Tradíciók bűvkörében a finálé: tizenegyedszer Celtics–Lakers!

Vágólapra másolva!
2008.06.02. 11:56
Red Auerbach. Phil Jackson. Wilt Chamberlain. Jerry West. Bill Russell. Larry Bird. Kareem Abdul-Jabbar. Magic Johnson. Mindannyian korszakos zsenijei a kosárlabda történetének, edzőként avagy játékosként. Mindannyian a Lakers vagy a Celtics „szolgálatában” álltak, és az NBA két tán legpatinásabb csapata 2008-ban ismét egymással játszik a csütörtökön kezdődő fináléban.
A hagyomány kötelez: a 2008-as NBA-nagydöntő vélhetően óriási csatát hoz a Lakers és a Celtics között
Fotó: Imago (archív)
A hagyomány kötelez: a 2008-as NBA-nagydöntő vélhetően óriási csatát hoz a Lakers és a Celtics között
A hagyomány kötelez: a 2008-as NBA-nagydöntő vélhetően óriási csatát hoz a Lakers és a Celtics között
Fotó: Imago (archív)
A hagyomány kötelez: a 2008-as NBA-nagydöntő vélhetően óriási csatát hoz a Lakers és a Celtics között

Mikor Garnettet és Allent megszerezte a Celtics, a szakírók egyöntetűen bajnokesélyesnek kiáltották ki hosszú-hosszú évek után a Bostont. Mikor a Lakers leigazolta Pau Gasolt, már látható volt: a kaliforniaiaknak is jó esélyük van a fináléra.

CELTICS–LAKERS DÖNTŐK

1959: Celtics–Lakers 4–0
1962: Celtics–Lakers 4–3
1963: Celtics–Lakers 4–2
1965: Celtics–Lakers 4–1
1966: Celtics–Lakers 4–3
1968: Celtics–Lakers 4–2
1969: Celtics–Lakers 4–3
1984: Celtics–Lakers 4–3
1985: Lakers–Celtics 4–2
1987: Lakers–Celtics 4–2
Innentől kezdve a tévétársaságok, a liga funkcionáriusai és gazdasági szakemberei pedig alighanem annak drukkoltak, hogy ha már így alakult, jöjjön is össze az NBA egyik legnagyobb hagyományú párharca a 2008-as nagydöntőben.

Megtörtént: a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers tizenegyedik alkalommal feszül egymásnak a fináléban. A múlt a „kelták” sikerét ígéri, de ez nem meglepő, hisz a Bostonnak egészen rendkívüli, 16–3-as összmérlege van a nagydöntőkben...

A múlt kötelez, a jelen sztárjai pedig gyerekként a dicsőséges Celtics–Lakers párharcok nagy rajongói voltak – mint például Paul Pierce, aki bár most a Boston mezét viseli, az „angyalok városában” nőtt fel.

JACKSON CSÚCSOT DÖNTHET

A Lakers jelenlegi mestere, Phil Jackson megdöntheti a legendás, 2006-ban elhunyt bostoni Red Auerbach csúcsát, amennyiben győzelemre vezeti csapatát. A két kitűnő edző 9-9 aranygyűrűt gyűjtött be szakvezetőként.
„Igazából ezektől a meccsektől lettem kosárlabda-rajongó, gyerekként állandóan a Celtics–Lakers derbiket néztem. Hazamegyek, és a nagydöntőben a szülővárosom ellen játszhatok: ez maga a megvalósult álom. Ez a rivalizálás forradalmasította a kosárlabdát, és fantasztikus, hogy egy ilyen történelmű párharc részese lehetek” – nyilatkozta Pierce.

„Úgy emlékszem a nyolcvanas évek döntőire, mintha tegnap lettek volna. A tradíció csak növeli a várakozásomat, fantasztikus döntő lehet” – csatlakozott csapattársához Kevin Garnett.

„Az emberek imádták, ahogy a rivalizálás egyre élesedett. Először még nem egymás ellen játszottunk. Egyik évben ők voltak a döntőben, a másikban mi, és mindkét csapat nyert. Aztán végre többször is szembekerültünk egymással, és mikor végre legyőztük a Bostont, az fantasztikus volt” – mesélt a múltról Kareem Abdul-Jabbar.

„Ami akkoriban történt, az varázslatos volt. A nagyapám küldte a videokazettákat Olaszországba, rongyosra néztem mindet. Most megpróbáljuk a saját nyomunkat ott hagyni a történelemkönyvben. Reméljük, jó játék lesz, és méltónak bizonyulunk a tradíciókhoz” – mondta Kobe Bryant.

Mit tehetünk ehhez hozzá? Reméljük, igaza lesz.

A DÖNTŐ MENETRENDJE

Június 5. Boston Celtics–Los Angeles Lakers
Június 8. Boston Celtics–Los Angeles Lakers
Június 10. Los Angeles Lakers–Boston Celtics
Június 12. Los Angeles Lakers–Boston Celtics
Június 15. Los Angeles Lakers–Boston Celtics
Június 17. Boston Celtics–Los Angeles Lakers
Június 19. Boston Celtics–Los Angeles Lakers

AZ ALAPSZAKASZBAN

  • November 23. Celtics–Lakers 107–94
  • December 30. Lakers–Celtics 91–110

VISSZA A MÚLTBA: A LAKERS–CELTICS RIVALIZÁLÁS



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik