KC Szombathely az idegenbeli vereség után hazai pályán már legyőzte a spanyol Zaragozát a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája D-csoportjában.

 

Kijelenthető, a bevonulózene, vagyis a nagyjából fél órával a kezdés előtt elhangzó muzsika választásával sikerült a vendég Casademont Zaragoza játékosainak kedvében járni: lelkesen bólogattak rá, egyikük, az ördöngös hátvéd, Dylan Ennis még basszusgitározást is imitált, miközben ropta a táncot Eminem Without Me című slágerére. A házigazda Falco-Vulcano Energia KC Szombathely nem titkolt szándéka volt a Bajnokok Ligája D-csoportjának negyedik körében rendezett találkozón, hogy visszavágjon a múlt heti, Spanyolországban elszenvedett kilencpontos vereségért. Nem elég, hogy sikerült neki, még majdnem azt is elérte, hogy egymás elleni eredményben is a Zaragoza fölé nőjön, ami szimplán elképesztő. Ráadásul sokpontos, rohanós mérkőzésen győzött, úgy, hogy 86 pontot kapott a kinti 85 után, mégis túlszárnyalta a bivalyerős spanyolokat.

A rivális ezúttal otthon hagyta a kubai centert, Javier Justizt, elhozta viszont helyette a nyolc évnyi NBA-múltra visszatekintő amerikai Jason Thompsont, miközben a vasiak ismét számíthattak Benke Szilárdra, rögvest a kezdő ötösbe is jelölte őt Gasper Okorn mester.

Ennist tényleg felpörgették a dallamok, bő négy perc után nyolc pont állt a neve mellett, miközben a Falco kosarasai szépen elosztották egymás közt az egységeket, hamar beköszönt mindenki, aki bizalmat kapott az elején. Az első negyedben 28 pontot kapott a magyar együttes, nyilvánvalónak tűnt, ha ilyen mederben megy tovább az összecsapás, szemernyi esélye sem lehet a sikerre. A kép nagyjából hasonló volt a későbbiekben, a következtetés azonban nem állta meg a helyét.

Tizenegy pontos (35–24) hátrányt kellett ledolgoznia a tavalyi magyar bajnoknak, de erre több mint két és fél negyed állt a rendelkezésére. Nagy becsvággyal küzdött a Falco, nem hiányzott játékából a lendület – a török játékvezető hölgy, Özlem Yalman is energikus volt, ennek folyományaként egy alkalommal összeütközött a pálya szélén az övéit dirigáló Okornnal. Lett eredménye a hazaiak elszántságának, 46-nál utolérték a Zaragozát, sőt, rövid ideig vezettek is.

Térfélcsere után mintha kicserélték volna a feleket, nagy hibákat láthattunk a parketten és azt, hogy a Falco leállt, percekig nem volt képes betalálni. Amikor a remekül játszó Kyan Anderson végre büntetőből igen, már mínusz hétről közelítettek a sárga-feketék. Akik Thompsonnal rosszabbul jártak, mint Justizzal, hiszen jobb és ponterősebb kosárlabdázó, végül 23-ig jutott. Sokáig minden felzárkózási kísérletre volt válaszuk az aragóniaiaknak, ami egyrészt idegesítő tud lenni, másrészt teljesen érthető, hiszen magasan jegyzett gárda a kontinensen.

Amikor például a záró felvonás elején egyenlíthetett volna a Falco, Perl Zoltán éppen a vendégek nyerőemberétől, Thompsontól kapott blokkot, tehát valami rendre hibádzott. Perl dudaszós triplája ugyanakkor élményszámba ment, még ha szerencsés is volt. 81–82-nél támadóhibát ítéltek Perl ellen, merthogy a betörésnél elvileg áthúzta magát, majd nem sikerült a tranzíció – persze Jonathan Barreirónak összejött a kosár odaát...

Benke triplájával sikerült egalizálni, ráadásul Evan Bruinsma is eredményes volt kintről (87–84). Beindult az üzlet, a százszázalékosnak korántsem nevezhető Benke Szilárd hintett még egy hárompontost, így szép csendben közel került a bravúros győzelemhez a vendéglátó. Anderson sem adta alább, a találkozó legjobbja ötödik tripláját értékesítette, s bizony a hétpontos előny már behozhatatlannak bizonyult.

Elképesztő diadal volt ez, amelyet sajnos a szombathelyi fanatikusok nem láthattak a helyszínen, de azt elégedetten konstatálhatják, hogy együttesük továbbra is versenyben van a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe jutásért – két idegenbeli erőpróba vár majd januárban a csapatra.

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
3. FORDULÓ, D-CSOPORT

FALCO–VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY–CASADEMONT ZARAGOZA (spanyol) 9486 (22–28, 27–22, 21–22, 24–14)
Szombathely, zárt kapuk mögött. V:
Mazzoni (olasz), Yalman (török), Bittner (német)
FALCO: K. ANDERSON 25/6, Váradi 6, BENKE 15/9, BRUINSMA 15/9, Searcy 12. Csere: Lake, PERL 17/6, Milosevics 4. Edző: Gasper Okorn
ZARAGOZA: Bray 6, Barreiro 9/3, ENNIS 18/6, Benzing 10/6, THOMPSON 23. Csere: Sulaimon 5/3, Brussino 10/3, García 3/3, Hlínason 2. Edző: Sergio Hernández
Az eredmény alakulása. 3. perc: 9–9. 7. p.: 20–18. 11. p.: 22–32. 16. p.: 37–41. 18. p.: 44–44. 20. p.: 49–50. 25. p.: 51–56. 28. p.: 58–66. 30. p.: 70–72. 33. p.: 76–78. 37. p.: 87–84. 39. p.: 93–86
MESTERMÉRLEG
Gasper Okorn: – Nagyon elégedett vagyok a játékkal, az eredménnyel, elismerésem a fiúknak! Már a negyedik meccsünket játszottuk a Zaragozával, mindig partiban voltunk, de most először sikerült legyőznünk – látszik a fejlődés a csapaton. Két ellentétes félidőt produkáltunk: az első játékrészben a támadójátékunk tartott minket életben, a másodikban a védekezésünknek köszönhetően csikartuk ki a diadalt. Anderson nagyszerűen játszott, de felnőtt hozzá Perl, Benke és Bruinsma is, Váradi és Searcy pedig védekezésben végzett fontos, hasznos munkát. Csapatként nyertünk!
Sergio Hernández: – Megérdemelten nyert a Falco, noha voltak jó periódusaink, sőt, olykor az idény legjobb teljesítményét nyújtottuk. Nagy kár, hogy ez sem volt elég a győzelmünkhöz. Elsősorban a gyenge védekezésünk miatt buktunk el, kilencvennégy kapott ponttal nem lehet meccset nyerni idegenben. Ellenfelünk szervezetten, csapatként játszott, igazságos eredmény született.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik