Női kézi NB I: koronavírus-gyanú miatt elmaradt a Győr és a Békéscsaba meccse

M. G./NSOM. G./NSO
Vágólapra másolva!
2020.09.08. 19:15
null
Nem tudták megrendezni a bajnokit az Audi Arénában (Fotó: Nemzeti Sport)
Nem tudták lejátszani a Győri ETO és a Békéscsaba mérkőzését a női kézilabda NB I-ben, miután a vendégek egyik játékosánál koronavírus-gyanú merült fel. 

Az Audi Arénában húsz perccel a kezdés előtt feltűnt, hogy üres az egyik térfél, a vendég csabaiak nem jöttek ki melegíteni a pályára. Amikor a helyi műsorközlő bemondta, hogy technikai okok miatt félórás csúszással kezdődik a mérkőzés, a jelenlévők még arra gyanakodtak, hogy az ellenfél nem érkezett meg.

Húsz perccel később tudódott ki a valóságos helyzet, amely szerint az Előre NKSE egy játékosán a koronavírus tünetei jelentkeztek, és ha 75 perc alatt nem érkezik meg a tesztje negatív eredménnyel, nincs mérkőzés. Közben folytatódott a találgatás, miként lehet kedvező végkimenetele az afférnak, azaz lehet-e esélye a mérkőzés lejátszásának. De ahogy telt-múlt az idő, úgy látszott egyre kilátástalanabbnak, hogy kedden este Győrben NB I-es bajnoki mérkőzésre kerüljön sor.

Ugyan az ifjú ETO-rajongók dobszólója nem hallgatott el, de a játékosokat ezzel sem lehetett előcsalogatni. A bejelentett 75 perc várakozási idő letelte után a még maradók is megtudták, hogy nem történt változás, a Békéscsaba nem áll ki a mérkőzésre.

Ebben az esetben a győriek 10–0-s gólkülönbséggel kaphatják meg a győzelemért járó pontokat.

„A két csapat nem érintkezett egymással, aminek örülünk, hiszen szomorú lett volna, ha egy pozitív teszt miatt sutba vágjuk három hónap munkáját. Ezért is nehéz: arra az esetre van protokoll, hogy ha pozitív eset van egy csapatban, arra viszont nincs, ha kérdéses a helyzet” – mondta a győriek részéről Szabó Tamás a Nemzeti Sportnak.

A győriek a honlapjukon úgy fogalmaztak, „őket a Békéscsaba illetékesei fél órával a mérkőzés kezdete előtt értesítették, hogy keretük egyik játékosa koronavírusteszten vett részt a hétfői nap folyamán és a teszt eredményét még nem kapták meg.” Ekkor az ETO egyeztetést kezdett az MKSZ illetékes szerveivel, a versenybizottsággal, valamint az orvosi bizottsággal és keresték a lehetőséget a mérkőzés biztonságos lejátszására.

„Mivel ez annak függvénye volt, hogy tudomásunk legyen az érintett játékos teszteredményéről, aki nevezve ugyan nem volt a találkozóra, de az utazáson Győrbe részt vett a vendégcsapattal, ezért a szabályokban foglalt 75 percet megvártuk, hogy ki tud-e állni a Békéscsaba a mérkőzésre" – áll a győriek közleményében.

„Mivel a teszteredmény nem érkezett meg, így a Békéscsaba kerete nem volt százszázalékos biztonsággal kijelenthetően fertőzésmentes, ezért a vendégcsapat úgy nyilatkozott, hogy nem tud kiállni a mérkőzésre."

Az MKSZ a honlapján annyit közölt, hogy a hatályos szabályzatai alapján, a körülmények megvizsgálását követően dönt a mérkőzésről.

A BÉKÉSCSABA NYITOTT A PÓTLÁSRA

A történtekkel kapcsolatban a Békéscsaba közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyet az alábbiakban olvashatnak:

„Csapatunk egyik játékosa a múlt hét pénteken, utazás közben enyhe tünetet mutatott, rövid időre belázasodott, így a csapatorvos és az MKSZ ajánlásának megfelelően nem lépett pályára a Boglári Akadémia-SZISE elleni bajnoki mérkőzésen. Az Előre NKSE az esetet azonnal jelentette a szövetség felé, a sportoló azonnal orvosi vizsgálaton vett részt, és őt a vonatkozó szabályzatok figyelembevételével a legrövidebb időn belül PCR-tesztre küldtük, annak ellenére, hogy az első orvosi ellenőrzés nem valószínűsítette a koronavírus-fertőzést. A játékos és a csapat többi tagja azóta is teljesen tünetmentes. Az előzetes információk szerint a tesztet elvégző szolgáltató a mai napon délelőttre várta a laborból a leletet, de az a mérkőzés kezdetéig sajnos nem érkezett meg. Klubunk az érintett sportolót egyébként nem nevezte a mérkőzésre.

Egyesületünk igyekezve felelősségteljesen és sportszerűen eljárni – folyamatosan egyeztetve a tesztet végző szolgáltatóval – hivatalosan jelezte az ügyet a Magyar Kézilabda-szövetségnek, illetőleg a hazai csapatnak. A csapat a bajnoki mérkőzésre jóhiszeműen elutazott, hiszen pozitív teszteredmény hiányában a találkozót meg kell rendezni, arra nincs protokoll, hogy kérdéses esetben mit kell tenni.

Mivel a teszt kiértékelése a kezdésig sem érkezett meg, a biztos eredmény nélkül az Előre NKSE nem vállalta a kockázatot, már a bemelegítést sem kezdte el, végül pedig nem lépett pályára, hiszen az egészség a legfontosabb.

Egyesületünk természetesen nyitott a mérkőzés későbbi pótlására is, hogy minden találkozó a pályán elért eredménnyel szerepeljen a tabellán.”

 

Szabó Tamás tájékoztatja a szurkolókat (Fotó: Nagy Gábor)
Szabó Tamás tájékoztatja a szurkolókat (Fotó: Nagy Gábor)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik