Kézilabda: Néhány hülye nem ronthatja el az álmom – Nora Mörk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.14. 09:48
null
Nora Mörk könnyek között mesélt a kálváriájáról
„Az életem sokat változott” – nyilatkozta sírva a norvég TV2-nek Nora Mörk, a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának világklasszisa, aki elmondta, miért játszott gyengébben az utóbbi időben. A világ- és Európa-bajnok játékos telefonját egy hekker feltörte, és az ellopott privát képeit szétszórta az interneten.

„A válogatottnál voltam októberben, amikor rájöttem, hogy feltörték a telefonom és a privát fotóimat online terjeszteni kezdték. Teljesen összetörtem. Az életem sokat változott, eltűnt az önbecsülésem. Mindennap fáradt voltam, nehezen tudtam átvészelni ezt az időszakot. Nem hiszem, hogy az ilyen emberek megértik, mit is tesznek egy másik emberrel” – nyilatkozta sírva Nora Mörk a norvég Tv2-nek.

A kiváló jobbátlövő azt mondja, teljesen belebetegedett az esetbe, nem tudott enni és aludni. Ez hatással volt a pályán nyújtott teljesítményére is. „Néha a mérkőzések előtt és alatt is erre gondoltam, ami sportolóként hihetetlenül frusztráló volt. Amikor bejelentették a vb-keretet, annyira elkezdtem félni, hogy a legszívesebben világgá mentem volna. Féltem attól, hogy amikor a felkészülés részeként egy hetet Bergenben töltök a Möbelringen-kupán, más emberekkel is kapcsolatba kerülök. Azon gondolkodtam, veszek egy repülőjegyet és karácsonykor a világ másik felére utazom. De rájöttem, hogy ha ezt teszem, akkor az a személy nyert, aki ezt tette velem. Vissza kellett vennem az életem irányítását. Nekem a kézilabda az életem, szeretek játszani, a válogatottban az országomat képviselhetem. Nem engedhetem meg, hogy ezt bárki elvegye tőlem. Néhány hülye nem ronthatja el az álmom, hogy a világ legjobb kézilabdázójává váljak.”

Hosszasan vívódott, végül úgy döntött, elmondja a klubjának és a norvég szövetségnek is a történteket, és kiáll a nyilvánosság elé: „A győriektől sok támogatást kaptam, megengedték, hogy a saját tempómban és magamban dolgozzam fel a történeteket. Azért szerettem volna a nyilvánossággal is megosztani, hogy újra teljes mértékben a kézilabdára koncentrálhassak.”

A pénteki bejelentése után szombaton 13 gólt szerzett az FC Midtjylland elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésen. „Remélem, ez tizenhárom lépés volt a helyes irányban. Nem olyan ember akarok lenni, amilyenné váltam az utóbbi időben. Erős és jó kézilabdázó akarok lenni, aki a dühét pozitív energiává alakítja, és felhasználja a pályán” – tette hozzá.

Hétfőn az ikertestvérével, Thea Mörkkel, illetve Gro Hammerseng-Edinnel a parlamentben járt, ahol az igazságügyi minisztérium képviselőivel beszélgetett a történetéről. Azt mondta, szeretne segíteni másoknak, akiket hasonló inzultus ér, és nagyon reméli, hogy az elkövetők nagyobb büntetést kapnak majd a jövőben.

A tettest, egy húszas éveiben járó férfit már elkapta és kihallgatta a rendőrség.

A Verdens Gang megszólaltatta Thorir Hergeirsson szövetségi kapitányt, aki azt mondta, megérti játékosát. „Azt hiszem, a válogatott nagyszerű hely lesz neki, hiszen a barátaival lehet együtt, miközben azt csinálhatja, amihez a legjobban ért. Számunkra egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy ő a csapat tagja lesz és marad. Nem tett semmi rosszat, csupán egy bűncselekmény áldozata volt” – mondta.

„Ijesztő, hogy egyesek mennyire nem tisztelik mások magánéletét. Barátként fájó volt látni, ami vele történt. Nora természetesen közszereplő, de közben magánember is, ráadásul nagyon jó. Természetesen áldozat ebben a helyzetben, de ki mer állni és felemeli a hangját – magáért és másokért, ami rendkívül tiszteletreméltó" – írta a lapnak Mörk győri csapattársa, Stine Oftedal.

A nyáron visszavonult olimpiai és háromszoros Európa-bajnok irányító, Gro Hammerseng-Edin végig a támogatásáról biztosította.

„Kiállok Nora és minden olyan lány mellett, akinek megsértették a magánéletét. A személyes képek ellopása bűncselekmény. Mások privát fotóinak online terjesztése bűncselekmény. Nem vagyok vezető és politikus, csupán egy anya és egy barát. Egy ember, aki úgy döntött, hogy hallatja a hangját a növekvő társadalmi problémák megvilágítására” – írta az Instagram-oldalán.

SHARING IS NOT CARING! På trappen foran Stortinget. Målrettet. På vei inn til en annen type "kamp". En som er langt viktigere enn de fleste andre vi har spilt. Vi skal bruke stemmene våre. Jeg står opp for Nora og for alle andre jenter som har opplevd å bli utsatt for hacking og krenkelse av privatlivets fred. Jeg står opp og jeg står ved siden av. Å stjele private bilder fra mennesker er en kriminell handling. Å distribuere andres private bilder online er en kriminell handling. Hva sier det om deg som menneske når du bidrar til å spre bildene videre? Du kikker på de med kameratene dine i garderoben? På hotellrommet? Bak lukkede dører. I skjul fordi du vet at du egentlig ikke burde. Er det også kriminelt eller er det bare karakterløst? Eller begge deler? Er du en av dem som ser med eller er du han som stopper opp og sier: nei, gutta, det her er vi for gode for. Beskytter du gjengen din framfor å ta et oppgjør med en ukultur? Hva slags samfunn har du lyst til å være en del av? Tar du din del av ansvaret for å forhindre at mennesker utsettes for slike alvorlige krenkelser? Må det ramme datteren din eller lillesøsteren din for at du skal forstå og få innsikt i hvor hardt det rammer? Hvem skammer seg? Vi voksne må sette standarden for hva som er greit. Lære barna våre hva som er innafor. Lovverket må beskytte ofrene. Ledere må gå i front. Hvordan møter vi den som er utsatt for krenkelsen? Hvordan adresserer vi utfordringer innad i kulturen vår? Jeg er ikke leder. Jeg er ikke politiker. Jeg er mamma. Venn. Et medmenneske som velger å bruke stemmen min for å belyse et økende samfunnsproblem. Nora Mørk er bare en av mange jenter som opplever hacking og at private bilder sirkulerer på "lukkede" nettsteder. Hun er modig som tar et offentlig oppgjør med problemet og jeg er stolt av å stå ved hennes side. Jeg er på lag. Geriljakriger. Klar for angrep. * Hvis man opplever at private bilder eller opplysninger man har lagt ut om seg selv blir misbrukt på nettet, kan man gå på nettstedet www.slettmeg.no Der finnes informasjon, råd og veiledning. #sharingisNOTcaring

8,474 Likes, 271 Comments - Hammerseng-Edin (@hammersengedin) on Instagram: "SHARING IS NOT CARING! På trappen foran Stortinget. Målrettet. På vei inn til en annen type..."



Ugyanezt a módot választotta testvére, Thea is, aki azt hangsúlyozta, micsoda bátorság kellett ahhoz, hogy Nora kiálljon a nyilvánosság elé.


Mörk hivatalos Instagram-oldalán köszönte meg a sok támogatást, amit az eset nyilvánosságra kerülése óta kapott: „Soha nem kellett még keményebb harcot megvívnom. Az önbecsülés, a harag, a csalódás, a pánik és a frusztráció személyes harca. Most már tudom, hogy nem vagyok egyedül."



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik