NSO/MTI 2011.06.12 14:49 Frissítve: 2015.03.07 01:48

Mátéfi Eszter bejelentette lemondását

Lemondott tisztéről Mátéfi Eszter, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Mátéfi Eszter aludt egyet a történtekre, majd lemondott (Fotó: Veres Viktor)

 

A szakvezető döntését közleményben jelentette be vasárnap azt követően, hogy az általa irányított nemzeti együttes az idegenbeli kétgólos vereség után a szombat esti győri visszavágón is kikapott a németektől, méghozzá 27–22-re, minek következtében a magyar válogatott nélkül rendezik a következő két világversenyt, a decemberi brazíliai világbajnokságot és a jövő évi londoni olimpiát.

„A Németországgal szemben sikertelenül megvívott világbajnoki selejtező miatt, a mai nappal, 2011. június 12-ével a szövetségi kapitányi tisztségről lemondok. A kudarcból rám eső felelősséget természetesen vállalom, nagyon sajnálom, hogy így alakult. Mindenkinek köszönöm, aki segítette a munkánkat, egyúttal sikereket kívánok utódomnak, a női válogatottnak és a magyar kézilabdázásnak” – áll a közleményben.

Mátéfi már a tegnapi meccs után is elmondta, váltásra van szükség: 

„Ha itt sikerrel járunk, akkor is el kellett volna gondolkozni, mert ezeknek a mérkőzéseknek voltak előzményei is – mondta tegnap a Nemzeti Sportnak Mátéfi Eszter a németektől elszenvedett 27–22-es vereség után. – Ami egy hónappal ezelőtt megjelent a sajtóban, azt fel kell dolgozni, félre kell tenni. Márpedig az vetődött fel, hogy esetleg megkeresték Mocsai Lajost. Biztos, hogy ezeket az előzményeket nem tudtuk teljesen lezárni, és olyanokkal kellett még az utolsó pillanatokban foglalkozni, hogy egy klub elengedi-e a játékosait vagy sem. Majd az elnökségnek elmondom, amit szeretnék. Még egyet szeretnék rá aludni, de biztos, hogy váltásra van szükség.”

Mátéfi Esztert a szövetségi kapitányi posztra 2009. július 22-én nevezték ki. Megbízatása 2012. augusztus 31-ig szólt ugyan, de minden évben – így most is – július 1. és 15. között jogkövetkezmények nélkül akár a szövetség, akár Mátéfi felbonthatta azt. A játékosként olimpiai bronzérmes (1996, Atlanta) trénert az elmúlt időszakban megerősítették posztján, jóllehet a tavalyi Eb nem sikerült jól (10. lett a csapat), ráadásul a felkészülés sem volt zavartalan.

Áprilisi hír szerint Mocsai Lajost, a férfiak szövetség kapitányát néhány – meg nem nevezett – női játékos felkérte, vegye át a női válogatott irányítását, majd a vb-selejtező előtti Batta Kupán utolsó lett az együttes, ami szintén nem tett jót sem az önbizalomnak, sem a csapategységnek, miközben a németek – akiknél kapitányt váltottak – egyre jobb eredményeket produkáltak.

Az biztos, hogy a magyar nők a 2014-es Eb-n ott lesznek, lévén a horvátokkal közösen rendezzük meg ezt a tornát. A válogatott legközelebb októberben vív tétmérkőzést, amikor is megkezdi a 2012-es hollandiai Európa-bajnokság selejtezősorozatát. A riválisok között van a most vele szemben vb-továbbjutó német együttes, valamint a fehérorosz és az azeri alakulat is. A kvartettből az első két helyezett jut ki a kontinensviadalra. 

MÁTÉFI NYILATKOZATA A VISSZAVÁGÓ UTÁN

 

 

2019.12.12 15:31:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto, összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A svédek kiütötték a németeket, a magyar női kéziválogatott utazhat a kvalifikációs tornára.

2019.12.11 04:14:17

Kézilabda PAPP BÁLINT

A szövetségi kapitánynak is van miből okulnia; csak szélről nem lehet meccseket nyerni.

2019.12.11 06:56:18

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto), HATÁR DÁVID (Budapest), RUSZNÁK GYÖRGY (Budapest)

Norvég–spanyol és orosz–holland elődöntőt rendeznek a női kézilabda-világbajnokságon.

2019.12.10 23:13:21

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Ami azonban nincs, vagy legalábbis a hatékony verzióját még nem vettük észre: a számonkérés. Számonkérés az egyesületi munkáról, a tehetséggondozásról, a befektetett tőke és munka megtérüléséről.

2019.12.10 08:13:28

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto)

INTERJÚ. A női kéziválogatott kapitánya a sok cseréről, a nyomásról és a saját helyzetéről is beszélt.