Norvég edző irányítja a magyar női kéziseket: Böhn a kapitány

Vágólapra másolva!
2011.08.30. 14:36
Címkék
Amint azt a Nemzeti Sport előre jelezte, a norvég Karl Erik Böhn lett a magyar női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya. A Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztató keretében mutatta be az új szakvezetőt, aki október 19-én, az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtezőn mutatkozik be.

Böhn a norvég Larvikkal aratta legnagyobb edzői sikereit
Böhn a norvég Larvikkal aratta legnagyobb edzői sikereit
Böhn a norvég Larvikkal aratta legnagyobb edzői sikereit
Böhn a norvég Larvikkal aratta legnagyobb edzői sikereit
Böhn a norvég Larvikkal aratta legnagyobb edzői sikereit

A magyar női csapat kispadja Mátéfi Eszter lemondásával üresedett meg. A norvég szakember lesz az első, nem magyar nemzetiségű szövetségi kapitánya a válogatottnak.

„Vissza kell vezetnie a válogatottat az élvonalba. Ahogy megismertem, igazi kihívásnak tekinti ezt a feladatot" – vázolta a Böhmre váró kihívást Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke.

„Böhn úrnak olyan típusú kérései voltak, hogy tegyük lehetővé a csapatok látogatását – nagyon sokat szeretne járni a klubcsapatokhoz, nem csak mérkőzésekre, hanem edzésekre is, folyamatosan kapcsolatot akar tartani a női csapatok edzőivel, vezetőivel. Felajánlotta a kapcsolatrendszerét, amely alapján a jövőben a felkészülési mérkőzéseinket nevesebb válogatottakkal – mint például a norvég – tudjuk megvívni" – mondta Vetési a szakvezetővel folytatott egyeztetésekről.

A DÖNTÉS NEM A MAGYAR EDZŐK MINŐSÍTÉSE

„Az elnökségi ülésen is kihangsúlyoztam, a döntés nem a magyar edzők minősítése. Fontosnak tartom, hogy jöjjenek új impulzusok a magyar kézilabdába. Ne hasonlítsuk magunkat a futballhoz, ne féljünk előre a külföldi edzőtől, azt gondolom, egy teljesen más világ a labdarúgás és a kézilabda. Szerencsére a kézilabdázók az utolsó 20 évben is sokszor tértek vissza szép sikerekkel a világversenyekről, és a cél, hogy megtaláljuk az ezekhez visszavezető utat. Böhn úr szerződtetése nem drágább, mint a többi jelölté. Mindent elmond az, hogy őt nem a pénz, hanem a szakmai kihívás motiválja" – mondta Vetési Iván a választásról. A kapitányjelöltek között volt még Hajdu János és Kovács Péter is.

„Jó napot kívánok!” – köszönt be magyarul Böhn, majd angolra váltott.

„Sajnos még nem beszélem az Önök nyelvét, de már tanulom. Eleinte természetesen angolul kell kommunikálnom. Köszönöm az elnök úrnak és az elnökségnek, hogy engem választottak, hatalmas megtiszteltetés és kihívás egyben a magyar nemzeti csapatot vezetni. Nagy lehetőség ez nekem, szövetségi kapitányként az egyik legizgalmasabb, legjobb feladat. Nagy lehetőség ez nekem, szeretném egyesíteni a kitűnő magyar és norvég stílust" – mondta bemutatkozó sajtótájékoztatóján az új szövetségi kapitány.

„Hat-hét hete vagyok még csak itt, de lenyűgözött, amit láttam, a fiatalok és a játékosok rengeteget edzenek, és ez eredményeket fog hozni” – tette hozzá.

Böhn elmondta: Siti Beátát szeretné másodedzőjének, és reméli, hogy igent mond a felkérésre. Szerződése a 2016-os olimpiáig szól, de ha a köztes célokat nem teljesíti a válogatottal, akkor elküldhetik korábban is.

A norvég edző – a Győri Audi ETO-ban kézilabdázó Heidi Löke élettársa – akkor is marad a kispadon, ha párja az ő kapitányi mandátumának lejárta előtt elszerződik Magyarországról. Ezt Böhn szerződésében is rögzítették – árulta el Vetési Iván.

Böhn játékosként 126-szoros norvég válogatott volt, legnagyobb edzői sikereit a Larvikkal aratta: öt bajnoki címet és kupát nyert az együttessel, a BL-ben elődöntőig jutott, 2007–2008-ban pedig megnyerte a KEK-et.

„Óriási megtiszteltetés és igazán szép, nemes feladat lenne, ha kineveznének kapitánynak. Az előzetes meghallgatáson felvázoltam, hogyan képzelem el az edzéseket, a versenyeztetést, a válogatott programját, szóval átfogó tervet készítettem a saját filozófiám alapján – benne mindazzal, amit én a sportágról gondolok" – mondta Böhn augusztus 29-i interjújában a Nemzeti Sportnak.

SITI BEÁTA: HATALMAS MEGTISZTELTETÉS

Siti Beáta az MTI megkeresésére elmondta: ő személyesen még nem beszélt az új kapitánnyal, illetve a szövetség képviselőivel sem a másodedzői felkérésről.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy a kapitány eszébe jutottam, de egyelőre semmi konkrétumról nem tudok beszámolni. Böhn magyarországi menedzserével egyeztetek. Még határidő sincs arra vonatkozóan, hogy mikorra kell választ adnom” – fogalmazott a 2006-ban visszavonult, játékosként Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-, KEK-, EHF-kupa- és Szuperkupa-győztes, 136-szoros válogatott irányító.

 

 

A NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
NAGYPÁLYÁS VÁLOGATOTT
1928–34: Karsai József
1935–36: Sass István
1937–45: Cséfay Sándor
1948–49: Schäffer Gusztáv
1950–51: Várady Andor
1951–56: Mérai Ferenc
1957–59: Réti Zoltán
1959: Mérai Ferenc
KISPÁLYÁS VÁLOGATOTT
1956–78: Török Bódog
1979–80: Lele Mihály
1980–85: Csík János
1986–87: Barabás Zsolt
1988–89: Szabó István
1990–96: Laurencz László
1997: Csík János
1998: Németh András, Zsiga Gyula
1998–2004: Mocsai Lajos
2004: Kiss Szilárd
2005–2008: Németh András
2008 feb.–aug.: Hajdu János
2008–2009: Imre Vilmos
2009–2011 jún.: Mátéfi Eszter
2011. aug. 30.– : Karl Erik Böhn (norvég)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik