Hatósági túlkapás a határon?

S. TÓTH JÁNOS, SEBASTIAN TAMÁSS. TÓTH JÁNOS, SEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2002.12.16. 22:06
Címkék
Mujanovics állítólag lelkileg is padlóra került a férjével történtek miatt
Mujanovics állítólag lelkileg is padlóra került a férjével történtek miatt
Mujanovics állítólag lelkileg is padlóra került a férjével történtek miatt
Mujanovics állítólag lelkileg is padlóra került a férjével történtek miatt
Mujanovics állítólag lelkileg is padlóra került a férjével történtek miatt
Mujanovics állítólag lelkileg is padlóra került a férjével történtek miatt
A bosnyák légiós, Razija Mujanovics-Brcsaninovics nélkül lépett pályára vasárnap este, és vesztette el idei bajnoki veretlenségét a helyi rivális Soproni Postás ellen a GYSEV-Orsi. A 36 esztendős center még a múlt heti parmai Euroliga-meccs előtt intett búcsút társainak, miután férje összeütközésbe keveredett Török Zoltán ügyvezető igazgatóval és Dirk Bevilaqua vezetőedzővel. A soproniak azzal vádolták Mirza Brcsaninovicsot, hogy megütötte a két vezetőt, majd önkényesen elvette a klub egyik szolgálati autóját, és feleségével együtt faképnél hagyta a GYSEV-delegációt. Ezek után a házaspárt a magyar-osztrák határon feltartóztatták, útlevelüket bevonták, a klub pedig Török Zoltán szerint feljelentette Mirza Brcsaninovicsot.
Brcsaninovicsék azonban egészen másként élték meg a történteket, és ügyvédi segítséget kértek.

Brcsaninovics: Megaláztak bennünket Magyarországon!

A történtekkel kapcsolatban sikerült beszélnünk Razija Mujanoviccsal és férjével, Mirza Brcsaninoviccsal is. „Szeretném megcáfolni mindazt, amit lapjuknak Török úr nyilatkozott – kezdte a kosarasnô férje. – Ahhoz képest, hogy a klubelnök egész novemberben hívogatta a feleségemet, mert bajban volt a csapata, a szerzôdésben ígért luxuslakosztály helyett egy tíz négyzetméteres hotelszobában voltunk kénytelenek élni. Szégyenletesen bántak Európa egyik legjobb kosárlabdázónôjével. Késôbb kaptunk egy ütött-kopott lakosztályt meg egy Ford Focust, igaz, autórádió, és ami még sajnálatosabb, téli gumik nélkül. A klub vezetôivel szóban megegyeztünk, hogy Parmába egy Hondával utazunk, ott azonban olyasvalami történt, amit az elôzmények ellenére sem vártunk.”
„Olaszországban hirtelen olyan súlyos gerincfájdalmaim lettek, hogy szinte sírni tudtam volna, és az olasz orvosok azonnali kórházi kezelésre utaltak, majd be is adtak nekem négy injekciót – vette át a szót a négyszeres BEK-gyôztes. – Amikor már ülni is alig volt erôm, Török úr odajött hozzám a hotel recepciója elôtt, és vagy egy tucatnyi szemtanú elôtt a galléromnál fogva felrángatott, üvöltözött velem, miszerint köteles vagyok játszani. Férjem erre természetesen odaugrott, és ellökte a vezetôt, de súlyos fizikai bántalmazásról szó sem volt. Ezek után azonnal autóba ültünk, szívbeteg férjem vezetett, mert még mindig jobb állapotban volt, mint én, és a kórház felé vettük az irányt. A határon azonban még az addig történteket is überelni tudták. Elkobozták az autót, mondván, hogy el akartuk lopni.”
„Könyörgöm, a kórházba szállítottam a feleségemet, ezt olasz orvosok is igazolják, ha kell! Filmbe illô meghurcolásunk útleveleink bevonásával folytatódott. Jelenleg szobafogságban vagyunk a soproni hotelben, ahol Török úr még a telefonálást is megtiltotta nekünk” – fakadt ki Mirza Brcsaninovics. Kérdésünkre, miszerint ezek után Pécs felé veszik-e az irányt, Mujanovics elmondta, hogy jelenleg nem tud a kosárlabdázásra gondolni, mert mint élsportolót és mint embert anynyira megalázták, hogy nemcsak Sopronban, Magyarországon is nehezen tudja elképzelni a folytatást.
– A hír igaz, a Brcsaninovics házaspár valóban megkeresett, és soron kívüli közreműködésemet kérte – mondta a Whiskys-ügy révén közismertté lett sztárügyvéd, Magyar György, aki annak az ügyfélcsoportnak is jogi képviselője, mely megkérdőjelezi a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége edzőilicenc-kiadási gyakorlatának jogszerűségét. – Teljesen kiborulva mesélték el, milyen súlyos jogsérelem érte őket a határátlépést követően.

– Egyetért ügyfelei álláspontjával?

– Számomra egyértelmű, hogy teljesen törvénytelen eljárás zajlott, azt pedig egész egyszerűen felháborítónak tartom, hogy külföldi állampolgárokat tolmács és ügyvéd jelenléte nélkül hallgassanak ki a magyar hatóságok, és ráadásul a bosnyák konzulátust se értesítsék.

– A GYSEV-Orsi vezetőinek előadása szerint a történet Parmában kezdődött, és ott Mirza Brcsaninovics volt a támadó fél.

– Az előzményeket ismerem, ám az ügyvédi titoktartás okán a részletekről nem beszélhetek. Csupán annyit mondhatok, hogy Brcsaninovicsék állítják, Razija asszonyt odakint rendkívül súlyos személyiségi jogi sérelmek érték, és emiatt kérte ő férje segítségét. De történt, ami történt, az ügyet az olasz hatóságoknak kellett volna kivizsgálniuk, nekik lett volna joguk adott esetben eljárást indítani. Álláspontom szerint a magyar rendőrségnek a parmai történések kapcsán erre már nincsen lehetősége.

– A soproniak azt mondják: a férj önkényesen vette el Olaszországban a klub gépkocsiját, és indult vissza Magyarországra.

– Papírokkal bizonyítható, hogy Razija Mujanovics-Brcsaninovicsot szerződése szerint szolgálati autó illeti meg. Férje a klub munkatársainak társaságában ezzel az autóval lépte át a határt, a vád tehát megalapozatlan. Az igaz persze, hogy végül nem a Forddal indultak útnak, hanem egy Hondával, mert ez utóbbi kocsiban autórádió is volt, de erről házon belül mindenki tudott, azaz a kocsiváltást Brcsaninovicsnak engedélyezték. Teljes abszurdum tehát azt állítani, hogy az autóba a kocsi eltulajdonításának szándékával ült volna be a házaspár.

– Akkor tehát hibázott a határőrség?

– Méghozzá nagyot. Az országhatáron ugyanis péntek hajnalban Brcsaninovicsékat kiszállították a járműből, majd mindkettejük útlevelét mindenféle átvételi elismervény nélkül elvették. A történtek annyira felizgatták Mirza Brcsaninovicsot, hogy elvesztette eszméletét, és csak a kórházban tért magához. A menedzser férj ugyanis szívbeteg, pacemakerrel él, és amikor a kocsit elvették tőlük, a csomagtartóban maradtak a gyógyszerei is. Hétfő délután a bosnyák követségen megint mentőt kellett hívni hozzá.

– Csak nem azt mondja ezzel, ügyvéd úr, hogy az ügyből diplomáciai bonyodalmak keletkeztek?

– De bizony, erről is szó lehet! Meghallgatva az előadásukat azt tanácsoltam ügyfeleimnek, hogy forduljanak jogsegélyért Bosznia-Hercegovina konzulátusához. Tudni kell, hogy Razija Mujanovics-Brcsaninovicsot a szülőhazájában nemzeti hősként tartják számon, olyan tiszteletnek örvend, mint mondjuk mifelénk az úszócsillag Kovács Ágnes. A nagykövetasszony hivatalos feljegyzésben tájékoztatta kormányát a történtekről, mely megkereste a magyar Külügyminisztériumot, hétfőn pedig bekérették a Bem térre a bosnyák főkonzult.

– Szép kis kalamajka…

– Nézze, egy jogállamban megengedhetetlen az efféle hatósági túlkapás. Elképesztő, hogy olyan személyek útlevelét vegyék el, akiket hivatalosan semmivel sem gyanúsítottak meg. És még egyszer mondom: csak súlyosbítja a helyzetet, hogy külföldi állampolgárokat ért jogsérelem, hiszen ők személyi okmányok híján lényegében háziőrizetbe kerültek bérelt soproni szállásukon. A bosnyák követségen egyébként készült egy hivatalos feljegyzés, melynek lényege: a képviselet kéri a magyar hatóságokat, hogy Mirza Brcsaninovicsot ne Sopronban hallgassák meg, hanem vonják el az eljárást, és Budapesten tisztázzák ügyvéd, orvos, tolmács és a nagykövetség munkatársának képviseletében, van-e bármilyen ok arra, hogy a kosarasnő vagy férje ellen büntetőeljárás induljon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik