Báder: Még az iskolában sem dobtam 40-et

Vágólapra másolva!
2012.10.09. 12:59
null
Báder Márton zseniális teljesítményt nyújtott Siroki Brijegben (fotó: Szabó Miklós – archív)
A Szolnoki Olaj 102–101-re kikapott ugyan a bosnyák HKK Sirokitól a férfi korárlabda Adria-liga harmadik fordulójában, de a magyar bajnok csapatkapitánya, Báder Márton olyan zseniális teljesítményt nyújtott Siroki Brijegben, amilyenhez foghatóra a liga 2001 óta jegyzett történetében csak egyszer volt példa.

 

A Szolnoki Olaj 32 éves, 212 centis centere, Báder Márton a HKK Siroki ellen 36 percnyi játékidő alatt 40 pontot dobott, mezőnyből 89.5, büntetőből 85.7 százalékos pontossággal tüzelt. Tizenkilenc kétpontos kísérletéből 17 talált célba, ami új rekord az Adria-liga 2001 óta íródó történetében (2007. december 9-től tartotta a csúcsot a montenegrói Nikola Pekovics, aki a Partizan játékosaként 15 duplával terhelte meg a Split gyűrűjét). Tizenhárom lepattanót szerzett, s három forduló után 35 lepattanóval vezeti a kategória rangsorát az Adria-liga mostani kiírásában. Az egy gólpasszal és két szerzett labdával kiegészülő statisztikája összesen 58-as teljesítményindexet ért, ami a második legmagasabb a liga históriájában!

BÁDER-STATISZTIKA
Pont: 40
Kétpontos dobás/kísérlet: 17/19
mezőnybeli dobószázalék: 89.5
Büntetődobás/kísérlet: 6/7
Büntető dobószázalék: 85.7
Lepattanó: 13
Assziszt: 1
Szerzett labda: 2
Kiharcolt fault: 7
Teljesítményindex: 58

– Tudja, hogy az ötvennyolcas teljesítményindexénél csak egyszer produkáltak jobbat? Kétezer-négy január harmadikán a Buducsnoszt színeiben ötvenkilencig jutó Dejan Milojevics nevéhez fűződött, akit háromszor választottak az Adria-liga-szezon legértékesebb játékosának.
– Még Siroki Brijegben, hétfő reggel olvastam a bosnyák lapokban – válaszolta Báder Márton, aki a Krka Novo Mesto, a Cibona Zagreb s a KK Vrsac korábbi játékosaként remekül beszél horvátul.

– Az Adria-liga előző fordulójának is ön volt a legértékesebb játékosa a Cibona elleni 37-es teljesítményindexével…
– Valószínűleg ebben a körben is MVP leszek… A statisztikai mutatók alapján a Siroki elleni volt életem legjobb mérkőzése – még harminc pont közelébe is ritkán jut az ember, negyvenet pedig még soha nem dobtam, még az iskolában sem. Mindössze két mezőnykísérletem maradt ki, azok is középtávoliak voltak. De nem minden a statisztika: sokszor a számok nem mutatják meg, mennyit tesz hozzá a játékos a meccshez. Ha a posztomon sikerül megállítanom a komoly riválist, az legalább annyira értékes teljesítmény, az adatokban mégsem jelenik meg dominánsan.

– Jól láttam, hogy eltette a Dnevni List című lap önt méltató oldalát?
– Anyukámnak viszem, ő sokkal precízebb nálam az archiválás terén. Gyűjti a rólam szóló írásokat – jó lesz visszanézni, amikor az ember már csak az emlékeiből él. Az már nincs olyan messze… (nevet)

– És hogyan lehet feldolgozni, hogy ez a zseniális teljesítmény sem volt elég a Siroki legyűréséhez?
– Nagyon sajnálom, mert a kezünkben volt a meccs, a rendes játékidő végén szerencsés triplával egyenlítettek. Ebben a ligában nagyon nehéz idegenben győzni, de a Siroki Brijeg-i teljesítményünk komoly reményekre ad okot, és muszáj, hogy önbizalmat adjon minden csapattagnak. Három forduló után már mindegyikünk érti, ez más szint, s úgy érzem, elkaptuk az Adria-liga ritmusát.

AZ INTERJÚ FOLYTATÁSÁT – AMELYBEN BÁDER MÁRTON BESZÉL AZ ADRIA-LIGA ERŐVISZONYAIRÓL ÉS ARRÓL, MIRE LEHET KÉPES A SZOLNOK – A KEDDI NEMZETI SPORTBAN OLVASHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik