Szlovákia, Izrael és Lengyelország küzd az egyetlen kiadó helyért

Vágólapra másolva!
2007.09.17. 12:09
Az olaszországi női kosárlabda Európa-bajnokság pótselejtezőit követően kialakult az a két háromcsapatos csoport, amelynek tagjai már a kontinensbajnokság helyszínén, egészen pontosan Lancianóban játszhatnak tovább. A csoportelsők számára a háromnapos villámtorna tétje az egyetlen, még kiadó hely az Eb-re, míg a csoportharmadikok, köztük a magyar válogatott, A-divíziós tagságukat próbálják meghosszabbítani. Hasonlóan az elitcsoporthoz, itt is csak az első helyen végző együttes érhet célba.
Béres Tímea (középen) rutinjával tartást adott csapatunknak a pótselejtezőben, a pécsi centerre a folytatásban is kulcsszerep vár
Czagány Balázs
Béres Tímea (középen) rutinjával tartást adott csapatunknak a pótselejtezőben, a pécsi centerre a folytatásban is kulcsszerep vár
Béres Tímea (középen) rutinjával tartást adott csapatunknak a pótselejtezőben, a pécsi centerre a folytatásban is kulcsszerep vár
Czagány Balázs
Béres Tímea (középen) rutinjával tartást adott csapatunknak a pótselejtezőben, a pécsi centerre a folytatásban is kulcsszerep vár

Először nézzük azokat, akik igazi tétre menő csatában vesznek részt. A lengyelek és a szlovákok is hibátlanul, mind a négy mérkőzésüket megnyerve léphettek tovább pótselejtezős csoportjukból.

Nem túl nagy merészség kijelenteni, a továbbjutásról is kettejük csatája dönt majd. A magyar hármasból érkező Izrael, amely éppen annyit pontot, szám szerint hatot, szerzett, mint a mieink, maximum statisztaszerepre kényszerülnek.

A papírforma lengyel sikert és Eb-részvételt ígér, már csak azért is, mert a selejtezőkben négy győzelemmel és két vereséggel csak a körbeverés miatt maradtak le az Eb-n való egyenesági részvételről. Akkor a horvátok és a németek előzték meg a lengyeleket.

És akkor nézzük az alsóházat, amelyben a magyar csapatra vár két találkozó. Szerdán a szlovének ellen lépünk pályára, csütörtökön pedig a svédek ellen. Amennyiben nem verjük meg mindkét együttest, akkor két riválisunk pénteki összecsapása is tartogat majd számunkra nem kevés izgalmat.

A svédek a német, horvát, lengyel selejtező-csoportban szerepeltek és végeztek nyeretlenül az utolsó helyen, majd a pótselejtezőben Ukrajnát még verték odahaza, de aztán idegenben kikaptak, miként kétszer a szlovákoktól is.

Messze Pekingtől

Férfiválogatottunk ugyancsak az A-divíziós tagságának a meghosszabbításáért játszott a pótselejtezős sorozat végén, de a svédeket és a dánokat verve végül biztosították bentmaradásukat. Női együttesünket eddig magasabban jegyezték a nemzetközi mezőnyben, mint a férfit, a szövetség az olimpiai kvalifikáció megszerzését sem tartotta elképzelhetetlen célkitűzésnek. Most maximum a férfiakkal kerülhetnek egy szintre, de ez nagyon messze van Pekingtől...
Intő jel lehet számunkra, hogy másik leendő ellenfelük, Szlovénia tavaly a selejtezőben idegenben verte húsz ponttal (79-59) Izraelt, mostani pótselejtezős ellenfelünket, majd otthon is tíz pont különbséggel (77-67) tudott győzni ellenük. Mi most Izraelben 22 ponttal kaptunk ki, miközben hazai pályán 19 ponttal bizonyultunk jobbnak náluk

A szlovének ellen a törökök és az ukránok is megdolgoztak két-két sikerükért.

A pótselejtező aztán nem sok örömöt hozott a szlovéneknek, akik Finnországot hazai pályán 16 ponttal verték, de tőlük idegenben és a lengyelektől oda-vissza kikaptak.

A szlovénekre azonban ettől függetlenül jó lesz odafigyelni, hiszen a lengyelektől hazai pályán csupán három ponttal kaptak ki. Igaz, idegenben mindkétszer nagyon „beleszaladtak”: a lengyelek negyven, a finnek 18 ponttal verték őket rendezőként.

A versenyfutás itt minden bizonnyal rögtön az első összecsapáson, a magyar-szlovén mérkőzésen csúcsosodik ki, amely gárda ott győzni tud, az nagy lépést tesz a bentmaradás felé.

PÓTKVALIFIKÁCIÓS TORNA AZ EB-RÉSZVÉTELÉRT:
SZLOVÁKIA IZRAEL LENGYELORSZÁG

EREDMÉNYEK:
Szlovákia Izrael szept. 19.
Izrael Lengyelország szept. 20.
Lengyelország Szlovákia szept. 21.



PÓTKVALIFIKÁCIÓS TORNA AZ A-DIVÍZIÓS TAGSÁGÉRT:
MAGYARORSZÁG SZLOVÉNIA SVÉDORSZÁG

EREDMÉNYEK:
Szlovénia Magyarország szept. 19.
Magyarország Svédország szept. 20.
Svédország Szlovénia szept. 21.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik