Női kézi-vb: a svédek először, a franciák hat év után a négy között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.12. 22:15
null
Hanna Blomstrand (sárgában) hét góllal vette ki a részét a svédek történelmi sikeréből (Fotók: AFP)
A svéd válogatott 26–23-ra legyőzte Dániát a németországi női kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel története során először bejutott a legjobb négy közé. Ellenfele a döntőbe kerülésért Franciaország lesz, amely „csak” három góllal, de összességében nagyon magabiztosan verte meg Montenegrót.

 

SVÉDORSZÁG–DÁNIA

A 2015-ös világbajnokság nyolcaddöntőjében Dánia házigazdaként 26–19-re megverte Svédországot, míg azóta a két csapat ellentétes utat járt be. A dánok lemaradtak a riói olimpiáról, majd negyedikek lettek a tavalyi Eb-n, míg a svédek simán kikaptak Norvégiától az olimpiai negyeddöntőben (20–33), a hazai rendezésű Európa-bajnokságon pedig a középdöntőben búcsúztak.

A norvégok legyőzésével a mieink csoportját megnyerő, majd a legjobb 16 között Szlovéniát könnyedén kiejtő (33–21) svédek nem kezdtek jól, a meccs első harmadában a dánok domináltak, ám Isabelle Gulldénék a 20. percben átvették a vezetést (9–8). A játékrész hajrájában már a sárga mezesek akarata érvényesült, és sikerült kétgólos előnyt kovácsolniuk maguknak a szünetig (13–11).

Fordulás után ellépett (20–14) Svédország, melynek kapujában Filippa Idéhn átlépte az 50 százalékos védési hatékonyságot. A dánok taktikát váltottak, átálltak a két beállós, hét a hat elleni játékra, és szorossá tették a mérkőzés végét – feljöttek 22–15-ről 23–21-re. A svédek azonban nem engedték ki a kezükből a meccset, az utolsó percekben higgadtan értékesítették a helyzeteiket (26–23).

Svédország története során először jutott be a legjobb négy közé világbajnokságon.

A montenegróiaknak is nagyon nehéz volt áttörniük a francia falat
A montenegróiaknak is nagyon nehéz volt áttörniük a francia falat

FRANCIAORSZÁG–MONTENEGRÓ

Az esti negyeddöntőben a legutóbbi két olimpia ezüstérmese, Franciaország és Montenegró csapott össze. A montenegróiak a londoni olimpia évében megnyerték az Európa-bajnokságot – két évvel később a negyedik helyen végeztek –, Rióban viszont csak a 11.-ek lettek, míg a tavalyi Eb-n már a csoprtkörben kiestek. Ezért is volt meglepetés, hogy a vb-negyeddöntőben kiejtették a szerbeket. A franciák 2016-ban olimpiai ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmet szereztek, így esélyesként léptek pályára Montenegró ellen.

Olivier Krumbholz csapata 4–4 után magához ragadta a kezdeményezést, s egy 5–1-es szériával elhúzott 9–5-re. A montenegróiak a félidő végére felzárkóztak, ám egyenlíteni nem bírtak (12–10). Bulatovicsék a szünet után nem tudták csökkenteni a hátrányukat, sőt az utolsó 15 perchez érve már öttel vezettek a franciák (21–16).

Per Johansson időt kért, majd Montenegró kettős emberelőnybe került, de négy francia ellen csupán egy gólt szerzett, utána viszont feljött háromra (21–18), és többször is megvolt az esélye, hogy kettőre csökkentse a különbséget. Azonban mindannyiszor elszalasztotta az esélyt, hogy lőtávolon belülre kerüljön, amit az ezúttal is remekül védekező franciák újabb gólokkal büntettek, így három-négy perccel a vége előtt már szemernyi kétség sem férhetett hozzá, hogy melyik csapat nyeri meg a találkozót (25–22).

A francia válogatott hat év után jutott be ismét a legjobb négy közé a világbajnokságon, melynek elődöntőjében Svédországgal találkozik.

Minket pedig vigasztalhat az a tény, hogy (egyelőre) a magyar együttes szerezte a legtöbb gólt (26) a franciák ellen ezen a vb-n.

KÉZILABDA
NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Svédország–Dánia 26–23 (13–11)
Legjobb dobók:
Blomstrand 7, Gulldén 5, ill. Tranborg 7, S. Jörgensen 6

Franciaország–Montenegró 25–22 (12–10)
Ld:
Pineau 5, S. Dembélé 4, Lacrabere 4, ill. Bulatovics 9, Radicsevics 4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik