Női kézi BL: Először gondolkodtam el azon, hogy abbahagyom – Amorim

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.12. 22:29
Eduarda Amorim ötödik Bajnokok Ligája-győzelmét ünnepelhette a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatával. A brazil átlövő az utolsó perceket már csak a nézőtérről figyelhette, de a társai nélküle is megőrizték előnyüket a Rosztov-Don ellen egy góllal megnyert fináléban. Az öröm pillanataiban elmondta, a számára rendkívül nehéz idényben először gondolkodott el a visszavonuláson. Az NSO Tv-nek aztán arról is beszélt, hogy az újabb siker után három napig tartó ünneplést is megérdemelne a csapat.

Amorim támadásban és védekezésben is főszerepet vállalt a Győri ETO játékában, elévülhetetlen érdemeket szerzett az újabb győzelemben, az utolsó perceket mégis nehezen élte meg, miután megkapta a harmadik két percét.

„Rossz volt kívülről nézni a hajrát, mert tudtam, ha hosszabbítás lesz, már nem segíthetek. A végén kérdeztem is a lányoktól, hogy miért kell minden négyes döntőt ilyen drámaian megnyernünk? De végül is valamit adnunk kellett a szurkolóknak, akik megvették a jegyeket” – mondta már mosolyogva a brazil átlövő, aki szerint a végén senki sem volt már fizikailag a legjobb állapotban, ezért is válhatott ilyen szorossá a döntő. Egyetértett azokkal a véleményekkel, amelyek szerint jobb lenne egy háromnapos formátum a final four esetében.

Megkérdeztük tőle, milyen érzés hallani, hogy immár ötszörös BL-győztes?

„Nagyon klassz, nem? Rendkívül boldog vagyok, hogy újabb trófeát nyertem a csapattal, mindegyikre jó szívvel emlékszem vissza. Nem volt egyszerű ez az idény sem, voltak rossz pillanataim, különösen a sérülésem miatt. Mentális szempontból megjártam a poklot, ez volt az első alkalom, amióta az ETO játékosa vagyok, hogy elgondolkodtam azon, abbahagyom a kézilabdát. Nem éreztem magam a legjobban, de aztán meggyőztem magam, hogy küzdjek tovább, és megérte – az ehhez hasonló élmények miatt feltétlenül.”

Szóval a győri szurkolók megnyugodhatnak, két évig még biztos láthatják a pályán egyik kedvencüket. Az NSO Tv-nek Amorim aztán arról beszélt, hogy egy ilyen győzelem után három napig tartó ünneplést is megérdemelne a csapat, míg Stine Oftedal felidézte a mérkőzés utolsó másodperceit.

Amorim csak a lelátóról figyelhette az utolsó perceket (Fotók: Tumbász Hédi)
Amorim csak a lelátóról figyelhette az utolsó perceket (Fotók: Tumbász Hédi)

Amorim mellett a csapatkapitány Görbicz Anita is az ötödik BL-címét ünnepelhette az ETO-val. A biztos kézzel értékesített hetesei sokat jelentettek a Győrnek.

„Fantasztikus, ugyanolyan jó érzés, mint az első alkalommal, de azért nem semmi szerintem, hogy már az ötödiket sikerült megnyerni. Meg sem fordult a fejünkben az első tizenöt perc után, hogy itt baj lehet, ilyen közönség előtt egyszerűen meg kellett nyernünk a meccset” mondta felszabadultan a vegyes zónában, hozzátéve, hogy a kiváló csapategység sokat számított a döntő szituációkban.

„Hiszek abban, ha a másikért tudunk küzdeni, az egy ilyen egygólos mérkőzésen ki fog jönni. Szerintem jobb csapat is vagyunk a Rosztovnál.”

Arról is kérdezték, annak idején, amikor sorra jöttek az elbukott döntők, álmodott-e hasonló sikerszériáról. „Soha nem gondoltam volna, hogy ötszörös győztes leszek, bár miután az első Magyar Kupát és bajnokságot megnyertük, minden évben úgy mentem oda, hogy nem lehetek második. Mindig úgy kelek fel, hogy jobb akarok lenni, és nyerni szeretnék.”

Kitért arra is, bár furcsa volt, hogy Ambros Martín nem az ő kispadjukon ült, nem foglalkoztak ezzel különösebben. „Az volt a lényeg, hogy újra Bajnokok Ligáját nyerjünk, hogy Ambrossal vagy Ambros nélkül... Már ez is, az is megvolt. Most bemegyek az öltözőbe, lepihenek, aztán hatalmasat ünnepelni fogunk!”

Görbicz szerint ilyen közönség előtt nem veszíthettek
Görbicz szerint ilyen közönség előtt nem veszíthettek

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
DÖNTŐ
GYŐRI AUDI ETO KC–ROSZTOV-DON (orosz) 25–24 (15–11)
Papp László Budapest Sportaréna, 12000 néző. Vezette: Brehmer, Skowronek (lengyelek)
GYŐR:
Leynaud – BÓDI 3, Groot 1, S. Oftedal 3, BRATTSET 3, E. AMORIM 7, Görbicz 6 (5). Csere: GRIMSBÖ, Kiss É. (kapusok), V. Kristiansen 1, Anne Hansen 1, Pintea, Tomori, N. Mörk, Fodor Cs. Edző: Danyi Gábor
ROSZTOV:
Szedojkina – MANAGAROVA 5, Vjahireva 3, Szeny 1, MAKEJEVA 5, ABBINGH 7 (3), Kuznyecova 2. Csere: Pessoa, Mehgyijeva (kapusok), Borscsenko, Tazsenova, Bobrovnyikova 1, Kozsokar. Edző: Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 3. perc:
3–2. 6. p.: 4–5. 15. p.: 7–9. 25. p.: 12–11. 35. p.: 17–13. 42. p.: 21–16. 49. p.: 23–19. 53. p.: 25–21
Kiállítások:
14, ill. 12 perc
Hétméteresek:
6/5, ill. 3/3

A 3. HELYÉRT
Vipers Kristiansand (norvég)–Metz Handball (francia) 31–30 (15–16)

A VÉGEREDMÉNY
1. GYŐRI AUDI ETO KC (Ács Bianka, Afentaler Sára, Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Kari Brattset, Fodor Csenge, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Cornelia Groot, Anne Mette Hansen, Kellermann Dóra, Kiss Éva, Jana Knedlíková, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Nora Mörk, Stine Bredal Of- tedal, Pál Tamara, Elena Crina Pintea, Puhalák Szidónia, Tomori Zsuzsanna, Tóth Nikolett, Varga Emőke. Edző: Danyi Gábor), 2. Rosztov-Don (orosz), 3. Vipers Kristiansand (norvég), 4. Metz Handball (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik