A magyarok játéka lehet a 3x3

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.08. 07:50
Játékosként Aho Nina, promoterként, illetve versenyszervezőként Máriás György ért fel a csúcsra tavaly, így volt mire koccintani a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében megtartott ünnepségen.

Noha a katari díjátadón Máriás György képviselte hazánkat, kijárt a díj Aho Nina Daniellának is, hiszen a 18 esztendősök közt vezeti a női világranglistát. Nem csoda, hogy a pontrendszer alapján nincs jobb a magyar kosarasnál, ugyanis varázslatos esztendőt tudhat maga mögött: Minszkből Európa-bajnoki címet hozott haza, Debrecenben pedig világbajnoki bronzérmes lett. A sikerek tökéletes visszaigazolást jelentenek arra vonatkozóan, hogy a honi szövetség nagyszerűen döntött, amikor – évekkel ezelőtt – kiemelt támogatást szavazott meg a szakágnak.

„Csak tavaly 250 millió forintot költöttünk a 3x3 szakág versenyeire többek között a Diákolimpiára, Egyetemi Bajnokságra és Kenguru kupára, és az eredmények bennünket igazolnak – újságolta Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára. – Szerencsére időben rájöttünk, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek a 3x3-as szakágban, amely világszerte rohamtempóban fejlődik. Szokták mondani, hogy ez az a terület, ahol a hagyományos kosárlabdában kevésbé sikeres országok is kiemelkedően teljesíthetnek, ám ez csak részben igaz, ugyanis a világ vezető kosaras hatalmai is felfedezték már maguknak a játékot. Hogy mást ne mondjak, jönnek és egyre komolyabban veszik az amerikaiak is. Esély mutatkozik arra, hogy 2020-ban már a nyári olimpia programján is szerepeljen a B33, s minden erőnkkel arra törekszünk, hogy ha így lesz, a magyar csapat is ott legyen a tornán. Már csak azért is, mert sok szempontból úgy tűnik, ezt a szakágat mintha ránk szabták, nekünk találták volna ki...”

Hogy így alakult, abban elévülhetetlen érdemei vannak a magyar válogatottak koordinátorának, Máriás Györgynek, akit az év promoterének választottak meg Dohában. A sportvezető a BSE-ben kosarazó lánya révén került kapcsolatba a szakággal, azóta megszámlálhatatlan nagy torna és rangos ranglistapontgyűjtő verseny megszervezése fűződik a nevéhez.

„Ahhoz, hogy évről évre előreléphessünk, elengedhetetlen a magyar szövetség elkötelezettsége, nyugodtan kijelenthetem, az MKOSZ nélkül nem tartanánk itt – kezdte Máriás. – Privát versenyszervezőként sikerült a B33 tornákat a szakág versenyrendszerének legmagasabb szintjére juttatni. Ám ezt a szintet meg is kell tartani, úgyhogy bőven van munka és motiváció. Nagyon szeretnénk, hogy ebben az évben már a felnőttek mezőnyében is felvegyük a versenyt a világgal, és a magyar csapatok olyan eredményeket érjenek el, mint például a 18 éves lányaink.”

Miután Aho Nina az öt az öt elleni kosárlabdában is az egyik legígéretesebb magyar játékos, adódik a kérdés: miként hasonlítható össze a „hagyományos" és a 3x3-as játék?

„Az utóbbi sokkal keményebb, mégis élvezetesebb – felelte az U18-as világranglista élén álló Nina, aki a csapattársaival (Tóth Tímea, Jankó Flóra, Kányási Veronika, Horváth Krisztina, Benke Sára és Katona Bianka) fantasztikus sikereket ért el tavaly, egyebek mellett az ő győztes dobásával győzött a magyar együttes az Eb legfontosabb mérkőzésén. – A B33-ban nincs pihenés, hallatlanul gyorsan pörögnek az események, tényleg nagyon élvezetes játszani.”

Aho Nina a tavalyi súlyos sérülése (térdszalagszakadás) ellenére optimista a jövőt illetően, mint mondta, öröm az ürömben, hogy a sérülése miatt több ideje jut a tanulásra, elvégre néhány hónap múlva érettségizik. Jelenleg rehabilitációs munkát végez, s úgy számol, a visszatérésére nagyjából júniusig kell várni, aztán irány az Egyesült Államok, hiszen ősztől Pittsburghben tanul, természetesen kosaras ösztöndíjjal.

Csak remélni merjük, hogy a 3x3 népszerű az egyetemen és Nina a tengerentúl is fejlődik – az esetleges 2024-es olimpiai szereplés idején tökéletes korban lenne...

FIBA 3x3 GÁLA, KATAR
A magyar érdekeltségű díjak
U18 női ranglistavezető
: Aho Nina
Az Év promotere: Máriás György (B33-Magyarország)

A további díjak nyertesei
Legaktívabb (Most Active Federation) szövetség: Hollandia
A szövetségi ranglistát vezető ország (Best Performing Federation): Brazília
A társadalmi felelősség vállalásban (Best CSR Project) nyújtott kiemelkedő teljesítményéért: Török Kosárlabda-szövetség
Legkiemelkedőbb hozzájárulás a 3x3 fejlődéséhez (Outsatnding Contribution): Katari Kosárlabda Szövetség Sejk Saoud Bin Abdulrahaman Al-Thani
Férfi ranglistavezető: Dusan Bulut (Szerbia)
Női ranglistavezető: Patricia Vicente (Andorra)
U18 férfi ranglistavezető: Nedim Muslic (Katar)
Közönség Díj (Most Spectacular Player): Terrence Romero (Fülöp Szigetek)

Forrás, további kosaras hírek:www.kosarsport.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik