Nem szép, nem látványos, de fontos Rockets-győzelem

Vágólapra másolva!
2016.12.10. 09:18
null
Russell Westbrook szokatlanul pontatlan volt, csapata kikapott, de azért előbbinek csak összejött a sorozatban hetedik tripla-dupla (Fotó: Reuters)
Russell Westbrook és James Harden sem villogott igazán, így is izgalmas találkozót hozott az OKC és a Houston összecsapása az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – nagy csatában a texasiak kerültek ki belőle győztesen. Könnyed, harmincpontos sikert aratott a Cleveland, az Atlanta óriásit fordított Milwaukee-ban, ismét nyert a Charlotte, Andre Drummond 20/20-as estéjével győzött a Detroit, a Toronto pedig Bostonból is sikerrel távozott.

 

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 99–102

Nem az MVP-jelöltek meccse volt. Russell Westbrook (27 pont, 8/25 mezőnyből, 0/7 tripla, 10 pattanó, 10 gólpassz, 8 eladott labda) és James Harden (21 pont, 6/23 mezőnyből, 2/11 tripla, 9 pattanó, 12 gólpassz, 8 eladott labda) sem állt a helyzet magaslatán, borzasztóan sok hibával dolgoztak mindketten. Előbbi ugyan sorozatban hetedik tripla-dupláját szállította, de érződött, hogy szeretné folytatni a szériát, a hajrában pedig már eléggé erőlködött – két fontos dobást is elrontott a végén, ezek ráadásul nem voltak éppen jó vállalások. Harden sem brillírozott, de higgadtabb tudott maradni és a Rockets megőrizte előnyét a negyedik negyedben – végül Ariza büntetői zárták le az összecsapást. Érdekesség: Westbrook, miután visszatért a záró etapban, nem osztott ki egyetlen gólpasszt sem, ellenben 3/12-es mezőnymutatót produkált, amit büntetőkkel kozmetikázott.

Csak az erőlködés ment. Mindkét fél bőven 30 százalék alatt triplázott, a Rockets mezőnyből is 40 százalék alatt célzott, közben a hazaiak 29, a vendégek 20 pontot szereztek az eladott labdák után – védekezésben nagyon hajtottak a csapatok, elöl viszont csak erőlködött mindkét együttes. A Houston mégis egy fokkal nyugodtabb tudott maradni és a negyedik negyed elején 13 pontos előnyt épített ki, amit ugyan Westbrook visszatérése után lefaragott az OKC, de jókor érkezett Harden négy pontja, illetve nagyon szigorúan védekezett a vendégcsapat, így végül már nem adta ki a vezetést a kezéből.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27, Adams 24, Oladipo 12/6, Morrow 12/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 21/6, Gordon 17/9, Anderson 14/12

Cleveland Cavaliers–Miami Heat 114–84

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

LeBron mérföldköve. A Cavs szupersztárja 27 pontig (12/22 mezőnyből, 8-8 pattanó és gólpassz) jutott a találkozó folyamán, ezzel pedig megelőzte az NBA örökranglistáján Elvin Hayest és fellépett a kilencedik helyre – alig egy perccel ezt követően le is cserélte őt Tyronn Lue. A hazai alakulat már az első félidőben is extra támadójátékot mutatott be, de a harmadik negyedben erre még rátett egy lapáttal és eldöntötte az összecsapást – végül 55.4 százalékkal tüzeltek mezőnyből Irvingék. A hátfájdalmai miatt a délelőtti edzést kihagyó Kevin Love 28 pontos, 15 pattanós dupla-duplát szállított, a bajnok pedig sorozatban harmadik győzelmét aratta és készül a Charlotte elleni rangadóra.

Fél csapattal. Hét játékos hiányzott, így csak nyolc húzhatott mezt a Heatnél, de ők sem tudták megnehezíteni a Cavs dolgát – az első félidőben még többé-kevésbé tartották magukat, a fordulás után azonban elfogyott a lendület. Hassan Whiteside-nak ezúttal nem volt hatása a meccsre, de más sem tudta felrázni a társaságot, végül 34.7 százalékkal dobtak mezőnyből és 6/27 triplát sikerült elsüllyeszteni – a sima vereség után a Chicago és Dwyane Wade következik számukra.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 28/9, James 27/3, Irving 23/6
A Heat legjobb dobói: Williams 17, Dragic 15/6, Johnson 12/6

Boston Celtics–Toronto Raptors 94–101

A második félidőben már védekezett is a Toronto. Az első félidőben tizennégy pontos hátrányba került a vendégcsapat, amit már félidőig csökkenteni tudott, majd a harmadik negyedben egy 21–3-as etappal el is tüntetett – ebben a játékrészben összesen öt mezőnykosarat engedélyeztek a Bostonnak DeRozanék. A dobóhátvéd szerint ez a védekezés volt a siker kulcsa, bár azért a 34 pontos, sokszor megállíthatatlan Kyle Lowry teljesítménye sem elhanyagolható – az említett roham után már megőrizték a vezetést, az utolsó percben éppen Lowry három büntetője zárta le végleg a találkozót. Carroll pihenőt kapott, de a helyén kezdő Powell 20 ponttal, közte 3/4 triplával jelentkezett, így a Toronto már 16–7-re áll és továbbra is tapad a Clevelandre.

Csak kintről. 42 triplával próbálkozott a Boston és be is esett 17, amivel beállították a franchise-rekordot Bradleyék – ez azonban mit sem ért érdemi benti játék nélkül. A mezőnykísérleteik több, mint fele kintről érkezett, míg a festékben simán kikaptak a Torontótól, ráadásul rohanni sem tudtak – ezt a fegyverüket tökéletesen semlegesítette a vendégcsapat, csak öt pontot engedélyezett leindításból. A második félidőben már kevésbé ültek a triplák, innentől pedig nem tudták tartani a lépést Lowryékkal, persze hozzá kell tenni, hogy Isaiah Thomas ezúttal sem léphetett pályára, az ő hiányát nagyon megérezte a gárda.

A Celtics legjobb dobói: Horford 19/9, Bradley 19/15, Smart 12/9, Rozier 12/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 34/12, DeRozan 24, Powell 20/9

Milwaukee Bucks–Atlanta Hawks 110–114

Feltámadt az Atlanta. A Miami elleni győzelem ellenére botrányosan kezdtek a vendégek, védekezésben tehetetlennek bizonyultak és félidőben kereken húsz pontos hátrányban voltak – úgy tűnt, hogy újabb nagy pofont kap a társaság. Nem így történt, a 33 pontos karriercsúcsot szállító Dennis Schröder vezérletével mindent megtettek a fordulás után, pillanatok alatt megfelezték a távolságot, a játékrész során negyven egységet rámoltak be és 62 százalékkal dobtak, majd a záró etapban meg is tudták fordítani a mérkőzést. Ekkor már a védekezésük is rendben volt, bő fél perccel a vége előtt Hardaway Jr. pörkölt be egy clutch triplát, majd Sefolosha sem hibázott a büntetővonalról – óriási győzelmet aratott Mike Budenholzer együttese.

Ezt bánhatja a Bucks. Nagyon extrán dobott az első félidőben a hazai alakulat, 8/13 triplát süllyesztett el a társaság annak ellenére, hogy Antetokounmpo faultgondok miatt csak tíz percet tudott játszani. A 64–44-es előnyt azonban kiengedte a kezéből a gárda, előbb a védekezés, majd a támadójáték is erősen akadozni kezdett, a hajrában pedig már nem tudtak változtatni a dolgok menetén – egy könnyű győzelemnek induló meccset veszítettek el hazai pályán. Nem tudták kihasználni az erősségeiket és alulmaradtak a festékben, tizenöttel kevesebb büntetőt harcoltak ki és a fordulás után a kinti dobások is elmaradtak, ezzel visszacsúsztak divízión belül a Bulls mögé és öt meccsre vannak az éllovas Clevelandtől.

A Bucks legjobb dobói: Parker 27/9, Antetokounmpo 14/3, Beasley 14/3, Monroe 14
A Hawks legjobb dobói: Schröder 33/12, Millsap 23/3, Hardaway 18/9

 

Charlotte Hornets–Orlando Magic 109–88

Pihenhettek a kezdők. A szoros első negyed után nem adott esélyt ellenfelének a Charlotte, a második-harmadik játékrészben húsz pont feletti előnyt épített ki, így a záró etapban már a kispadról figyelték az eseményeket a hazai kezdők. Remekül járt a labda, mindig megtalálták az üres helyzetet, ráadásul védekezésben is kellően aktívak voltak, a Magic végig egy fokkal lassabban játszott – Walker sebességével és Batummal (4/4 tripla, 9 pattanó, 7 gólpassz) sem tudtak mit kezdeni. A sima győzelem azt jelenti, hogy az utóbbi nyolc meccsből hatot megnyert Steve Clifford együttese és jó szájízzel indulhat el öt állomásból álló idegenbeli túrájára.

Vannak gondok. Egyelőre nem talált vissza a siker útjára az Orlando, amellett, hogy védekezésben sem tudták megnehezíteni a Hornets dolgát (és ez a szokatlanabb), a támadójáték is nagyon akadozott – bőven 40 százalék alatt maradtak mezőnyből és senki nem akadt, aki kicsit megtolta volna a gárda szekerét. Emellett az 59–40-re elveszített lepattanózás sem segítette az ügyüket, így sorozatban másodszor kaptak ki vérszegény játékkal – most otthon játszanak a Denverrel, azon a meccsen már illene összekapni magukat.

A Hornets legjobb dobói: Batum 16/12, Kidd-Gilchrist 16, Walker 15/3
A Magic legjobb dobói: Fournier 14/6, Ibaka 12/6, Gordon 9/3, Biyombo 9, Rudez 9/3


Minnesota Timberwolves–Detroit Pistons 90–117

Drummond, a szörnyeteg.
Sorozatban másodszor is 20/20-as estét produkált a Detroit centere, ezúttal 22 pontja mellé leszedett 22 lepattanót (8 támadó), így karrierje során már tizedszer érte el ezt a statisztikai bravúrt. Képtelen volt megállítani őt a Minnesota, ráadásul a periméteren is voltak gondok Wigginséknél, ugyanis az eddig átlagosan 7.1 triplát elsüllyesztő Pistons 14-szer talált be kintről – a harmadik negyedben átgázolt ellenfelén a vendégcsapat és könnyedén nyerte meg a mérkőzést. Reggie Jacksonék érthetően elégedettek lehetnek, most minden a helyén volt és bár 1-8-cal kezdtek idegenben, az utóbbi öt meccsből négyet megnyertek saját pályájuktól távol – ismét 50 százalék felett állnak már és a Philadelphiát fogadják.

Változásra van szükség. Ugyan a playoffot talán nem várhattuk el a Minnesotától még ebben a szezonban, de az eddigi produkció messze alulmúlja azt, amire ez a csapat képes lehet a tehetséget figyelembe véve. Tom Thibodeau szerint valamit kihagyott a számításból és akár a kezdőben is lehetnek változások, Ricky Rubio szerint szív és lélek nélkül szörnyű játszani, ezt pedig már a közönség is hangos „boo"-zással jutalmazta – ezúttal is egyetlen dolog hiányzott, az akarat, az energia. A gárda november 17-e óta nem nyert otthon, összességében csak 6-17-re áll és az utóbbi nyolc találkozójából hetet elveszített...

A Timberwolves legjobb dobói:
Wiggins 16/3, Towns 14, LaVine 14
A Pistons legjobb dobói: Drummond 22, Leuer 17, Jackson 16/6

Dallas Mavericks–Indiana Pacers 111–103

Most minden klappolt a Dallasnál.
Ugyan Bogut hiányában a védekezéssel akadtak gondok, de támadásban parádézott a hazai alakulat és a Williams-Matthews-Barnes trióra építve alaposan megszórták az Indianát. A hazaiak egy 32–11-es futással vették át a vezetést és a harmadik negyedben már tíz pont feletti előnyben voltak, Matthews egymaga 16 egységgel vette ki a részét ebből a periódusból – innen már nem adták ki a kezükből a győzelmet és kissé meglepő, de teljesen megérdemelt sikert arattak. Összességében 48.8 százalékkal dobtak mezőnyből, közte 15/32 triplával és végre három olyan játékosuk is volt, akire stabilan számíthattak – ez elég volt a győzelemhez.

Megint nem sikerült. A szezon első meccse óta nem állt pozitív mérleggel az Indiana (éppen a Dallast verték meg akkor) és most már rendszeresen elhasalnak azokon a találkozókon, amikor 50 százalék fölé kúszhatnának – ezúttal is így történt. Paul George szerint nem igazán értik, hogy mi történt, hiszen a 6/9 triplát dobó CJ Miles vezérletével 14/25 hármast süllyesztettek el, 25/26 büntetőt értékesítettek és Ellis nullázása ellenére rendben volt a támadójáték – összességében ez mégsem volt elég, védekezésben nagyon puhák voltak és miután hátrányba kerültek, képtelenek voltak megállítani a Dallast.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 26/15, Barnes 25/9, Williams 16/9
A Pacers legjobb dobói: George 22/9, Turner 18, Miles 18/18

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 115–119

A védekezés hiányzott.
A foghíjas Lakersnél nem képesek azt játszani, amiben jók, nem tudják túlfutni és túldobni az ellenfeleiket, ezért az utóbbi időben megindultak lefelé a lejtőn, zsinórban ötödször vesztettek és már csak 10–15-tel állnak. A Phoenix ellen is hiába volt ismét extra Louis Williams, aki utóbbi 4 meccséből harmadszor érte el a 30 pontos határt, a harmadik negyed közepén már 18 pontos hátrányban voltak – innen a hátvéd vezetésével visszajöttek ötre, de fordítaniuk megint nem sikerült, mert hiába szórtak 35 pontot a zárónegyedben, a túloldalon 30-at engedtek. D'Angelo Russell már edz, ami jó hír, mert a sérültek közül ő tűnik a legnehezebben pótolhatónak.

A hátvédek elintézték. Végig nagy fordulatszámon pörgött a Suns, ennek is köszönhették, hogy a Los Angeles felzárkózásánál tudtak váltani. Eric Bledsoe vezette a táncot, 30 pontja mellé 9 gólpasszt pakolt és volt 3 szerzett labdája is, Devin Booker halványabb estéjét (15 pont, 6/17 mezőnyből, kipontozódás, technikai) pedig a kispad javította: Leandro Barbosa legszebb napjait idézően dobott, és Brandon Knight is megbízhatóan játszott (14 pont). A győzelemhez azonban az is kellett, hogy a magasemberek is felébredjenek: Alex Len mindenhol remekelt (14 pont, 6/10 mezőny, 13 pattanó, 5 blokk), Tyson Chandler pedig hátul teljesített (10 pattanó, 2 blokk). A Phoenix ezzel együtt is 7–16-os mérleggel áll, de a Pelicanst fogadják legközelebb, ha ott is győznek, talán megindul náluk valami.

A Lakers legjobb dobói: Williams 35/18, Clarkson 14, Randle 14.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 30/9, Barbosa 21/15, Booker 15/6.

Sacramento Kings–New York Knicks 100–103

Újabb pipa a listán.
A megszokott forgatókönyv szerint zajlottak az események a Sacramentónál: végig ott loholtak a Knicks sarkában, néha vezettek is, Cousins monster számokat hozott, a végjátékot elbénázták a húzóemberek és szerencséjük sem volt. A Kings nagyembere megint nem dobott valami fényesen és sok labdát használt el (9/25), hat triplakísérlete közül egy sem esett be, szokás szerint a játék többi elemében igyekezett javítani (12 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda), és abban komoly szerepe volt, hogy ne essen össze a gárda védekezése (ahonnan pihentetés miatt hiányzott Matt Barnes). Szerencsétlenségére azonban csak néhány csapattársától, köztük az eddig érthetetlen módon jegelt Omri Casspitól (12 pont egy rontott dobással), illetve Tollivertől, McLemore-tól és Collisontól jöttek megbízhatóan a pontok, a csapat másik húzóembere, Rudy Gay is szinte mindent mellédobott (4/15 mezőnyből). A rossz dobóformát azért az ellenfél is hamar észrevette, a végjátékban szépen izolálták Cousinst és Gay-t – előbbi egy sima ziccert, utóbbi egy sima távolit dobott mellé az utolsó fél percben. Aztán az utolsó másodpercek még fájóbbá tették a vereséget...

Anthonynak óriási mázlija volt. A sérült Derrick Rose nélkül kiálló Knicks nem tudott kellőképpen felpörögni, a korábban már az elnök Phil Jackson által is vázolt probléma jött elő: Carmelo Anthonynál rendszeresen megállt a labda. Hiába jutott 33-ig, a passzjáték lefékezésével nem csak magát sodorta nehéz vállalásokba (9/22), hanem csapattársát is sikeresen kihűtötte. Porzingis eleve nem volt nagy dobóformában, így a 6/19-es mezőny nem is annyira meglepő, az ehhez szokott kiegészítők pedig nem hoztak össze annyit, hogy kettejük napját teljesen ellensúlyozzák. A végjátékban röpködtek a technikaiak (Cousins már a nyolcadiknál jár idén...), a Kings elkezdett faultolni és sikerült is széttördelniük a játékot, azonban képtelenek voltak kihasználni a rontásokat – az utolsó másodpercekben Anthony például mindkét büntetőjét kihagyta, Cousins háromnegyedpályás dobása pedig centikkel ugyan, célt tévesztett.

A Kings legjobb dobói:
Cousins 28, Collison 14/3, Gay 13.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 33/9, Porzingis 17/3, Jennings 13.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik