Női kézi-vb: így lehetünk ott az olimpiai selejtezőn

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.10. 16:33
null
A világbajnokságon 14. helyen végző magyar válogatottnak van még esélye kijutni a tokiói olimpiára – igaz, több eredménynek kedvezően kell alakulnia (Fotó: Kovács Anikó)
A magyar válogatott a világbajnokságon elért 14. helyével ugyan nem szerzett indulási jogot a jövő márciusi olimpiai selejtezőn, mégsem kell lemondania a kvalifikációról, erre pedig a tavalyi Eb-7. helye ad reményt. Az már biztos, hogy Európa lesz a legjobb kontinens a vb-n, így két további olimpiai selejtezős helyre jogosult, amit olyan válogatottak kapnak, amelyek nem szereztek selejtezős kvótát a vb-n. Nekünk most elsősorban a svédekre és a hollandokra kell figyelnünk, s szurkolni nekik, hogy középdöntős csoportjukban legyenek benne az első háromban (ahogy a számunkra szintén érdekes norvégok és oroszok már benne vannak), vagy ha a svédek és a hollandok közül az egyik csapat negyedik lesz a csoportjában, akkor nyerje meg a 7. helyért folyó rájátszást.

 

Magyarország akkor jut hozzá az egyik helyhez, ha olyan válogatottak végeznek a világbajnokság 2–7. helyén, amelyek a tavalyi Eb-n megelőztek minket. A címvédő, de a vb-n már elszálló franciák után egészen pontosan öt ilyen válogatott van: Oroszország (Eb-2.), Hollandia (Eb-3.), Románia (Eb-4.), Norvégia (Eb-5.) és Svédország (Eb-6.). Az már a középdöntő utolsó fordulója előtt biztos, hogy a nulla ponttal álló Románia nem kerül be a legjobb hétbe, így elviszi az egyik selejtezős kvótát az Eb-4. helyével. Mindez azt jelenti, hogy a másik négy válogatott már nem csúszhat ki a legjobb hét közül.

Az utolsó kör előtt még számos lehetőség fennáll, kezdjük a 2. csoporttal, mert ott egyszerűbb a képlet. Oroszország már biztos elődöntős, így vele nincs gondunk, bizonytalanabb a svédek helyzete, akik éppen a mögöttük álló Montenegróval találkoznak. Az északiaknak egy iksz is elég ahhoz, hogy Montenegró előtt maradjanak, ebben az esetben az ötödik helyért játszhatnának, ami a mi szempontunkból még mindig elég lenne. Montenegrói győzelem esetén azonban a svédek leszorulnak a csoportjuk negyedik helyére, és a 7. helyért játszhatnak pénteken, bizonytalan kimenetellel, ezt jó volna elkerülni.

Az 1. csoportban sokkal összetettebb a helyzet, több formációban is kialakulhat hármas körbeverés, akkor pedig minitabellákat kell készíteni. A norvégok egy vereséggel még lecsúszhatnak az elődöntőről, de egy norvég, holland, szerb összevetésben is utóbbinál mindenképpen jobbak, így a harmadik helynél nem kerülhetnek hátrébb, tehát őket megint csak kivehetjük a képből. A hollandok helyzete bonyolultabb, mert ha kikapnak Dél-Koreától, míg a szerbek nyernek vagy döntetlent játszanak a dánokkal, leszorulnak a csoport ötödik vagy hatodik helyére. Ha a dánok nyernek, akkor a szerb, holland, koreai összevetésben alakul ki holtverseny. Itt csak akkor esnek vissza a hollandok az ötödik helyre, ha legalább kilenccel alulmaradnak az ázsiaiakkal szemben (nyolcgólos különbségnél a lőtt gólokat kell megvizsgálni).

A helyzetet árnyalja, hogy a dánok, a szerbek és a montenegróiak is csak itt a vb-n tudják kivívni az olimpiai selejtező esélyét, így mindent megtesznek majd a győzelemért az utolsó fordulóban. Számunkra természetesen az lenne a legegyszerűbb, ha a hollandok és a svédek is nyernének, és nem kéne tovább számolgatni.

Természetesen mindent felülírhat, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a WADA kizárásával összhangban úgy dönt, hogy Oroszország nem vehet részt a tokiói olimpián.

ÖSSZEFOGLALVA:

A magyar válogatott készülhet az olimpiai selejtezőre, ha…

…a svédek nem kapnak ki Montenegrótól, míg Hollandia legyőzi Dél-Koreát vagy úgy ikszel, hogy döntetlen lesz a szerb–dán is.

…Hollandia legyőzi Dél-Koreát, vagy úgy ikszel, hogy döntetlen lesz a szerb–dán is, míg a svédek kikapnak Montenegrótól, de megnyerik a pénteki helyosztót, így a 7. helyen végeznek.

…a svédek nem kapnak ki Montenegrótól, Hollandia ikszel Dél-Koreával, a szerb–dán nem döntetlennel zárul, a csoportja negyedik helyére visszacsúszó Hollandia pénteken megnyeri a 7. helyért rendezett helyosztót.

…a svédek nem kapnak ki Montenegrótól, Hollandia legfeljebb hét góllal kikap Dél-Koreától (ha pont nyolc góllal kap ki, akkor a lőtt gólokat is vizsgálni kell), míg a dánok legyőzik a szerbeket, a csoportja negyedik helyére visszacsúszó Hollandia azonban pénteken megnyeri a 7. helyért rendezett helyosztót.

A magyar válogatott nem játszhat olimpiai selejtezőt, ha…

…Svédország kikap Montenegrótól, majd elveszíti a 7. helyért rendezett helyosztót, vagy ott éppen Hollandiával találkozik.

…Hollandia ikszel Dél-Koreával, a szerb–dán nem döntetlennel zárul, és Hollandia elveszíti a 7. helyért rendezett helyosztót, vagy ott éppen Svédországgal találkozik.

…Hollandia kikap Dél-Koreától, míg a szerbek nem kapnak ki a dánoktól.

…Dánia legyőzi Szerbiát, és Hollandia legalább kilenccel kikap Dél-Koreától, vagy nyolcnál kevesebbel marad alul (pont nyolcnál a lőtt gólokat is vizsgálni kell), de elveszíti a 7. helyért rendezett helyosztót.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
– A SZERDAI PROGRAM
1. CSOPORT
7.00:
Spanyolország–Oroszország
10.00: Románia–Japán
12.30: Montenegró–Svédország (Tv: M4 Sport)
2. CSOPORT
7.00:
Hollandia–Dél-Korea (Tv: M4 Sport)
10.00: Szerbia–Dánia (Tv: M4 Sport)
12.30: Norvégia–Németország

AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 4 3 1 114– 99 +15 6
2. Németország 4 2 1 1 106–104 +2 5
3. Hollandia 4 2 2 113–103 +10 4
4. Szerbia 4 2 2 113–125 –12 4
5. Dánia 4 1 1 2 97– 98 –1 3
6. Dél-Korea 4 2 2 111–125 –14 2
A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 4 4 125– 91 +34 8
2. Spanyolország 4 3 1 119–101 +18 7
3. Svédország 4 2 1 1 118–106 +12 5
4. Montenegró 4 2 2 111–114 –3 4
5. Japán 4 4 106–130 –24 0
6. Románia 4 4 82–119 –37 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik