Az első félidőben szenvedtek, a másodikban remekeltek a pécsiek

Vágólapra másolva!
2007.11.15. 19:51
A női kosárlabdázók legrangosabb nemzetközi kupasorozatában, az Euroliga csoportküzdelmeiben a második fordulóban a MiZo Pécs 2010 együttese hazai pályán kilenc ponttal verte a litván TEO Vilnius gárdáját. A félidőben hét ponttal vezettek a vendégek, a harmadik negyedben azonban parádés játékkal, 36-19-cel fordítottak az addig jobbára csak szenvedő hazaiak.
Fegyverneky Zsófia 17 ponttal járult hozzá a győzelemhez
Fegyverneky Zsófia 17 ponttal járult hozzá a győzelemhez
Fegyverneky Zsófia 17 ponttal járult hozzá a győzelemhez
Fegyverneky Zsófia 17 ponttal járult hozzá a győzelemhez

Az első fordulóban a pécsiek Moszkvában szenvedtek 77-48-s vereséget a Dinamótól, míg a Vilnius hazai pályán öt ponttal (75-70) bizonyult jobbnak a francia Mondeville-nél.

A pécsi összecsapáson a vendégeknél volt az első támadás lehetősége, de elhibázták a dobást, igaz a hazaiak sem tudtak élni a lehetőséggel, hogy megszerezzék a vezetést: itt egy rossz passz hiúsította meg a pontszerzést.

Ami késett nem múlt, litván duplávall indult a pontszámítás, amelyre ugyan még jött válasz pécsi részről, de utána sorozatban csak a vendégek voltak eredményesek, a hazaiak sorra hibáztak.

Rátgéber László, a pécsiek sokat tapasztalt mestere az ellenfél 10-2-s vezetésénél gyorsan ki is kérte az idejét. Hogy a szakember által elmondottaknak volt foganatja, azt bizonyítja, hogy a pécsiek támadásban sokkal jobb összpontosítással megkezdték a felzárkózást.

Már egy pontra is olvadt a pécsi hátrány, de a negyed hajrája a vendégeké volt, akik 23 pontot szerezve négypontos előnnyel zárták az első felvonást.

Rosszul kezdődött pécsi szempontból a második negyed, hiszen a vendégek előnye tíz pontra nőtt és félő volt, hogy a kissé indiszponált házigazdáknál egyébként is gyorsabb litvánok meglépnek. A játékrész közepén hosszabb idő telt el pontok nélkül, a holtpontról végül a vendégek mozdultak el előbb és előnyüket a nagyszünetre hétpontosra tornázták fel.

A félidőt követően gyökeres változás következett be a játék képében. A hazaiak támadásban jóval erőteljesebbek és pontosabbak voltak, ráadásul elől-hátul sokkal többet és gyorsabban mozogtak, mint azt megelőzően. Valahogy beindult a gépezet. Nem úgy a litvánoké, akik talán elfáradtak saját tempójuktól, talán elkényelmesedtek, mindenesetre állva maradtak a száguldó hazaiakkal szemben.

A pécsiek 9-0-s szériával kezdték a harmadik negyedet, így a mérkőzés során először náluk volt a vezetés. Jött is az időkérés az ellenoldalról, és bár egy ideig fej-fej mellett haladt a két csapat, majd a vezetést is visszavették rövid időre a vendégek, a harmad vége egyértelműen a pécsieké volt, akik 17-6-tal zártak, így az utolsó negyed előtt tizenegy ponttal vezettek.

Érdekesség, amíg a Pécs az első két negyedben szerzett összesen 36 pontot, a harmadik negyedben elég volt ehhez a rendelkezésre álló tíz perc.

A befejező részben a nagy rohanás után egy kis levegőre vágyó pécsiek magukra engedték ugyan a litvánokat, de nem annyira, hogy győzelmük veszélybe forogjon. Igaz, végig észnél kellett lenniük a pontszerény felvonásban.

A pécsiek 65 százalékos pontossággal dobtak mezőnyből, a vendégek 56 százalékot értek el. Kintről viszont a hazaiak voltak az eredménytelenebbek: 25 százalékukkal ellentétben a litvánok 41-t tudtak felmutatni.

A pécsi csapatból ki kell emelni az Emilija Podrug, Iványi Dalma, Fegyverneky Zsófia hármas ponterős játékát. A horvát légiós 23 pontja melle szerzett hét lepattanót és adott két gólpasszt. Iványi 19 pontot, hét lepattanót és négy asszisztot könyvelhetett el, Fegyverneky 17 pontot tett hozzá a sikerhez.

A harmadik fordulóban, november 22-én a francia USO Mondeville Basket vendégeskedik majd Pécsett.

EUROLIGA, NŐK, D CSOPORT, 2. FORDULÓ:

MIZO PÉCS 2010-TEO VILNIUS 84-75 (18-23, 18-20, 36-19, 12-14)
Pécs, 3500 néző. V: Sztojovszki (macedón), Vovk (horvát), Glisics (szerb)
PÉCS: IVÁNYI 19/3, FEGYVERNEKY 17/3, Somogyi A., PODRUG 23, Graziane 9. CSERE: Mészáros, Krivacsevics 2, Heller 2, VAJDA 9/3, Sarok 3. Edző: Rátgéber László:
VILNIUS: Haynie 4, VALUZYTÉ 13/3, SALES 21, Streimikyté 8, Petronyté 7/3. CSERE: SULCIUTÉ 17/6, Valentiené 5/3. Edző: Algirdas Paulauskas
Az eredmény alakulása: 4. p.: 2–10. 6. p.: 8–10. 8. p.: 18–19. 13. p.: 20–30. 15. p.: 28–32. 22. p.: 45–43. 24. p.: 49–45. 28. p.: 65–55. 31. p.: 74–61. 39. p.: 83–75
Kipontozódott: Streimikyté (27. p.), Valuzyté (38. p.)
MESTERMÉRLEG
Rátgéber László: A fantasztikus hangulatban óriásit harcoltunk, sok tapasztalatlan játékossal az elejére tudtuk időzíteni a hullámvölgyeket. A harmadik negyedben úgy játszottunk, mint a legszebb időkben.
Algirdas Paulauskas: A második félidőben rendre elvesztettük az egy-egy elleni csatákat, és a védekezésünk is visszaesett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik