Sótonyi László: Padlóra kerültünk, de fel kell állnunk

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.01.22. 12:18
null
Rendhagyó csarnokban játsszuk a középdöntő meccseit Wroclawban (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Németország ellen kezdi meg a középdöntőt a magyar férfi kézilabda-válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon (18.20, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Mivel nem hoztunk magunkkal pontot a csoportkörből, így nagy szükségünk van egy győzelemre. A csapat eddigi szerepléséről, a Talant Dujsebajevvel való közös munkáról és a folytatásról Sótonyi László másodedzővel beszélgettünk.

Csütörtök délben érkezett meg Wroclawba, a középdöntő helyszínére a magyar válogatott, majd délután már a különleges hangulatú Centennial Hallban edzett. A csoportkört két vereséggel zártuk, így lépéshátrányból, nulla ponttal folytatjuk.

TÖBBRE VAGYUNK KÉPESEK

Nagy tisztelettel beszélt a németekről Talant Dujsebajev, főleg azt hangoztatta, hogy a Bundesligában, a világ legerősebb bajnokságában edződő játékosok mind erőnlétileg, mind taktikailag tökéletesen felkészültek, a formájuk fokozatosan javul, és nem téveszthet meg bennünket, hogy szakvezetőik folyamatosan panaszkodnak és hiányolják sérültjeiket.

„Jó játékkal kell kiállnunk Németországgal szemben, hogy sikeresen kezdjük a középdöntőt – mondta a szövetségi kapitány. – Tudom, hiszem, hogy többre vagyunk képesek, és ezt nagyon szeretnénk megmutatni a következő három mérkőzésünkön a németek, a spanyolok és a svédek ellen."

A németek lehetnek elégedettebbek a csoportkörös teljesítményükkel, hiszen a szlovénokat és a svédeket is legyőzték:

„Egy spanyolok elleni tíz perctől eltekintve nagyon tetszett, amit a csapattól eddig láttam. A védekezésünk végig jó volt, a kapusteljesítmény egyenletes, és támadásban folyamatosan javulunk. Egyelőre csak a magyarokkal foglalkozunk, akik hozzánk hasonlóan fiatal csapattal érkeztek, amelyet a nagy taktikus Dujsebajev irányít" – mondta Dagur Sigurdsson német kapitány, aki még Nagy László szerepét emelte ki a mieink kapcsán.

Bob Hanning, a német szövetség alelnöke hozzátette, a ZDF húszszázalékos nézettséget ért el a közvetítéssel, és ötmillióan látták a szerdai meccsüket.

A magyarok 28-szor csaptak össze a németekkel, és csupán ötször nyertek, 3 döntetlen és 20 vereség mellett. Tétmérkőzésen legutóbb a 2011-es svédországi vb-n sikerült őket legyőzni.

A németeket a felkészülés során példátlan sérüléshullám sújtotta, emiatt maradt ki Dagur Sigurdsson szövetségi kapitány keretéből a csapatkapitány balszélső, Uwe Gensheimer, valamint Patrick Groetzki (jobbszélső, Löwen), Paul Drux (balátlövő, Berlin), Patrick Wiencek (beálló, THW Kiel), és a szintén balszélső Michael Allendorf (Melsungen), akinek Gensheimert kellett volna helyettesítenie.

„Azzal, hogy a kapitány magára vállalta a felelősséget, a játékosokat is arra szeretné ösztökélni, hogy még többet hozzanak ki magukból – mondta a Nemzeti Sport Online-nak az edzés után Sótonyi László másodedző. – Én játékosként tűzbe mennék azért az edzőért, aki így viselkedik."

A Csurgó vezetőedzőjével a folytatás előtt még röviden visszatekintettünk a gdanski csoportkörre.

„A dánok ellen speciális taktikával készültünk, amivel meg akartuk lepni őket, lehet, több idő kellett volna a sikeres megvalósításához. Utólag úgy látom, ha működött volna az elképzelésünk, még akkor is nehéz lett volna legyőzni ezt a dán csapatot. A hozzáállással és a küzdéssel elégedett voltam, sokkal jobban fáj az orosz meccs első félideje. Naggyá tettük az orosz kapust, nem a megfelelő lövéseket választottuk vele szemben. Ezzel együtt a helyzetkihasználásunk a dánok ellen sem volt megfelelő, ha az elején belőjük a lehetőségeinket, megint nincs az a különbség. Ez pedig nem az új taktikán múlott" – értékelt Sótonyi, aki Bánhidi Bence játékát külön kiemelte, a beálló két védőt is folyamatosan lekötött a jelenlétével.

„Nehéz a pozitívumokat nézni, mert padlóra kerültünk, de fel kell állnunk, Talant is ezt kérte a fiúktól. Ha jól szerepelünk a középdöntőben, még bármi előfordulhat."

Ahogy tegnapi kitekintőnkben megírtuk, az olimpiai kvalifikációért zajló verseny miatt valószínűleg legalább két meccset meg kell nyernünk, köztük a közvetlen rivális svédek ellenit, de most még csak a németekre koncentrálunk.

„Ha a saját játékunkat tudjuk játszani, akkor lehet keresnivalónk a német csapat ellen. Az oroszok lépéselőnyben vannak, nekünk rajtuk kívül a svédeket is meg kellene előzni a középdöntő végére."

Sótonyi úgy látja, minden meccsből sokat tud tanulni a csapat, de persze idő kell, amíg mindenki beleszokik az új rendszerbe.

„A csapatunk nagy része fiatal és tapasztalatlan, így ezek a meccsek minden perce tanulsággal szolgál. Amikor Talant elkezdte felépíteni a csapatot, arra helyezte a hangsúlyt, hogy legyen tömeg a védekezésben, legyenek komoly átlövőink és egy rendszer, amiben játszanak. Mivel sokuk nem ebben szerepel év közben, nehéz az átállás. Azt látom, ha valami új helyzettel szembesülünk, mindig megállunk picit, de megvannak azok a rutinos játékosok, akiknek húzniuk kell a többieket."

A magyar szakember helyzete érdekes a szakmai stábban, hiszen tudható, hogy Dujsebajevnek nagyon konkrét elképzelése van a megvalósítandó taktikáról.

Nekem olyan a Talanttal való közös munka, mintha a kezdő rendezőt Coppola venné maga mellé. Tisztelem mint volt játékost, mint edzőt és mint embert, már eddig is rengeteget tanultam tőle. Eleinte nehéz volt megtalálnom, miben tehetek hozzá, mert nagyon tudja, mit akar, és ahhoz foggal-körömmel ragaszkodik. Miután már egyre jobban ismerem az elképzeléseit, egyre többet is tudok neki segíteni benne."

A legnehezebb a munkában, hogy a csapatépítés mellett eredményeket is kell hozni, hiszen mindenki azt szeretné, ha a férfiválogatott ott lenne Rióban.

„Eredménykényszerben vagyunk, és mi is azt hangsúlyozzuk, hogy minden meccs fontos. Ha más helyzetből kezdhettük volna az olimpiai kijutásért folyó harcot, akkor nyugodtabban dolgozhatnánk. Biztos vagyok benne, hogy hosszú távon meglesz az eredmény. Vannak olyan fiatal játékosaink, akikkel már most lehet számolni, és olyanok is, akik egy-két éven belül érhetnek oda. Azt kell elhinni, hogy Talant azért jött ide, mert magyar szövetségi kapitány szeretett volna lenni, és szívügye ez a válogatott. Ebből a csapatból akarja kihozni a maximumot, és felvállal minden ezzel járó gondot."

FÉRFI KÉZILABDA EB, LENGYELORSZÁG
A KÖZÉPDÖNTŐ
2. CSOPORT (WROCLAW)

Németország–MAGYARORSZÁG 18.20 (Tv: M4 Sport)
Svédország–Oroszország 20.30 (Tv: Sport2)

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 2 2 61–47 +14 4
2. Spanyolország 2 2 56–51 +5 4
3. Németország 2 1 1 56–58 –2 2
4. Oroszország 2 1 1 52–57 –5 2
5. Svédország 2 2 48–51 –3 0
6. MAGYARORSZÁG 2 2 48–57 –9 0

ELLENFÉLNÉZŐ: NÉMETORSZÁG
Olimpia:
2. (2004), 5. (2000), 7. (1996), 9. (2008), 10. (1992) – 5 részvétel
Világbajnokság: 1. (1938, 2007), 2. (1954, 2003), 3. (1958), 4. (1961, 1995), 5. (1999, 2009), 6. (1993, 2013), 7. (2015), 8. (2001), 9. (2005), 11.-(2011) – 15 részvétel
Európa-bajnokság: 1. (2004), 2. (2002), 3. (1998), 4. (2008), 5. (2006), 7. (2012), 8. (1996), 9. (1994, 2000), 10. (2010) – 10 részvétel
Egymás elleni mérlegünk Németországgal szemben: 28 mérkőzés, 5 győzelem, 3 döntetlen, 20 vereség, 668–741-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2014. április 5.
Németország–Magyarország 31–24 (16–13)
Lingen

Magyarország: Tatai – Császár 7, Ancsin 3, Ilyés, Schuch, Zubai Sz., Vadkerti. Csere: Székely, Mikler (kapusok), Gulyás P. 3, Bóka 1, Nagy L. 2, Lékai, Zdolik 2, Szöllősi Sz. 2, Harsányi 3, Bodó 1, Varsandán M., Putics. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

A TORNÁT ÉLŐ HÍRFOLYAMUNK SEGÍTSÉGÉVEL!

>> FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ADATBANK

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

>> EZT KELL TUDNI AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓRÓL!

>> ERŐSORREND

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEINK A KÖZÉPDÖNTŐBEN
január 26., 18.15: Spanyolország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
január 27., 16.00: Svédország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bartucz László (Csurgói KK), Mikler Roland (MVM Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Csurgói KK), Pásztor Ákos (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Mol-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
Irányítók: Faluvégi Rudolf (Csurgói KK), Nagy Kornél (Dunkerque – Franciaország)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Borsos Tamás (Ceglédi KKSE), Dzsamali Iman (IFK Kristianstad – Svédország)
Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgói KK), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)
Tartalék (csak akkor utazik az Eb-re, ha szükség lesz rá):
Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc)

Szövetségi kapitány: Talant DUJSEBAJEV
Edző:
SÓTONYI László
Csapat-koordinátor: BARTÓK Csaba

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik