Női kézi: a szövetségnél megdöbbentek, fegyelmi indul a Békéscsabával szemben

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.09.11. 13:48
null
A Békéscsaba elutazott Győrbe, de a mérkőzést nem rendezték meg (Fotó: Nemzeti Sport)
Mint beszámoltunk róla, nem tudták lejátszani a Győri ETO és a Békéscsaba mérkőzését a női kézilabda NB I-ben, miután a vendégek egyik játékosánál koronavírus-gyanú merült fel. A történtekkel kapcsolatban Novák András, az MKSZ operatív igazgatója nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

 

„Van protokollja az MKSZ-nek, amelyet minden klub megkapott: ez az iránymutatás úgy kezdődik, hogy a gyanús eseteket el kell különíteni, izolálni és tesztelni kell – mondta megkeresésünkre az esettel kapcsolatban Novák András, az MKSZ operatív igazgatója. – Az izoláció a Békéscsaba esetében nem történt meg, holott erre írásban felhívtuk a klub figyelmét. Sok extrém szituációt generál a járvány, a csabai egyesület eljárása azonban megdöbbentett minket. Nemcsak magukat, hanem a Bajnokok Ligája-szereplés előtt álló Győrt is veszélybe sodorhatták volna. A vírus mindenkit új helyzet és döntések elé állít, és nagyon sok az újonnan és reálisan felvetődő, illetve mérlegelendő szempont, egyúttal sokkal több feszültséget és hibalehetőséget is hoz magával a járvány. Ugyanakkor a Győr–Csaba meccs esetében ez nincs így, hiszen az eljárásrend egyértelmű volt, pontosabban az lett volna… Rendkívül egyszerű lett volna a történet, ha a csabaiak betartják a fennálló előírásokat. Ehelyett nem izolálták a fertőzésgyanús esetet, miközben tesztelést végeztek az érintett játékoson, aki elutazott a csapattal Győrbe. Nem értjük, ez miként történhetett meg, ezért a Covid-protokoll megsértése miatt fegyelmi eljárás indul a klubbal szemben. Az etikai vétségek elkövetői ellen a szövetség érintett bizottságai a megfelelő döntéseket fogják meghozni.”

Az MKSZ álláspontja szerint nem kell külön kiemelni, hiszen evidens, hogy amíg nincs meg a koronavírusteszt eredménye, ne engedjék vissza az érintett játékost (a Békéscsaba azóta nyilvánosságra hozta, hogy a horvát Tena Petika volt a szóban forgó játékos) vagy más csapattagot a kerethez.

A csabaiak már kedden jelezték, nyitottak a meccs későbbi pótlására, „hogy minden találkozó a pályán elért eredménnyel szerepeljen a tabellán”. A versenyalbizottság dönt, mi lesz a mérkőzés sorsa, a procedúra előtt azonban figyelembe veszi az említett fegyelmi ügy és eljárás hatásait is. A fegyelmit nyolc napon belül kell lefolytatni, és két lehetséges kimenetel fordulhat elő: újrajátszás, vagy a győriek 10–0-s eredménnyel megkapják a két pontot. „Újrajátszani” a találkozót abban az esetben lehet, ha mindkét fél beleegyezik, és az albizottság is az újabb találkozó mellett határoz.

A férfiaknál az Eger–FTC összecsapás maradt el szerdán: a hevesieknél hat teszt is pozitív lett, ezért a két klub a meccs elhalasztását kérelmezte, ehhez az MKSZ hozzájárult. Az új időpontot később jelölik ki.

„Ez tiszta ügy, az Eger rendkívül sportszerűen és a protokollnak megfelelően járt el, a Ferencváros pedig nem kockáztatta a csapat és a szakmai stáb tagjainak egészségét. A versenyalbizottság dönt az ügyben, és várhatóan új időpontot ír ki a meccsre” – fogalmazott Novák András.

A szövetség egyelőre nem kötelezte arra az egyesületeket, hogy rendszeresen teszteljenek (erre jogszabályi kötelezettség sincs), viszont a szabályozás értelmében a gyanús eseteket izolálni kell. Az NB I-es liga által is elfogadott versenykiírás kimondja: a találkozókat le kell játszani, a bajnokságnak folytatódnia kell, speciális helyzetekben pedig a versenyalbizottság dönt. Halasztani csak mindkét fél beleegyezésével lehet, de ha megoldható, ezt mellőzni kell, hiszen egy esetlegesen érintett együttes egészséges, tünetmentes játékosaival kiállhat úgy is, ha több kerettag tesztje pozitív – természetesen az érintett és elkülönített kerettagok nélkül, adott esetben az utánpótlás-együttesekből pótolva őket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik