Nem tartanak botránytól Újvidéken a román és a magyar szurkolók között

Vágólapra másolva!
2013.12.11. 19:45
null
Marko Sesumnak a vendégek ügyes-bajos dolgaival is foglalkoznia kell
Le sem tagadhatná, hogy kinek a rokona: ismerős arcra bukkantunk a női kézi-vb újvidéki csoportjának szervezői között, a SZPENSZ Aréna versenyigazgatója ugyanis a 2007 és 2010 között a Veszprémben kézilabdázó Zsarko Sesum testvére, Marko. A sportvezető sok nézőt és kiváló hangulatot vár a csoportkör mieink számára sorsdöntő meccseket tartalmazó záró fordulóiban, és nem tart összecsapástól a román és a magyar drukkerek között.

„Versenyigazgatóként a torna megszervezésével kapcsolatos teendők tartoznak hozzám, törődni kell a csapatok, a hivatalos személyek és vendégek ügyes-bajos dolgaival vagy éppen a szállítással. A szervező stáb nagy része számára ez már sorozatban a harmadik nagy torna, a korábbi években női és férfi Eb-t is rendeztünk. A legtöbben valamilyen kapcsolatban vannak a kézilabdával, ami engem illet, a helyi Vojvodinánál vagyok klubmenedzser valamint erőnléti edző, utóbbit a férfi juniorválogatottnál is ellátom. A férfi Eb-vel kezdtünk, aminek nagyon jó visszhangja volt, így ugyanaz a csapat vihette a női kontinenstornát is, és most a vébét. Nem gyakori, hogy egy ország ilyen közel egymáshoz három nagy tornát is rendezhet" – mondta a szerdai második pihenőnapon a Nemzeti Sport Online-nak Marko Sesum, aki szerint a rendezéssel kapcsolatos legtöbb teendő már rutinná vált.

ISMERŐSÖK TŰNTEK FEL A HALLBAN
Az ausztrálok elleni könnyed sikert követő pihenőnapot egy kései reggelivel kezdte a magyar válogatott, majd délben egy lazább edzés következett, már a románok elleni taktikára fókuszálva. A délutáni szabadprogramot kihasználva a lányok csoportokba verődve bementek a városba kicsit sétálni, kávézni és vásárolgatni. Németh András szervezésében több mint tíz magyar edző a helyszínen követi a vb eseményeit (köztük például Elek Gábor, Köstner Vilmos vagy Skaliczki László), de ma ismerősök tűntek fel a szálloda halljában is, megérkezett ugyanis az Ambros Martínt, Kelecsényi Ernőt és Danyi Gábort felvonultató győri küldöttség is.

A SZPENSZ Aréna egyébként a város központi, forgalmas részén található, a Vojvodina futballstadionjának tőszomszédságában, a belvárostól mindössze öt perc gyaloglásra.

„A kézi vébének is otthont adó nagycsarnok mellett van egy kisebb pálya, amely ideális edzéslehetőséget biztosít a válogatottaknak. Maga a komplexum egészen speciális, ugyanis jégcsarnokkal és uszodával is rendelkezik, és ott van még természetesen a bevásárló-központi rész."

Sesum elmondta, nagy volt az érdeklődés az önkéntesek részéről a torna iránt:

Meccsnapokon nagyjából kétszáz önkéntes dolgozik a csarnokban és a szállodában, nagy volt az érdeklődés a torna előtt a helyekért, főleg a diákok körében. Nemcsak Újvidékről és a régióból, az egész országból is voltak jelentkezők. De ez volt a helyzet a többi rendező városnál is. A vébé jó lehetőség nekünk az országimázs építésére" – fogalmazott a versenyigazgató, hozzátéve: eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptak.

„Minden csapatnak vannak speciális kívánságai, de mivel ez már a harmadik torna, így nem érhet minket nagy meglepetés. Meghallgatjuk az óhajokat, de figyelünk rá, hogy a válogatottak egyenlő bánásmódban részesüljenek. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, a szállással is elégedettek, sőt az IHF a jövőben a Park Hotel éttermének kialakítását, az étkezések rendjét veszi majd standardnek."

Nem zavarja, hogy eddig kevés a néző a meccseken, a folytatásra már nagyobb érdeklődésre számít, a románok elleni meccsünkön már legalább a csarnok hetven százaléka tele lesz.

„Nem vagyok meglepve, hogy az első napokon kevés volt a néző, de azért ennél kicsit többre számítottunk. A szurkolók természetesen a fontosabb meccsekre koncentrálnak, a kieséses meccsekre már telt házat várunk. A keddi információk alapján hetven százaléka már elfogyott a holnapi jegyeknek, így minimum ötezer szurkoló lesz jelen az arénában. Hogy ebből menyi lesz a magyar és a román, azt nem tudom megmondani, a magyar szövetség korábbi tájékoztatása szerint kétezer jegy fogyott el a csoportkörre."

Sesum nem tart tőle, hogy a bukaresti labdarúgó-vb-selejtezőn tapasztalt események megismétlődnek, és esetleg összecsap egymással a magyar és a román tábor a csütörtöki meccsen:

„Tudjuk, hogy a magyar és a román szurkolók is milyen szenvedélyesen biztatják a csapatukat, de minden biztonsági intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy semmilyen atrocitás ne történhessen. A játék a szurkolókért van, mi is várjuk már, hogy megteljen a csarnok a nagy meccsekre. Szerintem a kézilabda-szurkolók különböznek mondjuk a focimeccsekre járóktól, így nem számítunk semmi összecsapásra, de erre nem is lenne lehetőség a magas készültség miatt."

Sesum természetesen nem kerülhette meg a testvérére vonatkozó kérdést sem:

„Zsarko már több mint két éve játszik Németországban, a Löwenben, egy súlyos sérülésből épült fel, de annyira még nincs jó állapotban, hogy részt tudjon venni januárban az Eb-n" – adott rövid helyzetjelentést testvéréről Marko.

„NEM HAGYJUK, HOGY VISSZAVÁGJANAK A ROMÁNOK!”

NŐI KÉZILABDA-VB, A D-CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
2013. december 12.
Ausztrália–Csehország
14.45
2013. december 12.
Németország–Tunézia
17.00
2013. december 12.
Románia–MAGYARORSZÁG19.15
2013. december 13.
Tunézia–Ausztrália
14.45
2013. december 13.
MAGYARORSZÁG–Németország
17.00
2013. december 13.
Románia–Csehország
19.15
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG3
3


100–66
+34
6
2. Németország 3 3 99–70 +28 6
3. Románia 3 2 1 82–56 +26 4
4. Csehország 3 1 2 87–96 –9 2
5. Tunézia 3 3 65–81 –16 0
6. Ausztrália 3 3 43–107 –63 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik