Női kézi BL: Félre kellett tenni az érzelmeket – Danyi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.12. 21:29
null
Danyi Gábor büszke a csapatára (Fotó: Tumbász Hédi)
A címvédő Győri Audi ETO KC kiélezett végjáték után 25–24-re győzött a Rosztov-Don ellen a Papp László Budapest Sportarénában a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, ezzel ötödször nyerte meg a sorozatot. A trófea ezúttal azonban már nem Ambros Martín irányításával született meg – Danyi Gábor a finálé utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, nem volt könnyű félretenni az érzelmeket a döntő előtt.

„Nagyon speciális volt számomra, számunkra, hogy egy olyan edzővel találkoztunk a döntőben, aki az elmúlt évig az életünk része volt. Számomra rendkívül megtisztelő, hogy Ambrossal dolgozhattam, de ezeket az érzelmeket ma félre kellett tennünk a döntőre. A saját játékunkat akartuk játszani, de az első félidő komoly nehézségeket hozott, mert a Rosztov egészen kitűnően kezdett. Boldogok lehetünk, és kifejezetten büszke vagyok a csapatomra és a szurkolótáborra is. Köszönöm mindenkinek a támogatást, és természetesen a játékosaimnak is a nagyszerű teljesítményt” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Danyi Gábor.

A győri csapat az első nemzetközi trófeáját nyerte magyar vezetőedző irányításával. Az ETO 1999 és 2012 között a KEK-ben egyszer, az EHF Kupában négyszer, a BL-ben pedig kétszer volt döntős Vura József, Róth Kálmán, Konkoly Csaba, illetve a norvég Karl Erik Böhn vezetésével, de mindegyiket elveszítette, majd négyszer nyert BL-t Ambros Martín irányításával.

Danyi az utolsó időkéréssel kapcsolatban kifejtette: „Azt mondtam, hogy csak labdát vezessünk, próbáltam olyan játékosokat a pályára küldeni, akik mozgékonyak. Csak egyetlen dolgot kértem, azt, hogy ne lőjünk kapura – Stine Oftedal tíz másodperccel a vége előtt mégis lőtt, és a Rosztov hozhatta a labdát. Higgyék el, nem vagyok szerződésben Agatha Christie-vel vagy más krimiszerzőkkel, de jó is, hogy így végül alakult. Stine kiváló, intelligens, szuper sportoló, nagyon büszke vagyok rá. Akkor is az én játékosom, amikor így dönt és akkor is, amikor egy meccsen tizenöt gólt lő.”

„Nagyon jó kapusok vannak mellettem, és igazán büszke vagyok rá, hogy milyen jó csapatot alkotunk – mondta az MVP-nek választott Kari Aalvik Grimsbö. – A csapat szempontjából nem fontos, hogy ki van a kapuban, csak hogy a kapuból jó teljesítmény érkezzen. Az egyetlen célom az volt a meccs előtt, hogy készüljek fel megfelelően, és ha esélyt kapok, akkor nyugodt maradjak és felkészülten álljak a kapu elé. Nem foglalkoztam sokat azzal, hogy ki van a másik oldalon, bármelyik csapat lehetett volna a másik oldalon, mert a döntő mindig arról szól, hogy fejben erős legyél. Az első tizenöt perc után sikerült többet faultolni, jobban védekeztünk és azt hiszem, ez a keménység volt a győzelem receptje.”

A norvég kapus szerint csak részben volt igaz, hogy a Rosztov fő fegyverének az agresszív védekezés bizonyult. „Középen valóban nagy és erős kézilabdázóik vannak, de mellettük akadnak alacsony, jól passzoló és mozgékony szélsőik is, akik ugyancsak sokszor hoztak nehéz helyzetbe miket. Szerintem inkább az a fő erősségük, hogy nagyon jó elegyük van a gyors és a nagy játékosokból, akikre egyaránt figyelni kell.”

Grimsbö elárulta azt is, készült arra, hogy akárcsak tavaly, egy támadás dönthet a meccs végén. „Mentálisan felkészültem erre a lehetőségre is, ezért az én fejemben már az járt, hogy még egy védésre biztosan szükségünk lesz majd, hogy nyerjünk. Így aztán nem is az érdekelt a legjobban, hogy Stine betalál-e vagy sem, de szerintem nem is ez a pillanat volt a kulcs. Úgy éreztem, a meccs első, számunkra nehéz negyedórája után megtaláltuk a receptet ellenük, harcosabb és keményebb lett a védekezésünk. Ha a győzelem kulcsát keressük, akkor abban kell keresnünk.”

„A Fradi ellen is voltak kemény meccseink a szezonban, de a tét miatt a Rosztov elleni nehezebb volt – értékelte a finálét Stine Oftedal. – A védekezésükkel időről időre megakasztották a ritmusunkat, voltak hullámvölgyeink, de nemcsak a belső embereik okoztak gondot, hanem a szélsőik is. A második félidőben vissza is jöttek négygólos hátrányból. Az utolsó támadásunknál elkövettem azt a hibát, hogy nagyon kimentem a szélre, így korán dobtam el, mert mikor felnéztem, senkit sem láttam üresen. Arra gondoltam, hogy ez nem lehet igaz, de szerencsére megoldottuk!

Amorim: Egy ilyen győzelem után három napos ünneplést érdemlünk

„Óriási élménnyel lettem gazdagabb, nem is tudom elmondani, mennyire boldog vagyok – vette át a szót Amandine Leynaud, aki az előző két évben a döntőben bukott el a Győrrel szemben. – Fantasztikus a csapatunk, fantasztikus a közönségünk, így csakis fantasztikus eredményt érhettünk el. Ezért nagyon meg kellett küzdenünk, de az idényben megmutattuk, hogy a legjobbak vagyunk. A döntőben a védekezésünkön múlott a legtöbb, és amikor ez tökéletes volt, akkor elhúztunk négy- öt góllal. Ez már megnyugtató előny volt, de a hajrában így is nagyon kellett koncentrálnunk.”

„Először is hadd gratuláljak Gábornak és csapatának, mert az egész szezon alapján megérdemelte a győzelmet a Győri ETO – nyilatkozta Ambros Martín, a győriek korábbi, a Rosztov-Don jelenlegi vezetőedzője. – Büszke lehetek ugyanakkor a saját játékosaimra is, ugyanis helytálltak ebben a fantasztikus arénában. Szoros meccset játszottunk, az utolsó pillanatig volt esélyünk, mégis azt érzem, hogy a kulcsmomentum az első félidőben volt. Jól kezdtük a meccset, de tizenöt perc után elveszítettük a kontrollt. Attól fogva nem tudtunk irányítani, a Győr többször labdát szerzett, futhattak, és miután nem vezettünk, nem tudtunk nyomást kifejteni az ellenfélre. És bár volt esélyünk a végén, de az már túl későn jött. Nem lehetünk boldogok az eredmény miatt, de összességében elégedettek lehetünk a final fouros teljesítményünk alapján.”

„Az utolsó pillanatig küzdöttünk az összecsapáson, és szerintem igazán büszkék lehetünk arra a csapatszellemre, ami ezen a hétvégén jellemzett minket. Az első félidőben sajnos okosabbnak kellett volna lennünk ahhoz, hogy megtartsuk az előnyünket, de túl könnyű hibákat vétettünk. Összességében nem lehetünk elégedetlenek a szezonunkkal, és talán jövőre jön egy újabb esély...” – fogalmazott a rosztoviak egyik legjobbja, Lois Abbingh.

Nycke Groot: A Győrre mindig úgy gondolok, hogy itt váltak valóra az álmaim

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
DÖNTŐ
Győri Audi ETO KC–Rosztov-Don (orosz) 25–24 (15–11)
Papp László Budapest Sportaréna, 12000 néző. Vezette: Brehmer, Skowronek (lengyelek)
GYŐR:
Leynaud – BÓDI 3, Groot 1, S. Oftedal 3, BRATTSET 3, E. AMORIM 7, Görbicz 6 (5). Csere: GRIMSBÖ, Kiss É. (kapusok), V. Kristiansen 1, Anne Hansen 1, Pintea, Tomori, N. Mörk, Fodor Cs. Edző: Danyi Gábor
ROSZTOV:
Szedojkina – MANAGAROVA 5, Vjahireva 3, Szeny 1, MAKEJEVA 5, ABBINGH 7 (3), Kuznyecova 2. Csere: Pessoa, Mehgyijeva (kapusok), Borscsenko, Tazsenova, Bobrovnyikova 1, Kozsokar. Edző: Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 3. perc:
3–2. 6. p.: 4–5. 15. p.: 7–9. 25. p.: 12–11. 35. p.: 17–13. 42. p.: 21–16. 49. p.: 23–19. 53. p.: 25–21
Kiállítások:
14, ill. 12 perc
Hétméteresek:
6/5, ill. 3/3

A 3. HELYÉRT
Vipers Kristiansand (norvég)–Metz Handball (francia) 31–30 (15–16)

A VÉGEREDMÉNY
1. GYŐRI AUDI ETO KC (Ács Bianka, Afentaler Sára, Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Kari Brattset, Fodor Csenge, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Cornelia Groot, Anne Mette Hansen, Kellermann Dóra, Kiss Éva, Jana Knedlíková, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Nora Mörk, Stine Bredal Of- tedal, Pál Tamara, Elena Crina Pintea, Puhalák Szidónia, Tomori Zsuzsanna, Tóth Nikolett, Varga Emőke. Edző: Danyi Gábor), 2. Rosztov-Don (orosz), 3. Vipers Kristiansand (norvég), 4. Metz Handball (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik