Női kézi-vb: elbuktak a románok, Norvégia megállíthatatlan

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.11. 22:20
null
Hiába Neagu 13 gólja, a piros mezes csehek jutottak tovább (Fotó: AFP)
A magyar válogatott csoportkörben legyőzött ellenfele, Csehország jutott a negyeddöntőbe a Németországban zajló női kézilabda-világbajnokságon, miután a legjobb 16 között 28–27-re legyőzte Romániát. Az ázsiaiak komoly fejtörést jelentettek az európaiaknak: az olimpiai bajnok oroszok Dél-Korea, a hollandok pedig Japán ellen is csak hosszabbításban nyertek. Norvégia lelépte a spanyolokat. Az esti eredmények után kiderült, hogy a mieink végül a 15. helyen zártak.

 

Az A-csoportot a franciák és a spanyolok előtt megnyerő románok „jutalma" az volt, hogy a csehekkel találkoztak a 16 között. A meccs úgy kezdődött, hogy a románok világklasszisa, Cristina Neagu egymaga vitte a hátán a csapatát, sorozatban négy gólt lőtt (a szünetig pedig nyolcszor volt eredményes), de az eddig is masszív játékot bemutató csehek rendre válaszolni tudtak. A játékrész második felében aztán öt góllal ellépett Ambros Martín együttese (15–10), ami egyáltalán nem volt benne a játék képében.

Ezután a csehek emberfogással próbálták kivenni Neagut, aki így is igazi vezér volt a pályán, folyamatosan instruálta a társait vagy éppen ordított, ha valami nem tetszett neki. A nem nagy létszámú, de annál hangosabb román tábor dobokkal felszerelkezve biztatta a csapatát, amely három gólt tudott megőrizni az előnyéből a szünetre (17–14).

A folytatásban a csehek nagy erőket mozgattak meg az egyenlítésért, és harmadik nekifutásra össze is jött (20–20). Közben Neagu fáradni látszott, három lövése sem jött be egyhuzamban, Martín időt is kért. Hiába kaptak sok kiállítást a románok, ismét ők kerültek háromgólos előnybe, a cseheknek maradt az üldöző szerepe. Az utolsó öt perchez érve ismét iksz lett az állás (25–25), izgalmas hajrá következett.

Marketa Jerabková révén a csehek kerültek előnybe, de hamar érkezett a román válasz. A 60. perc elején értékesítettek egy hetest a csehek, ráadásul emberelőnybe is kerültek, de Neagu szintén hetesből egalizált (ez volt a 13. gólja a meccsen), maradt azonban néhány másodperce a cseheknek, és ez pont elég volt arra, hogy a legvégén megszerezzék a győztes gólt (27–28)! A románok nehezen akarták elhinni, hogy elvesztették a meccset, a csoport negyedik helyén továbbmenő csehek viszont könnyes örömtánccal ünnepelték a negyeddöntőbe jutást.

„A csehek okosan játszottak, soha nem adták fel, pedig szinte végig futottak az eredmény után. Talán túl motiváltak is voltunk a meccs előtt, és amikor láttuk, hogy nem tudjuk leszakítani az ellenfelet, idegesek lettünk” – mondta csalódottan Ambros Martín a lefújás után.

A másik délutáni mérkőzésen az olimpiai bajnok Oroszország nagy lendülettel kezdett Dél-Korea ellen, de a félidei 16–13-as vezetés után az ázsiaiak gyors játéka és az oroszok rengeteg hibája szoros végjátékot eredményezett. Dél-Korea a 53. percben egyenlíteni tudott (27–27), és ugyan az utolsó fél perc 30–30-ról ázsiai támadással kezdődött, de Utkina kapus védett, következhetett a hosszabbítás.

Az első öt perc orosz fölényt hozott, Vedekina nagyon fontos gólokat szerzett: előbb egy ejtése a kapufáról hozzá került vissza, és másodszorra nem hibázott, majd a dudaszó előtt ő alakította 34–32-re az eredményt. A második öt percet ráadásul az olimpiai bajnok kezdte, de nem tudta háromgólosra növelni előnyét, két eladott labdát pedig az ázsiaiak kegyetlenül kihasználtak (34–34). A 38. percben ismét Vjahirjeva kígyózott át a védelmen, majd egy hibátlan hetessel minden eldőlt. Korea még szépített, de végül 36–35-ös sikerrel az oroszok jutottak be a legjobb nyolc közé.

Mörk 11-et vágott a spanyoloknak (Fotó: IHF)
Mörk 11-et vágott a spanyoloknak (Fotó: IHF)

Ha azt mondjuk, nem voltak boldogok a spanyolok, amikor megtudták, hogy a norvégok svédektől elszenvedett veresége miatt az északiak várnak rájuk, még finoman fogalmaztunk. Ez mintha a nyolcaddöntő elején is érződött volna, egy az egyben rendre alulmaradtak a norvégokkal szemben, akik a győri Nora Mörk vezérletével hamar háromgólos előnyre tettek szert. A spanyolokat Alexandrina Barbosa góljai tartották meccsben, de mínusz négynél így is kénytelen volt időt kérni a spanyol kapitány.

MÖRK MAGAS KÁRTÉRÍTÉSRE SZÁMÍTHAT

A Dagbladet közben arról írt Nora Mörk ügyvédjére hivatkozva, hogy a győri jobbátlövő fejenként 150 ezer norvég koronás kártérítést kaphat attól a tizenöt személytől, akik terjesztették az interneten a telefonjáról ellopott meztelen fotóit. Ez összesen majdnem 69 millió forintos összeget jelent, de még több is lehet, ha az érintettek a rendelkezésükre álló két hét alatt nem fogadják el, és bíróságra kerül az ügy.

A ferencvárosi Nerea Penának nem ment annyira a játék, mint máskor (a 24. percben lőtte az első gólját), de az is igaz, hogy a norvégok nagyon figyeltek rá. Mörk ellenben kegyetlenül kihasználta a helyzeteit, az első félidőben mind a hat kísérletéből betalált (az egész meccsen 12 lövésből 11 gól volt a mérlege). Mínusz ötről kezdték meg a felzárkózást a spanyolok, és 11–9-es hátrányuknál többször is támadtak a közte egyért, de nem jött össze, így végül 13–10-es hátrányban mehettek pihenőre. Mörk a szünet előtt már a második két percét kapta meg.

Folyamatosan három gól körül ingadozott a különbség, a norvégok Katrine Lunde védéseinek köszönhetően sikeresen visszaverték a spanyol felzárkózási kísérleteket, majd újra elmentek öttel, jött is az időkérés spanyol részről. De ez sem segített Penáékon, a norvégok uralták a meccset, és a hajrára sikerült magabiztos előnyt kiharcolniuk (18–25). Vidáman kürtölhetett és tapsolhatott a főleg nyugdíjasokból álló norvég „kemény mag”, amely minden tornára elkíséri a csapatot, kedvenceik ugyanis 31–23-as sikerrel biztosították helyüket a legjobb nyolc között.

A esti, magdeburgi összecsapást a hollandok kezdték jobban, de nagyon megszenvedtek a japánok nyitott védekezése ellen. A 23. percben 7–7-nél Helle Thomsen időt is kért, de a félidő így is döntetlennel ért véget: Kametani kapus egész pályás góljára az utolsó másodpercben a Fradi légiósa, Snelder válaszolt (10–10).

A második félidőben is tartotta magát a japán együttes, az 55. percben Ulrik Kirkely 19–17-es hátránynál időt kért, és Tada góljával három perccel a lefújás előtt 19–19-re alakult az eredmény. A hajrában már csupán egy-egy találat született, 20–20 után jöhetett a hosszabbítás.

Az első öt perc holland fölényt hozott, a győri Groot gólja 23–21-es előnyt hozott. A folytatást Ikehara gólja vezette be, amire Malestein válaszolt ugyancsak a jobbszélről (24–22). innentől már nem volt kérdéses a holland siker, az európai együttes végül 26–24-re nyert.

KÉZILABDA
NŐI VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Románia–Csehország 27–28
(17–14)
Oroszország–Dél-Korea 36–35
(16–13, 30–30, 34–32) – hosszabbítás után
Spanyolország–Norvégia 23–31 (10–13)
Japán–Hollandia 24–26 (10–10, 20–20, 21–23) – hosszabbítás után

A VASÁRNAPI EREDMÉNYEK
Dánia–Németország 21–17
(11–7)
Svédország–Szlovénia 33–21 (18–12)
Franciaország–Magyarország 29–26
(14–11)
Szerbia–Montenegró 29–31 (9–14)


NEGYEDDÖNTŐ
12.12. (Lipcse)17.30
Dánia–Svédország
xx–xx
12.12. (Lipcse)20.30Franciaország–Montenegróxx–xx
12.13. (Magdeburg)17.30Hollandia–Csehország
xx–xx
12.13. (Magdeburg)20.30Norvégia–Oroszország
xx–xx

 

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
9. Szerbia
10. Románia
11. Spanyolország
12. Németország
13. Dél-Korea
14. Szlovénia
15. MAGYARORSZÁG
16. Japán
17. Lengyelország
18. Brazília
19. Angola
20. Kamerun
21. Paraguay
22. Kína
23. Argentína
24. Tunézia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik