Női kézi-vb: Valós esélyünk van a franciák ellen – Rasmussen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.10. 10:43
null
Görbicz Anita (balra) is játszik a franciák ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Itt már nincs hibázási lehetőség – a nyolcaddöntőkkel elkezdődik a kieséses szakasz a németországi női kézilabda-világbajnokságon. A magyar válogatott az olimpiai ezüstérmes franciákkal csap össze Lipcsében (kezdés: 17.30, Tv: Sport1, élőben az NSO-n), immár a kapitány Görbicz Anitával a fedélzeten. Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint ha a legjobbunkat nyújtjuk, nyerhetünk.

 

Csalódott lipcsei fociszurkolók tömegei jöttek velünk szembe (érthető, azok után, hogy Gulácsi Péter Bundesligában második helyen álló csapata a 87. percben bukta el a győzelmet a Mainz ellen), miközben a magyar válogatott szombat kora esti edzésére igyekeztünk. A nyolcaddöntőnknek otthont adó, 6500 néző befogadására alkalmas csarnok ugyanis a belváros és a Red Bull Aréna tőszomszédságában található.

Előttünk éppen az Ambros Martín irányította románok gyakoroltak, a győri edző kedélyesen üdvözölt minden ismerőst távozás közben. A magyar csapat egy hosszabb buszos út után érkezett meg Stuttgartból, miután a nemzetközi szövetség által felajánlott különgép túl korán indult volna. Ez azonban nem látszott meg az egyórás edzésen, a játékosok nagy figyelemmel végezték a feladatokat.

A csehek elleni csoportmeccset kisebb térdsérülése miatt kihagyó Görbicz Anita ugyan a társaitól külön kezdte a tréninget, de utána a labdás részt már együtt csinálta a többiekkel. „Még fáj a térdem, de csak a bemelegítő focit hagytam ki az edzésen – ott leszek a pályán a franciák ellen – jelentette ki utóbb határozottan Görbicz. – Már nem foglalkozunk azzal, hogy őket kaptuk, a saját játékunkkal kell törődnünk: keményen, összeszedetten védekezni és pontosan támadni. Nagyon nehéz meccs lesz, de mindent beleadunk."

„Lehet, hogy más ilyen problémával nem játszana, de őt egészen biztosan össze fogják rakni" – erősítette meg a csapatkapitány szavait Siti Bea, a válogatott másodedzője az MTI-nek. Hangsúlyozta, Görbicz mentálisan is nagyon jól tudja kezelni azt a problémát, és a fájdalomtűrése is extra a többiekéhez képest.

Közben a focit Mayer Szabina egész pályás bombagólja zárta le, majd jöttek azok a taktikai elemek, amelyek Rasmussen szerint hatásosak lehetnek a franciák ellen. A végén még a csapat gyakorolta a heteseket, hátha erre is sor kerül a nyolcaddöntőben (a gyakorlás közben a tartalék Tóth Gabriella például hát mögül eleresztve is elpörgette a kapus feje mellett a labdát).

Ilyen, amikor tele van az Arena Leipzig (Fotó: Sascha Klahn/germany2017handball.com)
Ilyen, amikor tele van az Arena Leipzig (Fotó: Sascha Klahn/germany2017handball.com)

„Nem a tempón volt a hangsúly a mostani edzésen, csak hogy mozogjunk egyet, inkább lépésben néztünk át dolgokat – mondta Kovacsics Anikó az öltözőbe menet. – Úgy kell kimenni a franciák ellen, hogy mindenkire szükség lesz, mind a tizenhat játékosra. Öt meccs már bennünk van, de mindent ki kell adnunk magunkból. Tudjuk, hogy a franciák egyénileg és csapatként is nagyon jók. Végig koncentráltan, minél kevesebb hibával kell játszanunk, de minden adott ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el."

Valós esélyünk van a franciák ellen – tekintett előre Kim Rasmussen a Nemzeti Sportnak. – Ez nem az olimpia, akkor nyár van, gyors, szabad a játék sok technikai hibával, és mindenki vidám. Most tél van és hideg, a játék tempója is más. Ettől még a franciáké a világ egyik legerősebb csapata, de ha választhatnék, hogy mikor játsszam velük, a nyolcaddöntőt mondanám."

„Ebben a fázisban még sebezhetőbbek, el lehet kapni őket, ha gondolatban már egy hajszálnyit is a következő meccsen járnak. Ha csak tízszázaléknyit visszaesnek emiatt, mi meg tudunk javulni húszat, akkor meg tudjuk lepni őket – de ehhez a legjobbunkat kell nyújtanunk" – tette hozzá a kapitány. A legjobbunkhoz az eddigi meccsekből kiindulva a visszarendeződésen biztosan javítani kell.

Miután a csoportkör utolsó fordulójában összekuszálódtak az eredmények, a franciák megkönnyebbülve tapasztalták, hogy „simább" útjuk lehet a négy közé. „Itt a lehetőség előttünk, de élnünk is kell vele. Ha elkezdünk lazítani, mert kevésbé jegyzett csapatokkal kerülhetünk szembe a kieséses szakaszban, semmi keresnivalónk a vébén" – mondta szigorúan a Siófokon légióskodó Estelle Nze Minko.

„A magyarok védekezése rendkívül agresszív, több olyan játékosuk van, aki a szabályos keretek határát súrolja. A játékvezetőknek nagy szerepük lesz abban, hogy mit engednek meg" nyilatkozta a nyolcaddöntő előtt a franciákat irányító Olivier Krumbholz. Való igaz, eddig a mieink kapták Kamerun után a legtöbb kétperces kiállítást (szám szerint 25-öt), de ezek között több büntetés is a mi butaságunk következménye volt.

A két csapat legutóbb három évvel ezelőtt, a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon találkozott egymással, akkor az ötödik helyért rendezett budapesti mérkőzést a franciák nyerték meg 26–25-re.

Mivel a beálló, Laurisa Landre kisebb sérülést szedett össze a románok ellen, és Krumbholz nem szeretne kockáztatni, ezért a Metz balátlövője, Orlane Kanor helyére becserélte a Brest beállóját, Astride N'Gouant.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ, A VASÁRNAPI PROGRAM
17.30:
MAGYARORSZÁG–Franciaország (Tv: Sport1 – 16.45-ös műsorkezdettel, élőben az NSO-n)
17.30: Szerbia–Montenegró
20.30:
Svédország–Szlovénia (Tv: Sport1 – 20.15-ös műsorkezdettel)
20.30: Dánia–Németország
A 17–20. helyért
11.30:
Angola–Lengyelország
14.00: Brazília–Kamerun
A 21–24. helyért
11.30:
Paraguay–Argentína
14.00: Tunézia–Kína

ELLENFÉLNÉZŐ: FRANCIAORSZÁG
Olimpia:
2. (2016), 4. (2004), 5. (2008, 2012), 6. (2000)
Világbajnokság: 1. (2003), 2. (1999, 2009, 2011), 5. (2001, 2007), 6. (2013), 7. (2015), 10. (1997), 12. (2005), 14. (1990), 15. (1986)
Európa-bajnokság: 3. (2002, 2006, 2016), 5. (2000, 2010, 2014), 9. (2012), 11. (2004), 14. (2008)
Örökmérleg a franciák ellen: 46 mérkőzés, 29 győzelem, 2 döntetlen, 15 vereség
Legutóbbi mérkőzés (2014. december 19., Európa-bajnokság, az 5. helyért): Franciaország–Magyarország 26–25 (16–13)
Budapest, Papp László Aréna.Magyarország: Kiss É. – Bódi, Bulath 3, Tóth G., Mayer 2, Tomori 2, Kovacsics 3. Csere: Bíró B., Herr O. (kapusok), Triscsuk 10, Mészáros R., Temes 1, Szucsánszki, Kovacsicz 1, Szamoránsky P., Planéta 3. Szövetségi kapitány: Németh András

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélső: SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik