Kiváló második félidő, fontos FTC-siker Németországban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.21. 16:50
null
Kovacsics Anikóék nehéz meccset nyertek meg a Bietigheim ellen (Fotó: Imago)
Az FTC-Rail Cargo Hungaria 28–25-re legyőzte a Bietigheim csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája D-csoportjának harmadik fordulójában.


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
D-CSOPORT
SG BBM BIETIGHEIM (német)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 25–28 (14–13)
Ludwigsburg, 1777 néző. Vezette: I. Covalciuc, A. Covalciuc (moldovaiak)
BIETIGHEIM: Eckerle – Malestein 2, VAN DER HEIJDEN 5, Visser 2 (1), SCHULZE 3, Kudlacz-Gloc 2, Woller 3. Csere: Salamakha (kapus), Naidziniavicius 4 (2), Lauenroth 1, Loerper 1, Rozemalen, Gustin 2. Edző: Martin Albertsen
FTC: Bíró B. – Lukács V., HÁFRA N. 8, Kovacsics 4 (2), Mészáros R. 1, PENA 7 (1), SCHATZL NADINE 5 (3). Csere: SZEMEREY (kapus), Hornyák D., Klivinyi 2, Márton G., Faluvégi D. 1. Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 6. perc: 2–5. 13. p.: 8–5. 20. p.: 10–9. 33. p.: 15–15. 40. p.: 16–20. 47. p.: 18–23. 55. p.: 21–26
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 6/6
MESTERMÉRLEG
Martin Albertsen: – Ugyanazt szerettük volna csinálni, mint a múlt héten, a Bucuresti ellen, de nem sikerült megismételni azt a teljesítményt. Az első félidő még rendben volt, a rossz kezdés után fel tudtunk állni, és előnyben voltunk szinte végi. A másodikban viszont hiába próbáltam cserélni a csapatot, ez sem működött, az utolsó periódusban pedig már óriási zavar volt a fejekben, mindenki azzal foglalkozott, hogy mit rontott el, ezért nem volt esélyünk az egyenlítésre. Nagyon okosan védett az ellenfél kapusa, mi pedig tologattuk a felelősséget – inkább nem csináltunk semmit, mintsem, hogy hibázzunk.
Elek Gábor: – Nagyon sok problémával kellett megküzdenünk a mérkőzés előtt, Danick Snelder kiesésére nehéz volt megoldást találnunk. Az első félidőben ezzel együtt is nagyon jól kezdtük a mérkőzést, aztán talán túl gyorsan akartuk eldönteni, siettettük a játékot és ebből törvényszerűen jöttek a hibák. A Bietigheim megfordította a meccset és féltem, hogy nagy bajba kerülünk, de a félidőig vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe. A második félidőt megint jól kezdtük, kiváló volt a kapus teljesítményünk, ezt követően pedig okosan és taktikusan meg tudtuk tartani az előnyünket.

A csoport másik meccsén
Kristiansand (norvég)–CSM Bucuresti (román) 27–29 (14–14)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Bietigheim a második fordulóban hazai pályán legyőzte a CSM Bucuresti-et, ráadásul a Ferencvárosnál Danick Snelderre és Djurdjina Malovicsra nem számíthatott Elek Gábor, így nagyon nehéz mérkőzés várt a zöld-fehérekre Ludwigsburgban.

A kedvezőtlen előjelek ellenére remekül kezdett a Ferencváros, Nerea Pena első négy lövéséből egyaránt gól született, míg a másik oldalán egymást követték a hibák támadásban és védekezésben is, így a hazaiak vezetőedzője öt és fél perc után, 5–2-es FTC-vezetésnél időt kért.

Ez rendkívül jó húzásnak bizonyult, hiszen a következő tíz percben a Fradi gólképtelen maradt (eladott labdák és kapufák váltották egymást támadásban), míg a németek sorozatban hat gólt szereztek – ebből hármat az előző szezonban még a magyar együttest erősítő Laura van der Heijden jegyzett.

Ezt követően újabb fordulat következett, Bíró Blankát Szemerey Zsófi váltotta, a Siófoktól szerződtetett kapus rögtön négy védéssel kezdett, ennek köszönhetően a Ferencváros a 21. percben egyenlített (10–10). Az első félidő hajrája hajszálnyival ismét a németeknek sikerült jobban, így a csapatok egygólos hazai vezetéssel vonulhattak a szünetre (14–13).

A fordulás után szinte azonnal fordított az FTC, sőt a sorozatban négy gólt szerző – és végül Penához hasonlóan héttel záró – Háfra Noéminek köszönhetően a 40. percben már négy góllal vezetett az FTC (16–20).

A németeken az időkérések sem segítettek, Szemereyn csak elvétve tudtak kifogni, míg a Fradinál támadásban a szélsők is belelendültek a játékba, továbbá Schatzl Nadine magabiztosan értékesítette a hétmétereseket, míg Klivinyi Kinga az előkészítésben jeleskedett.

Ennek köszönhetően a hajrára nem nagyon maradtak az izgalmak, az FTC 28–25-re nyert, és a továbbjutás, illetve az esetleges középdöntős szereplés szempontjából is nagyon fontos két pontot szerzett.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. CSM Bucuresti (román) 3 2 1 93–88 +5 4
2. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 3 2 1 86–87 –1 4
3. Bietigheim (német) 3 1 1 1 82–83 –1 3
4. Vipers Kristiansand (norvég) 3 1 2 80–83 –3 1

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Ráadásul Szemerey hárítja Loerper lövését. Ez is becsúszik, Kovacsics passzívnál lő a rövidbe (24–28). Naidzinavicius még szerez egy gólt, de ez már nem számít, a Ferencváros 28–25-re megnyerte a mérkőzést.

59. perc: Visser átlövésébe belekap Szemerey, de végül a kapuban köt ki a labda (24–26). Eldőlt! Pena tör be, majd lő a kapuba. 24–27

58. perc: Kiállítás, Rozemalen ütötte arcon Kovacsicsot. Faluvégi kerül ziccerbe, de Salamakha az utolsó pillanatban belekap a kapu jobb oldalára tartó labdába.

57. perc: Kis híján elveszíti a labdát a Fradi, de Mészáros az utolsó pillanatban rávetődik. Kovacsics lövését védi Salamakha. Éppen letelik az emberelőnye a németeknek, Woller átejti Szemereyt. 23–26

56. perc: Visser gyenge lövését védi Szemerey. Pena lő óriási kapufát, majd Woller az üres kapuba dobja a labdát a kipattanó után. 22–26

55. perc: Háfra lő remek gólt passzívnál (21–26). A másik oldalon Hornyákot állítják ki, fogta a beálló mezét.

54. perc: Hetest kapnak a hazaiak, Visser értékesíti. 21–25

53. perc: Pena lő gól szorongatott helyzetben, megint közte öt. 20–25

52. perc: Klivinyi védekezik jól, nem jutnak lövésig a hazaiak. Kovacsics passza pontatlan, jól rendeződik a Fradi, ráadásul Naidzinavicius megint nem találja el a kaput.

51. perc: Klivinyi lövését védi Salamakha, de Scahtzl összegyűjti a kipattanót. Elek Gábor időt kér. Újabb Salamakha-védés, ezúttal Pena hibázik.

50. perc: Woller szerez gólt a bal szélről, óriási helye volt felkanyarodni. 20–24

49. perc: Klivinyi ellen is szabálytalankodnak, ez is hetes. Schatzl érkezik ismét, és ezúttal sem hibázik (19–24). Rozemalen veszi célba a bal alsót, de Szemerey odaér.

48. perc: Kudlacz szépít, tíz méterről nagyon pontosan lövi ki a bal felsőt. 19–23

47. perc: Pena betörése után véd a kapus, de büntetőt kap a Fradi. Schatzl magabiztosan kilövi a bal felsőt. 18–23

46. perc: Voller kap rossz passzt, nem is tudja megkaparintani a labdát.

45. perc: Salamakha mutat be egy védést, majd kis híján Pena szerez labdát.

44. perc: Klivinyi ugrik fel a szaggatottnál, majd a kapu közepébe pattintja a labdát (17–22). Az utolsó idejét is kikéri a hazaiak edzője. Megint Gustinra jön ki a figura, a szélső ismét kilövi a rövid oldalt. 18–22

43. perc: Faluvégi is beköszön a szélről, ismét négy van közte. 17–21

42. perc: Visser szerez labdát, majd Gustin lő gólt a jobb szélről. 17–20

41. perc: Eckerle nyomja kapufára Háfra lövését, de Szemerey visszaér a kapuba, így ismét az ötgólos különbségért támad a Fradi.

40. perc: Háfra passza után Klivinyi ugrik be, majd megszerzi az első gólját, néggyel vezet a Fradi (16–20)! Sőt, Szemerey újabb védést mutat be, Van der Heijden hibázik

39. perc: Mészárost állítják ki, Lauenrothot rántotta le. Kudlacz harcol ki egy hetest. Naidzinavicius nagyon csúnyán fölé dobja a hetest.

38. perc: Kudlacz bombagóllal száll be a padról (16–18), de Schatzl révén erre is van válasza a Fradinak. 16–19

37. perc: Belemenés a németeknél, míg a másik oldalán Háfra szerez újabb gólt. Újra közte három, 15–18

36. perc: Visser durrant a kapu fölé passzívnál. Háfra nagyon belelendült, egy betörés után Eckerle lába alatt a kapuba pattintja a labdát (15–17). Időt kérnek a hazaiak.

35. perc: Klivinyi szerez labdát, ám Eckerle védi a ziccert.

34. perc: Újabb Háfra-gól, talpról ereszt el egy óriási bombát. 15–16

33. perc: Voller hiába pattint a kapuba, előtte már rálépett a vonalra. Visszaveszi a vezetést a Fradi, Háfra szerez gólt (14–15). Van der Heijden egyenlít a szaggatottról.15–15

32. perc: Pena harcol ki hetest emberhátrányban. Schaztzl érkezik, és magabiztosan a bal alsóba küldi a labdát. 14–14

31. perc: Elkezdődött a második félidő, Szemerey azonnal bemutat egy védést.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Kovacsics lövése után Eckerle kezéről pattan a kapuba a labda (13–12). Kovacsicsot állítják ki, a hazaiak pedig büntetőt kapnak. Naidzinavicius pattintja a labdát a kapuba (14–12). Még egy gyors támadás belefér, Schatzl nagyon éles szögből a kapuba dobja a labdát (14–13). A szünetben 14–13-ra vezet a Bietigheim.

29. perc: Rozemalen durrant a kapu mellé.

28. perc: Klivinyi hibázik, a lerohanás végén pedig Schulze eredményes (13–11). Kovacsics lövése is a kapufán csattan, a kipattanót pedig már csak pályán kívülről tudja visszahozni Schatzl.

27. perc: A kapufáról pattan fölé Visser lövése, de közben kiegészültek a hazaik.

26. perc: Schulze nem hibázik, ő beállóból a jobb alsóba lő (12–11). Schatzl próbálkozik egy ejtéssel, de Eckerle számít rá és a kapu fölé paskolja a labdát.

25. perc: Malestein cunderét védi Szemerey, Lauenrothot pedig kiállítják ütésért. Mészáros kap remek bejátszást, de a kapu fölé lő.

24. perc: Pena lövése gyenge, Loerper viszont nem hibázik a másik oldalon (11–10). Háfra javít, átlövésből a jobb alsó sarokba tüzel. 11–11

23. perc: Szemerey egészen elképesztő, Naidzinavicius lövését is védi. Eddig négyből négy lövést hárított.

22. perc: Szemerey remekel, ezúttal Van der Heijden lövését hárítja. Eckerle védéssel válaszol, Háfrán fog ki.

21. perc: Márton Gréta játszik beállós poszton, Mészáros kap egy kis pihenőt. Lukács harcol ki hetest, kapust cserélnek a hazaiak, de Kovacsics Salamakhának sem kegyelmez, így egyenlít az FTC. 10–10

20. perc: Belülvédekezésért kap hetest az FTC, ezt Kovacsics értékesíti (10–9). Újabb Szemerey-védés, Lauenroth ziccerét hárítja.

19. perc: Kapust cserélt Elek Gábor, Szemerey rögtön védéssel kezd, Wollerrel babrál ki.

18. perc: Lauenroth marad üresen, majd bevetődve gólt szerez (10–8). Eckerle védi Lukács jobb szélről érkező kísérletét.

17. perc: Klivinyi hibázik, majd Schatzl szerzi vissza a labdát. Klivinyi harcol ki egy kiállítást, Schulze kap két percet. Pena egy remek betörés után a kapu bal oldalába küldi a labdát. 9–8

16. perc: Mészáros szerez gólt beállóból (9–7). Naidzinaviciusnak megjött a kedve, de ezúttal óriási helyzetben nem találta el a kaput.

15. perc: Háfra töri meg a jeget, kilövi a kapu jobb oldalát (8–6). Naidzinavicius lő óriási bombagólt. 9–6

14. perc: Elveszik a labdát a németektől, Klivinyi lövését fogja Eckerle, de visszakapja a labdát a Fradi.

13. perc: Senki nem lép ki Van der Heijdenre, aki a jobb alsóba küldi a labdát (8–5). Pena labdáját fülelik le a hazaiak.

12. perc: Naidzinavicius védhetetlenül a jobb felső sarokba zúdítja a labdát (7–5). Újabb kapufa, megint Penát tréfálta meg a léc.

11. perc: Négy gólt szerzett sorozatban a Bietigheim, Elek Gábor időt kér. Pena lövése után a lécről fölfelé pattant a labda. Mészáros sárga lapot, a hazaiak hetest kapnak.

10. perc: Egyenlítési lehetőség a hazaiak előtt, élnek is vele: Van der Heijden szerez újabb gólt (5–5). Eckerle mutat be egy újabb védést, Schatzl ront. A vezetést is átveszi a német együttes, Malestein szerez újabb gólt a szélről. 6–5

9. perc: Kovacsics lő a kapu fölé, majd Van der Heijden szerez gólt (4–5). Háfra lövését védi Eckerle.

8. perc: Megvan Pena első rontott kísérlete, Eckerle üti oldalra a bal felsőbe tartó labdát. Van der Heijden húzza le a szélre a labdát, amelyet Malestein pattint a jobb felső sarokba. 3–5

7. perc: Lábat látnak a hazaiaknál a bíró, a másik oldalon Hornyák bombáz a kapu fölé. Van der Heijden bejátszása is pontatlan.

6. perc: Schulznak rossz a bejátszás, a gyors ferencvárosi ellentámadás végén Pena bombázza a labdát a léc alá (2–5). Öt és fél perc után időt kérnek a hazaiak.

5. perc: Kovacsics kap bele a labdába, amely oldalt megy ki róla. Újra támadnak a németek, Schulze beállóból gólt szerez (2–3). Háfra is megszerzi az első gólját. 2–4

4. perc: Pena remekül kezd, az átlövése után a bal oldali kapufáról pattan a kapuba a labda. 1–3

3. perc: Pena a bal alsó sarokba vágta a labdát (0–2). Van der Heijden előtt megnyílik a fal, majd kilövi a bal alsó sarkot. 1–2

2. perc: Visser durrant a kapu mellé. Kovacsics lövését védi Eckerle, de büntetőt kap a Ferencváros.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Ferencváros vezetheti az első támadást. Pena szerzi a meccs első gólját. 0–1

Elek Gábor elmondása szerint Danick Snelderre és Djurdjina Malovicsra sem számíthat, továbbá Hornyák Dóra kisebb hőemelkedéssel küzd. Részletek a hiányzókról itt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Bietigheim–FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzés a női kézilabda Bajnokok Ligája D-csoportjának harmadik fordulójából. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A fővárosi zöld-fehérek az előző körben az utolsó másodpercekben arattak nagyon fontos győzelmet a norvég bajnok Kristiansand ellen, és a továbbjutás szempontjából ismét kulcsmeccsen kell pontot, még inkább pontokat szerezniük. A bietigheimi csapatot az Elek Gyula nemzetközi felkészülési torna döntőjében 22–21-re verte meg Elek Gábor együttese augusztus 18-án, ebből azonban messzemenő következtetéseket aligha lehet levonni, pláne, hogy a svéd, azeri, lengyel, osztrák, dán és négy holland (egyikük éppen a Fradiból érkező jobbátlövő, Laura van der Heijden) légióst foglalkoztató Bietigheim legutóbb óriási meglepetésre a román gigász CSM Bucuresti-et verte meg a D-csoportban.

„Amit tanulhattunk a norvégok elleni találkozóból, hogy ha nagy előnyben vagyunk, nem szabad kiadni a kezünkből. Meg kellett volna törnünk a Kristiansandot az első félidő végére, ehelyett magunkra engedtük. Nem engedhetjük meg még egyszer, hogy könnyű gólokkal visszajöjjön a meccsbe az ellenfél – tekintett vissza Bíró Blanka, az FTC kapusa, aki kitért a következő találkozóra is. – A mostani biztosan más találkozó lesz, mint a Bietigheim elleni augusztusi felkészülési meccs volt, mert azóta még jobban összeálltak a németek, ez kiderült a legutóbbi BL-meccsükön is. Tény, nem számítottunk arra, hogy a németek elkapják a Bucuresti-et, de nekünk nem azzal kell foglalkoznunk, hogy a Bietigheimre hogyan hat a románok elleni győzelme, hanem magunkkal kell törődnünk. Biztosan nem lesz sétagalopp, dupla akkora erőbedobással kell küzdenünk, mint a legutóbbi BL-meccsen – ez benne van a csapatban, igazából az lesz a kérdés, mentálisan is jól bírjuk-e.”

A Kristiansand ellen 47 százalékos hatékonysággal védő Bíró szerint az utóbbi időben jól ment a támadójáték, vasárnap is az lesz a lényeg, hogy kontrollálják a gyors labdajáratásokat és lerohanásokat, és hogy a belső posztokon megfogják a Bietigheimet.

ACSMBucurestia korábbi Szeged-edző Dragan Djukics első meccsén pocsékul kezdett Norvégiában, végül azonban a kiválóan játszó Andrea Lekics vezérletével 29–27-re nyert a Vipers Kristiansand ellen. Részletek itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik