nemzetisport.hu 2013.11.19 11:18 Frissítve: 2015.03.28 01:21

Női kézi KEK: norvég ellenfél a Fradinak, német az Érdnek

Az EHF bécsi központjában elkészítették a női kézilabda KEK nyolcaddöntőjének párosítását. Az Érd nem kapott könnyű ellenfelet, a német bajnokság legutóbbi 3. helyezettje, a Buxtehuder SV ellen játszik majd. A BL-ből kiesett FTC nem panaszkodhat különösebben: a norvég Tertnes Bergen ellen készülhetnek Elek Gábor tanítványai. A Veszprém-mezbe öltöztetett fiatal győri lányok a francia Fleury Loiret ellen gazdagíthatják nemzetközi tapasztalataikat.

A Fradi és az Érd is elkerülte a Veszprémet – norvég és német túra következik (Fotó: Czerkl Gábor – archív)

 

A 2011-es és 2012-es KEK-győztes Fradi kis híján újra a Viborgot kapta ellenfélül: az utolsó két práos sorsolásánál már csak a dán csapat és a Tertnes Bergen volt a pakliban, végül azonban utóbbi jött. Az egy izlandi beállós – Hildigunnur Einarsdóttir – kivételével csak hazai játékosokra építő klub a BL selejtezőjében kezdte az idényt, ott azonban elbukott a „honfitárs” Byasennel szemben. Az előző körben a Jomi Salerno volt az ellenfele, és mindkét meccset Olaszországban játszotta, az első meccsen meglepetésre alaposan meg is szenvedett (33–33), a visszavágó azonban simán alakult (25–16). Legismertebb játékosa Linn Gossé, aki tavaly tagja volt az Eb-n ezüstérmes norvég válogatottnak, ezúttal viszont nem került be a vb-keretbe.

BL-SORSOLÁS
Győri ETO, Krim Ljubljana, Larvik, Buducsnoszt Podgorica – középdöntő

„A Larvik és a Byasen mögött a harmadik-negyedik csapat lehetnek Norvégiában – tartott rövid »ellenfél-ismertetőt« Kökény Bea, a Ferencváros ügyvezetője. – Azt gondoltam, az sem jelenthet gondot, hogy nyolcba kerüljünk a BL-ben, de a norvég játékosok krémje a Larvikban játszik, ezért kötelező feladatnak vélem a továbbjutást. Az új cél egyelőre, hogy a KEK-ben minél tovább jussunk. Azért a Viborggal, az orosz csapatokkal, a három magyarral egyáltalán nem gyenge ez a mezőny, itt a tizenhat között nincs már ügyetlen, »hurka« csapat. Tovább kell jutni, és aztán foglalkozhatunk a folytatással. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a válogatottjaink elmennek a vb-felkészülésre. Bízom benne, hogy sikerrel veszik a szerbiai viadalt, és akkor emelkedettebb hangulatban érkeznek vissza. Kár rágódni a történteken, elemezni kell, és meglátjuk, hogy [Elek] Gábor mit hoz ki a folytatásból, miként tud motiválni. A hibákból kell tanulni, és a bajnokságra, illetve a Magyar Kupára koncentrálni.”

Az Érd eljövendő riválisa, a Buxtehude nem ismeretlen csapat, hiszen az elmúlt években a BL-ben szerepelt. A svéd Lugival nagy párharcot vívott a 3. fordulóban: Buxtehudéban kikapott kettővel, Lundban viszont nyert öttel. Játékosai közül Antje Lenz ott volt a német válogatott bő vb-névsorában, de a szűkített keretbe már nem fért be.

„Nagyon nemes ellenfele lesz az Érdnek. Ellenfelünk az elmúlt szezonban a BL csoportkörében szerepelt, a német bajnokság nagyon erős, amennyire tudjuk, sokan kilátogatnak a meccseikre – mondta a sorsolás után Szabó Edina, az Érd vezetőedzője. – Harcos ellenfél, hiszen az előző körben is úgy vívta ki a továbbjutást, hogy otthon kikapott, aztán idegenben nyert. Az biztos, hogy húzhattak volna nehezebb ellenfelet is számunkra: nagyon erős a Buxtehude, jöhetett volna könnyebb rivális is, de nem vagyunk teljesen esélytelenek. Kiélezett, nagy küzdelem várható, amiben, remélem, jól fogunk szerepelni. Becsléseket, százalékokat ne várjon tőlem, egy-egy meccs, az aktuális forma, állapot dönt, és mi erre is készülünk, mindig a következő fellépésre. Egyébként meg mindegy is, hogy mit mondok, úgyis a pályán dől el minden.”

A Veszprém ellenfele, a francia Fleury Loiret jelentős játékerőt képvisel, amit be is bizonyított azzal, hogy a norvég Stabaeket kettős győzelemmel búcsúztatta (37–28, 30–29). Keretében tudhatja a spanyol válogatottban is gyakran kitűnő Beatrix Fernándezt és Marta Manguét, a román beállót, Ionela Stancát, a lengyel Karolina Siodmiakot és a francia nemzeti csapat gólerős szélsőjét, Katty Piejost.

Az EHF-kupában már a sorsolás után biztossá vált, hogy lesz negyeddöntős magyar csapat, ugyanis a Fehérvár KC és a Vác szembekerült egymással. A két csapat Székesfehérváron kezdi a párharcot, a visszavágó lesz Vácon.

KEK
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
ÉRD–Buxtehude (német)
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–Tertnes Bergen (norvég)
Fleury Loiret (francia)–VESZPRÉM BARABÁS DUNATAKARÉK KC
Zvezda Zvenyigorod (RUS)–Metz (francia)
Odense (dán)–Hypo NÖ (osztrák)
Rosztov-Don (orosz)–Podravka Koprivnica (horvát)
Lokomotiva Zagreb (horvát)–Byasen (norvég)
Viborg (dán)–Team Tvis Holstebro (dán)

EHF-KUPA
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
FEHÉRVÁR KC–IPRESS CENTER-VÁC
Baník Most (cseh)–Esbjerg (dán)
Michalovce (szlovák)–Bayer Leverkusen (német)
Cankaya Belediyesi (török)–U Jolidon (román)
Frisch Auf Göppingen (német)–Köbenhavn (dán)
Dinamo Volgográd (orosz)–Skuru (svéd)
Elche Mustang (spanyol)–Lada Togliatti (orosz)
Asztrahanocska (orosz)–Rocasa Ace Gran Canaria (spanyol)

A párharcok első mérkőzéseit 2014. február 1–2-án rendezik, a visszavágók egy héttel később lesznek. Az elöl álló csapatok kezdenek hazai pályán.

 

 

2020.08.07 19:38:30

Kézilabda PAPP BÁLINT

A legszerényebb kézilabdakapus még azt sem szereti, ha a rajongók a 2018-as BL-győzelmet érő földöntúli bravúrjára emlékeztetik.

2020.08.09 08:55:21

Kézilabda NAGY PÉTER

Nem hátrál meg a kihívások elől Nikolaj Markussen, a veszprémiek 212 centis dán balátlövője.

2020.08.07 11:12:14

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Bárbara Arenhart talán az utolsó lehetőséget ragadta meg, hogy BL-esélyesnél játszhasson, de a jövőben szívesen élne hazánkban.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.