Megszorongatták a favoritot

HORVÁTH LÁSZLÓ, KREIVICH ORSOLYA és MIHÁLYI ANDRÁSHORVÁTH LÁSZLÓ, KREIVICH ORSOLYA és MIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.05.20. 01:00
Címkék
Bajnoki döntőhöz képest meglepően gyér érdeklődés, szellős telt ház mellett, vendégtábor nélkül kezdődött el a 2004-2005-ös évad női bajnoki döntője, az idény ötödik Pécs-Sopron összecsapása. Talán a presztízscsatából való túlkínálat, talán a párharc egyoldalú mérlege - eddig négy mérkőzésből négy MiZo-diadal született - tartotta vissza a lelátókat néhány éve ilyen alkalmakkor roskadásig megtöltő drukkerek egy részét, pedig most igazán ott lett volna a helyük a baranyai csarnokban, mivel, őket is díjazták: a profi liga ítészeti szerint az év(ad) legjobb közönsége a baranyaiaké lett, és ezt most jelentették be hivatalosan.
Az is váratlanul hatott, hogy két vendégkosárral indult a küzdelem a bajnok oroszlánbarlangjában, és a Honti, illetve Kovacsevics duplája nyomán kialakult négypontos soproni vezetés többször is visszaállt a nyitó negyed folyamán, pedig a szerb bedobó két tiszta dobóhelyzetet is elrontott. A tőlük megszokotthoz képest lényegesen visszafogottabban kezdő fekete-fehérek csak a hetedik percben kerültek először előnybe Dapo találata révén, az eredmény viszont gyorsan újra megváltozott, Matovics ténykedése folytán.

Az MKB-Euroleasing másik délszláv légiósa nagyon bőkezűen bánt a pontokkal a mérkőzés elején, amíg azonban ő - centerként teljesen érthető módon - a duplákra specializálódott, Iványi a triplákra állt rá, és ez kifizetődőbbnek bizonyult: tíz perc elteltével a harmadik hárompontosának köszönhetően tartott előbbre éppen három ponttal a házigazda.

Ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy közben a PVSK elvesztette az egyik kulcsjátékosát, a horvát Hledét, aki egy soproni támadás során a parketten maradt a bal lábát fájlalva, és úgy kellett letámogatni a pályáról. Már nélküle szerzett nyolcpontos előnyt a második negyed elején a Pécs, ám Natália Hejková 28-20-nál beiktatott második időkérése megálljt parancsolt a hazai rohamnak.

Béres Tímea (világos mezben) ragyogó centermunkájára a döntô elsô meccsén is alapozhatott a Pécs (Fotó: Laufer László)
Béres Tímea (világos mezben) ragyogó centermunkájára a döntô elsô meccsén is alapozhatott a Pécs (Fotó: Laufer László)
Béres Tímea (világos mezben) ragyogó centermunkájára a döntô elsô meccsén is alapozhatott a Pécs (Fotó: Laufer László)
Közrejátszott ebben a zöld-sárgák védekezésváltása is, és a kezdő ötösbe jelölt Horváth Zsuzsanna második kosarával háromra faragta hátrányát a 18. percre az MKB-Euroleasing. És bár ehhez képest a nagyszünetre kettővel nőtt a feleket elválasztó távolság, elmondható, hogy jól tartották magukat az ország északnyugati szegletéből érkezők.

Olyannyira, hogy a mecsekaljai utánpótlás közelmúltbeli sikereinek - egy arany a B-csoportos felnőttbajnokságban, illetve két ezüst a korosztályos országos seregszemléken, nem kevés… - megünneplése jegyében telt félidő után vezettek is a soproniak. Persze megint Matovics volt a vezéregyéniség elöl, hátul pedig a csapatmunka dominált a zöld-sárgáknál, akik a térfélcserét követő első két és fél percben nem kaptak kosarat.

Utána viszont nem nagyon dobtak…
Merthogy 37-38 után annak köszönhetően fordult újra a kocka, hogy visszaesett a vendégek támadóteljesítménye, illetve feljavult a PVSK védőmunkája, ami oda vezetett, hogy a játékrész hátralévő hét percében mindöszsze négy pontot értek el Hejková tanítványai. Noha Iványiék ezalatt sem szórták meg magukat túlságosan, ahhoz épp elégszer betaláltak, hogy újra magukhoz ragadják az előnyt: egyszer, a 28. percben, 51-41-nél már a tízpontos határt is elérte a különbség - Fegyverneky kettő plusz egyes kombinációja nyomán.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a női bajnokságot?

Aztán Kovacsevics szórta meg magát nagyon a negyedik negyed elején pillanatok alatt, és az első - és mint utóbb kiderült, egyben utolsó - soproni tripla ötre, majd az ezt követő dupla háromra csökkentette a differenciát. Hiába zárkózott fel azonban ismét, nyerési esélye nem volt az Euroleasingnek, mert a végjátékra kissé kifulladtak a védekezésüket jól megszervező és magukat meg-lepően szívósan tartó vendégek, aminek következtében ellépett a jobb fizikumú MiZo. De a 13 pontos különbség ezúttal túlzó, ennyi most nem volt a két euroligás között, vagyis az összességében kicsit langyos meccsen a Sopron felnőtt a feladathoz. Azoknak az időknek ellenben továbbra is csak az emlékét idézhettük fel, amikor nyílttá tudták tenni a küzdelmet nagy vetélytársuk otthonában - nyilván ezt érzik szurkolóik is, amikor egy bajnoki döntős találkozó előtt is inkább az otthon maradás mellett teszik le a voksukat.

De ezzel mit sem törődtek a baranyai fanatikusok, akik a végére 2200-an is összehoztak egy kis "standing ovationt", azaz felállva tapsolt az egész közönség a finálé első pécsi sikerének.

A három győzelemig tartó bajnoki döntő állása: 1-0 A PVSK javára
Következik: a 2. mérkőzés, szombat, 17.00., Sopron-Pécs ---- Károlyi Andrea: - Stressztörés volt a lábamban, érzéstelenítő injekciót kapok a meccsek előtt. De ezt félretéve össze kell szednem magam, hogy a hátralévő találkozókon a csapat segítségére legyek.

Béres Tímea: - Színvonalas mérkőzés volt, ami belülről nehezebbnek tűnt, mint amit az eredmény mutat. A győzelmünk nagyban Fegyverneky Zsófi kitűnő védőmunkájának köszönhető, sikerült kikapcsolnia az ellenfél legponterősebb játékosát.

Gordana Kovacsevics: - Nagyon jól kezdtünk, de a Pécs olyan agresszívan védekezett, hogy erre támadásban nem találtuk a megfelelő ritmust.

Amra Dapo: - Nehéz meccs volt, de nagyon akartuk a győzelmet. Ez több mint döntő, ez két csapat örök presztízscsatája. Erőre és koncentrációra lesz szükségünk, hogy idegenben is meg tudjuk nyerni a mérkőzést.

Horváth Zsuzsa: - Jobban kell védekeznünk, és a váltásokra nagyon kell figyelnünk. Ha ezeket megvalósítjuk, otthon nagyon jó meccset játszhatunk a PVSK-val.

Fegyverneky Zsófia: - Mindig nagy feladat számomra, ha különleges, extra védőmunkát kapok. Úgy érzem, ezt most nagyjából sikerült teljesítenem. Sopronban ennél nehezebb dolgunk lesz, de remélem, sikerül hoznunk a meccset.

Ivana Matovics: - Jól harcoltunk, de a sok sérültünk miatt csak hat-hét játékosunk van. A Pécs egyénileg jobb játékerőt képvisel. Tudjuk, hogy ők a favoritok, de Sopronban javítani fogunk.

Iványi Dalma: - Egy nulla, és ez a lényeg. Szombaton is győzni szeretnénk.


Mestermérleg
Nagyon örülök, hogy lépéselőnybe kerültünk. A mai mérkőzés megmutatta, csakis harciassággal, jó védekezéssel és fegyelmezett támadójátékkal - ami egész évben jellemző volt ránk - tudunk nyerni. Hlede kiesése újabb feladatokat hoz, és felelősséget ró a többi játékosra, remélem, a lányok átérzik ezt.
Rátgéber László, a Pécs edzője

Nem játszottunk rossz mérkőzést. Néhány játékosunk még nem szerepelt bajnoki döntőben, ezért nekik szokniuk kell a finálé légkörét. Mindkét csapat kemény védekezést mutatott be, szerintem hasonló lesz a folytatás is szombaton Sopronban.
Natália Hejková, a Sopron edzője ---- Az embernek hiányérzete támad ezzel a döntővel kapcsolatban, főleg, ha semlegesként nézi végig a meccset. Az hagyján, hogy egészen a hajráig hiánycikk volt a jó hangulat, és a mérkőzés színvonala sem verdeste az egeket, de van itt valami más is, ami nem az igazi.

"Hajrá, Vasút!" - kiabálja a hazai B-közép, de közben a háttérben a pécsi vezetők a valódi támogatás hiánya miatt már javában távolodnak a MÁV-tól, vagyis lassan elérkeznek ugyanahhoz a ponthoz, amelyen a korábbi soproni vasutasok korábban túlestek. A régebbi kenyéradóval való végleges szakításhoz, ezzel a múltjukkal való szakításhoz. Hol vannak ma már a gyökerek?

És egyáltalán, hol vannak ma már a klubok, amikor gazdasági társaságok csapnak össze a pályán a profi liga minden mérkőzésén? És ugye, klubok nélkül hogy is lehetne a klubhűséget számon kérni a játékosoktól, akik egyre inkább ott ragadnak meg, ahol pénzt kapnak, és ezt meg kell értenünk, meg kell értenie mindenkinek, mert ez a profizmus lényege.

Mégis mintha tévúton járnánk. Illetve jár a honi női kosárlabda.
Elég csak körbenézni a lelátókon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik