Női kézi-vb: Norvégia feltörölte a padlót az olimpiai bajnokkal

Vágólapra másolva!
2017.12.13. 19:07
null
A Győrben játszó Yvette Brochnak nem volt könnyű dolga, a csehek keményen védekeztek (Fotók: AFP)
Hollandia 30–26-ra legyőzte Csehországot a németországi női kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel Dánia és Franciaország után harmadikként bejutott a legjobb négy közé. Ellenfele a döntőbe kerülésért a címvédő Norvégia lesz, amely az olimpiai bajnok oroszoknak esélyt sem adva, 34–17-es kiütéssel masírozott be az elődöntőbe.

 

HOLLANDIA–CSEHORSZÁG

Nem mondhatni, hogy idáig meggyőző lett volna a 2015-ös ezüstérmes Hollandia szereplése: Helle Thomsen együttese a csoportkörben kikapott Dél-Koreától, és csak ikszelt a szerbekkel, ennek ellenére utóbbiak mögött másodikként jutott tovább. A legjobb nyolc közé jutásért Japánt csak hosszabbításban sikerült legyőzni, a csehek ellen azonban így is sokkal esélyesebbnek számítottak Nycke Grooték.

Csehország ugyanis mindenkit meglepett az eddigi remek szereplésével. Bár többek között a magyar válogatottól is kikapott a cseh csapat, negyedikként kiharcolta a továbbjutást, a nyolcaddöntőben pedig hiába futott szinte végig az eredmény után a románok ellen, a legvégén mégis Románia bosszankodhatott.

A szerdai első negyeddöntőben – kedden a svédek és a franciák jutottak be a legjobb négy közé – gyakorlatilag lerohanta ellenfelét a holland csapat, amely 8–2-vel nyerte meg az „első menetet”. A hatgólos előny talán túlságosan is megnyugtatta az olimpiai 4. helyezettet, a csehek szépen lassan visszajöttek egy gólra, amit kisebb-nagyobb megingásokkal tartani is tudtak, így a szünetben csak egygólos holland előnyt mutatott az eredményjelző (17–16).

A cseheknél Iveta Luzumová és Markéta Jerábková is hatalmasat játszott, utóbbi ötször volt eredményes az első játékrészben, míg előbbi a fordulás után indult be igazán, végül 11 góllal zárt.

De ne szaladjunk ennyire előre, nem sokkal ugyanis a második félidő kezdetét követően összejött a hőn áhított egyenlítés a cseheknek. Hollandia szerencséjére Lois Abbingh pazar napot fogott ki, az Issy Paris Hand balátlövőjének vezényletével a hajrára sikerült kissé elhúzni a csehektől, így az utolsó percekre nem maradt igazán nagy izgalom – hozzá kell tenni, a nagyszerűen teljesítő cseh játékosok hihetetlenül elfáradtak a végére. 30–26

A hollandok tehát a papírformát hozva bejutottak a legjobb négy közé, az azonban egyértelmű, hogy Norvégia ellen sokkal több kell az elődöntőben, ha ismét döntőt akarnak játszani.

Nora Mörköt ketten sem tudták megállítani az oroszok
Nora Mörköt ketten sem tudták megállítani az oroszok

NORVÉGIA–OROSZORSZÁG

Az utolsó negyeddöntőben sokkal szorosabb küzdelemre volt kilátás, az olimpiai bajnok oroszok a világbajnoki címvédő – és a mostani kiírás egyik nagy favoritjának számító – norvégokkal mérkőztek meg.

Oroszország könnyedén, öt győzelemmel lépett tovább a csoportkörből, a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben azonban megszenvedett, csak hosszabbításban sikerült legyűrni a távol-keletieket, míg a svédek mögött másodikként továbbjutó Norvégia viszonylag simán múlta fölül a spanyolokat.

Az egymás elleni meccset a norvégok kezdték jobban, gyakorlatilag lemásolták a hollandok Csehország elleni rajtját, és 8–2-re elhúztak. Az oroszok nem tudtak mit kezdeni Nora Mörkkel, aki a nyolcból négyet vállalt magára, de a folytatásban is húzta csapatát.

A félidő közepén következett a hollandokéhoz hasonló megingás, ezalatt két gólra feljöttek az oroszok, a szünet előtt azonban ismét hengereltek Mörkék, akik hétgólos előnnyel vonulhattak pihenőre (15–8).

A folytatás minden képzeletet felülmúlt, az oroszok ugyanis teljesen szétestek, nem tudtak mit kezdeni a norvégok lendületes és igencsak hatékony támadójátékával, így Thorir Hergeirsson együttese teljesen megérdemelten jutott be az elődöntőbe, amelyben a hollandok ellen valószínűleg nagyobb ellenállás vár rá... 34–17

Norvégia elődöntős részvételéhez egy érdekes adat: a nyolcaddöntőben búcsúzó magyar válogatottat kizárólag a legjobb négy közé bejutó együttesek tudták legyőzni (Svédország, Norvégia, Franciaország).

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Norvégia–Oroszország 34–17 (15–8)
Legjobb dobók: Mörk 9, Oftedal 8, Kristiansen 5, ill. Kocsetova, Makejeva 5-5
Korábban
Hollandia–Csehország 30–26 (17–16)
Ld: Abbingh 14, ill. Luzumová 11, Jerábková 7
Keddi eredmények

Svédország–Dánia 26–23 (13–11)
Ld:
Blomstrand 7, Gulldén 5, ill. Tranborg 7, S. Jörgensen 6
Franciaország–Montenegró 25–22 (12–10)
Ld:
Pineau 5, S. Dembélé 4, Lacrabere 4, ill. Bulatovics 9, Radicsevics 4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik