PAPP BÁLINT 2019.03.21 12:32 Frissítve: 2019.03.22 14:41

Női kézilabda: újabb nagy nevet jelentett be a Siófok

A Ferencváros spanyol világklasszisa, Nerea Pena szerződtetése után a másik magyar kirakatcsapatból, a Győrből is igazolt egy kiemelkedő képességű kézilabdázót a Siófok női együttese: a bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-címvédő ETO 152-szeres válogatott átlövője, Tomori Zsuzsanna a következő szezontól három évig az EHF-kupa-elődöntős balatoniakat erősíti.

Eddig egymás ellen, a nyártól egymás mellett játszhat Pena és Tomori (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Tomori nem élt az opcióval
Nem élt szerződésében foglalt opciós jogával Tomori Zsuzsanna a következő szezont illetően, így távozik Győrből a 2018–19-es idény végén, írja a Győri Audi ETO KC hivatalos honlapja. A klub és Tomori Zsuzsanna 2018 februárjában jelentette be, hogy 1+1 éves szerződést kötöttek.  A felek mindegyike számára lehetőség volt a szerződésben szereplő +1 éves opció érvényesítésére. Tomori azonban a március 15-i határidőig írásban jelezte, hogy nem kíván élni ezzel, és más csapathoz igazol. A Győri Audi ETO KC színeiben Tomori Zsuzsanna 2015-től kezdve 82 mérkőzésen szerepelt és 208 gól szerzett bajnoki, Magyar Kupa-, illetve Bajnokok Ligája,mérkőzéseken.

„A Győr szeretett volna megtartani – szögezte le klubváltásával kapcsolatban Tomori Zsuzsanna. – Egyéves hosszabbítási lehetőséget ajánlott az ETO, Siófokon viszont hároméves szerződést kínáltak a klubvezetők, ami döntő érvnek bizonyult végül. A hosszú távú stabilitásra törekszem, ezért volt vonzó a siófoki ajánlat, illetve azt sem akartam, hogy a menedzserem, Szörnyi Attila minden szezon után újra és újra tárgyaljon a jövőmről, arról, hogy hol folytassam a pályafutásomat.”

A nemzeti csapattal jelenleg a balatonboglári edzőtáborban készülő, friss Magyar Kupa-győztes 31 éves játékos a váltás kapcsán azt is elmondta, a közeljövőben csakis a győriekkel még megnyerhető trófeákra koncentrál.

„Nagy reményekkel érkeztem az ETO-hoz négy évvel ezelőtt, hiszen már akkor látszott, hogy ez a csapat meg tud és meg is akar nyerni mindent, amit ebben a sportágban klubszinten meg lehet nyerni – folytatta az átlövő. – Nem is tévedtem, mind a szakmai munka, mind a körülmények maradéktalanul biztosítottak voltak a kimagasló eredményekhez. Igyekeztem az elmúlt szezonokban minden tőlem telhetőt megtenni a legmagasabb célok eléréséért, és nem lesz ez másként a hátralévő két hónapban sem. Bár a következő szezontól már más színekben, más csapat tagjaként, immár ellenfélként érkezem majd Győrbe, a hátralévő két hónapban mindent annak rendelek alá, hogy az ETO-t hozzásegítsem az újabb BL-címvédéshez.”

Tomori arra is rámutatott, hogy sokat gondolkodott azon, hogy mi lenne a legjobb döntés és választás a pályafutása szempontjából a folytatást illetően: „Amikor beszéltem a siófoki vezetőkkel, nagyon tetszett az az irány és út, amit felvázoltak. Izgatottan várom a következő idényt hiszen a körülmények és a játékoskeret is alkalmas arra, hogy nagy célokat tűzzünk ki magunk elé és érjünk is el” – mondta Tomori Zsuzsanna.

IGAZI VEZÉRTÍPUS

A Siófok KC ügyvezetője, Fodor János örül a védőklasszis megszerzésének: „Tomori a magyar kézilabdázás meghatározó személyisége. Igazi vezérként számolunk vele a Balaton-partján. Védekezésben kiemelkedő teljesítményre képes, támadásban több pozícióban is bevethető. Sokat fogunk erősödni az érkezésével. A tapasztalata nagyon sokat érhet a következő évben.”

„Egy olyan játékost sikerült megszereznünk, aki eddig mindegyik csapatában meghatározó volt, ahol játszott. Rengeteg tapasztalattal rendelkezik, kiemelkedő védőmunka jellemzi, és számos variációs lehetőség támadásban. Ezek a legfőbb erényei.  Sokat volt sérült az elmúlt években, de látszik, hogy most már remek állapotban van. Ő egy vezértípus, én is hasonló szerepet szánok neki Siófokon!” – elemezte új játékosát vezetőedzőnk, Tor Odvar Moen.

A német Bundesligában harmadik helyen álló Metzingen válogatott balszélsője, Hársfalvi Júlia, az FTC-től érkező Nerea Pena és a kapus Szikora Melinda után Tomori a siófokiak negyedik új szerzeménye. Ami az SKC nyári távozóit illeti: már biztos, hogy a világ- és Európa-bajnok francia irányító, Estelle Nze Minko Győrben folytatja karrierjét, míg a két román válogatott, a kapus Denisa Dedu és az átlövő Gabriela Perianu hazatér a CSM Bucurestihez.

Tomori, illetve a vb- és Eb-győztes, szintén Bukarestbe igazoló norvég Nora Mörk már korábban bejelentett távozásával eldőlt, hogy az ETO keretéhez nyáron csatlakozó, norvég Amanda Kurtovic mellé a jobbátlövő posztjára várhatóan még szerződtet játékost a Győr. Montenegrói sajtóhírek szerint Katarina Bulatovics térhet vissza a csapathoz. 

2019.12.11 04:14:17

Kézilabda PAPP BÁLINT

A szövetségi kapitánynak is van miből okulnia; csak szélről nem lehet meccseket nyerni.

2019.12.11 06:56:18

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto), HATÁR DÁVID (Budapest), RUSZNÁK GYÖRGY (Budapest)

Norvég–spanyol és orosz–holland elődöntőt rendeznek a női kézilabda-világbajnokságon.

2019.12.10 23:13:21

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Ami azonban nincs, vagy legalábbis a hatékony verzióját még nem vettük észre: a számonkérés. Számonkérés az egyesületi munkáról, a tehetséggondozásról, a befektetett tőke és munka megtérüléséről.

2019.12.10 08:13:28

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto)

INTERJÚ. A női kéziválogatott kapitánya a sok cseréről, a nyomásról és a saját helyzetéről is beszélt.

2019.12.09 22:35:08

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A kumamotói női kézilabda vb-n már csak azért szoríthatunk, hogy mások kiharcolják nekünk az olimpiai selejtező elérését, és ha meglesz, onnantól fel kell építeni jövő tavaszra a válogatottat.