HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.10.04 19:34 Frissítve: 2016.10.05 10:26

Női kézi: Ambros Martín román szövetségi kapitány lesz

Ambros Martín, a Győri Audi ETO vezetőedzője lett a román női válogatott szövetségi kapitánya, szerződése október 5-én lép életbe és 2020-ig érvényes. A hírt a győri klub honlapja jelentette be és a román szövetség közleménye is megerősítette.

A győri klub nem tudta megvétózni a tréner döntését (Fotó: Korponai Tamás)

 

A győri klub nem tudta megvétózni a tréner döntését, ugyanis 2018. júniusáig érvényes szerződése szerint erre lehetősége volt. Martín tehát az ETO-nál végzett munkájával párhuzamosan látja el a romániai feladatát. A spanyol szakember régóta szerette volna magát kipróbálni főállású szövetségi kapitányi pozícióban. A románok nem először kerültek képbe esetében, másfél évvel ezelőtt is körvonalazódott egyfajta kapcsolat, amiből végül nem lett szerződéskötés.

KORÁBBAN MÉG MÁSKÉNT GONDOLTA...

A spanyol szakember a napvilágot látott hírt 2015. márciusában még egészen más szemszögből kommentálta: „nem leszek román szövetségi kapitány! Nem tehetek olyasmit, ami rossz a csapatomnak, a városomnak, az országomnak, a szurkolóimnak, márpedig nekem most az ETO a csapatom, Győr a városom, Magyarország az országom, és akik nekünk drukkolnak, azoknak nem árthatok. Ez a legfontosabb. Kapjak bármilyen ajánlatot, ha úgy érzem, hogy a kapitánykodás bármilyen módon, akár közvetve is az itteni munka rovására megy, nemet mondok”.

Martín most a civil szférában munkát vállaló, így távozó Tomas Ryde posztját örökölte meg, és szerda délelőtt mutatják be hivatalos sajtótájékoztatón.

„Ambros Martín topkategóriás edző a női kézilabdában, az ő szerződtetése fontos lépés. Miként a férfiak esetében Xavi Pasqual érkezése is – mondta Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke. – Örülök, hogy topedzőket sikerült a román válogatotthoz hozzunk. Meggyőződésem, hogy szövetségi kapitányként és klubedzőként is a legmagasabb szinten végzik majd el a munkájukat.” 

Martín idén tavasszal még a magyar női válogatottat irányította Elek Gáborral közösen, de a sikeres Eb-kvalifikáció után a trénerek megbízatása lejárt, a magyar szövetség pedig Kim Rasmussent bízta meg a nemzeti együttes irányításával.

A háromszoros vb-győztes (1956, 1960, 1962) román női kézilabda-válogatott tavaly Dániában vb-bronzérmet szerzett, a 2014-es Eb-n a 9. helyen zárt. A riói olimpiára a pótselejtezős tornáról kvalifikálta magát, de ott két győzelemmel és három vereséggel – Brazília, Norvégia, Spanyolország és Angola mögött végezve – a csoportkörben ragadt. A 2016-os Eb-n a magyar és a román válogatott külön csoportban, de azonos középdöntős ágon van, és a papírforma alapján jó eséllyel találkozik is egymással.

Hogyan fogadta, hogy a győri kézisek edzője, Ambros Martín román szövetségi kapitány lesz?

Eredmények állása
 
2019.02.22 08:02:17

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Amanda Kurtovic félig horvát, félig svéd, de a szíve a norvégoké • 21 éves korára szinte mindent megnyert, majd két évre „eltűnt”.

2019.02.17 16:40:25

Kézilabda nemzetisport.hu

Az ukrán csapat 14–9-re is vezetett az első félidőben • Bánhidi lőtte az 5000. szegedi BL-gólt.

2019.02.16 17:16:14

Kézilabda nemzetisport.hu

A félidőben még ötgólos hátrányban lévő magyar csapat már a 2. helyen áll a csoportjában.

2019.02.12 22:45:02

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. Egyre inkább felülkerekednek az észérvek.

2019.02.12 22:42:52

Kézilabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL.Ettől még szinte mindennap a fekete márványból készült síremlékhez vezet Petre Cozma útja, amelyet a Veszprém állíttatott egykori játékosa emlékére. …A Pipera temetőben valamennyi látogató előre köszön, aki nem ismeri személyesen, annak is ismerős valahonnan.