Maradt a két dudás, a nagy és a kicsi - rajt a férfi kéziseknél

Vágólapra másolva!
2012.09.05. 10:51
null
Mirsad Terzic és Zubai Szabolcs az új szezonban is farkasszemet nézhet egymással – minden bizonnyal a bajnoki döntőben is <br />(fotó: Veres Viktor – archív)
Ma a Balatonfüred–Vác, az MKB Veszprém–FTC-PLER és a Pick-Szeged–Pécs (utóbbi kettő előrehozott) összecsapással kezdetét veszi a férfi kézilabda-bajnokság 2012–2013-as szezonja. Anyagunkban – a női bajnokság felvezetőjéhez hasonlóan – röviden áttekintjük a nyári változásokat, és felvázoljuk az – alig változó – erőviszonyokat.

 

Hacsak valami hihetetlen földindulás nem történik a királynék városában, a Veszprém kézisei a szezon végén begyűjtik a 21. bajnoki címüket is. A most induló terepgyakorlat annyiban különbözhet az előző idénybelitől, hogy ezúttal már nem Mocsai Lajos a bakonyi hadvezér, hanem Carlos Ortega. Azaz a legnagyobb erőket felvonultató magyar női klubcsapattal egy időben a férfi is spanyol irányítás alá került. A győri Ambros Martínhoz hasonlóan – két, csalódást keltő veszprémi idény után – Ortega is rendkívül határozott elképzelésekkel érkezett Magyarországra, ám utóbbi talán még honfitársához képest is nagyobb fába vágta a fejszéjét, hiszen nemcsak új stílust próbál meghonosítani, de ezzel párhuzamosan új kulcsjátékosokra kell építenie a csapat játékát.

HASZNOS TUDNIVALÓK
A férfi NB I-ben változik a rájátszás rendje. Az érmekért a megszokott rend szerinti alapszakaszban 1–6. helyen végzők küzdenek. Az alapszakaszban 1. és 2. helyen záró együttesek „kiemeltek" és elődöntősök, a másik két elődöntős helyért pedig a 3–6., 4–5. párosításban csatáznak a csapatok az egyik fél második győzelméig (április 21., 24., 28.).
Az elődöntőben az alapszakasz 1. helyezettje a 4–5. párharcának továbbjutójával találkozik, a 2. pedig a 3–6. csata továbbjutójával küzd meg (május 5., 8., 12.). Az elődöntő, majd a helyosztók is az egyik fél második győzelméig tartanak (május 19., 22., 26.).

A 22 fordulós alapszakaszt követően a 7–12. helyezett csapatok az egymás elleni eredményeiket továbbviszik és hatos csoportban, körmérkőzéses rendszerben folytatják a rájátszásban (10 forduló: március 28., április 10., 21., 24., 28., május 5., 12., 15., 19., 26.)


Tv: Sport Klub


Internet: http://keziszovetseg.hu,
http://kezilabdaeredmenyek.hu

A nyáron – igaz, más-más okokból – gyakorlatilag távozott Veszprémből az elmúlt idény két kezdő lövője. Jobbátlövőben Marko Vujint kevesen tudnák pótolni, ám Nagy László egészen biztosan ezen játékosok között van, s ha a szezon végére valóban vezérré tud válni új klubjában, akkor nemcsak megbocsátanak neki minden korábbi szegedi és barcelonai találatot – s miegymást… –, de Vujinra még csak gondolni sem fog senki (hacsak nem fut össze a csapat a Kiellel a BL hajrájában is). Ilyés Ferenc esete más, Ortegát talán nem győzte meg az elmúlt időszakban lövőformáját vesztő átlövő, s helyette inkább másokban bízik – nevesítve a veterán Pérez Carlosban, az általa a felkészülés hajrájában dicsért Mirsad Terzicben és a kiemelkedően tehetségesnek tűnő iráni Iman Dzsamaliban. A spanyolos vonal Ortegán és Nagyon kívül is erősödött: Cristian Ugalde, Chema Rodríguez és a chilei Marco Oneto is remek igazolásnak tűnik – a nagy merítési lehetőség és az ezzel együtt növekvő variabilitási képesség csak előnyére lehet a magyar bajnoknak, és szép jövőt vizionál a csapat elé.

A Veszprém továbberősödésével a Szeged számára egyértelműen marad a másodhegedűs szerep, ami ugyan nem tesz jót a bajnokságnak – pláne, hogy az előző évadban az üldöző azért csak el-elkapta már a nagy riválist –, ugyanakkor nyugodt helyzetet teremt a Tisza-parton, hiszen Skaliczki László mesterségesen kreált nyomás nélkül építkezhet tovább – utóbbi értékmérője a nemzetközi porondon elérendő eredménylista lehet. Lékai Máté távozott a szegediektől, ám a helyére szerződtették az olimpiai ezüstérmes svéd Jonas Larholmot (legutóbb Aalborg), aki az érkezők listáján (jött még Marinko Kekezovics Orosházáról, Balogh Zsolt Gyöngyösről és a horvát válogatott védekezőspecialista Alen Blazevic a Guadalajarától) a legnagyobb erősítésnek tűnik. Velük némileg előreléphet a Szeged, ami idehaza azt jelentheti, hogy adott esetben nem kell csurgói vagy tatabányai pontvesztéssel szembenéznie – ellentétben például a legutóbbi szezonnal.

Akkor, amikor a Balatonfüred – története legjobb eredményét elérve – megszerezte a bronzot, Sótonyi László csapatának azonban az új idényben nehéz dolga lesz, ha „éremismétlést” szeretne, hiszen a Csurgó – folytatva az elmúlt évek „lépésről lépésre előre egyet” elve mentén való építkezést – aligha lett gyengébb – sőt! – az Aragóntól hazacsábított Grebenár Gáborral, a horvát lövő Nikola Kedzóval és a lengyel kapus Piotr Wyszomirskivel.

A dobogóért küzdő csapatokat esetleg még a Tatabánya, Gyöngyös, FTC-PLER hármas szoríthatja meg, ám a három közül előbbi kerete rendkívül szűkösnek, míg utóbbi kettőé kiegyensúlyozatlannak tűnik a bronzhoz. A Tatabányában az elmúlt szezonban gyakorlatilag végig sérült Törő Szabolcs húzóember lehet, ám a belső posztokon gyengült a csapat. A gyöngyösiek ugyan több új játékost is szerződtettek – Kecskemétről mindjárt három új fiú is érkezett –, ám két kulcsjátékosukat veszítették el a Szegedre, illetve Franciaországba távozó Balogh Zsolt és Halász Máté személyében. Némiképp a Zsiga Gyula irányította FTC-PLER is átalakult, Teodor Paul kapus újra a fővárosiakat erősíti, a szezon során pedig kiderül, hogy a Németországból hazatérő Laurencz Szabolcs és a Csurgóról érkező Darko Pavlovics révén mennyit tud előrelépni az együttes.

Az anyagi gondokkal küszködő Kecskemét keretének gyakorlatilag a fele – érthető okokból – dobbantott, így könnyen elképzelhető, hogy több ifista is NB I-es tapasztalatokkal gazdagodik az idény során. Az Orosháza elveszítette egyik legjobbját, Marinko Kekezovicsot, ám az új játékosokkal akár előreléphet a múltkori 9. helyről. Említett két csapathoz hasonlóan a legutóbbi bajnokságban az NB I-ben megragadó Pécsnek is a kiesés elkerülése lehet a célja, a „műveletben” azonban már nem Németh Attila irányítja a baranyaiakat, hanem a nyáron kinevezett új vezetőedző, Koleszár György.

Az újoncok közül a Ceglédnél két veterán kubai, a 43(!) éves szélső, José Savón, illetve a már a 2000-es olimpián is szereplő kapus Misael Iglesias megszerezésében látják a siker kulcsát, míg Vácon a szakmai munka irányítója, Rosta István igyekezett minden posztra NB I-es tapasztalattal rendelkező játékossal erősíteni. Májusra kiderül, milyen eredménnyel.

NYÁRI JÖTTEK-MENTEK – A LEGFŐBB VÁLTOZÁSOK
BALATONFÜRED
Érkezett: Faluvégi Rudolf (FTC-PLER), Németh Balázs (Veszprém), Josip Sandrk (Veszprém – k.), Oscar Rio Rasillo (Antequera)
Távozott: Makszim Butenko (?), Josip Sandrk (Veszprém), Alexander Ivanov (?), Salamon Ádám (?), Szöllősi Bence (Pécs)
CEGLÉD
Érkezett: Antal Szabolcs (Csurgó – k.), Misael Iglesias, José Savón (Balassagyarmat), Takács Bence (Tatabánya k.)
Távozott:
CSURGÓ
Érkezett: Antal Szabolcs (Csurgó), Balogh Tibor (saját nevelés), Grebenár Gábor (Aragón), Nikola Kedzo (Nexe Nasice), Miklós Gergő (Szeged), Piotr Wyszomirski (Azoty-Pulawy), Zsigmond Ádám (Várpalota)
Távozott: Antal Szabolcs (Cegléd – k.), Cifra Tibor (Kecskemét – k.), Császár Ferenc (Vác), Nebojsa Nikolics (Pécs – k.), Teodor Paul (FTC-PLER), Darko Pavlovics (FTC-PLER), Zsigmond Ádám (Mezőkövesd – k.)
FTC-PLER
Érkezett: Győrfi Zoltán (saját nevelés), Kránitz Zoltán (saját nevelés), Laurencz Szabolcs (Gross-Bieberau), Teodor Paul (Veszprém – k.), Darko Pavlovics (Csurgó), Scheuring Balázs (saját nevelés), Tomás Szűcs (Hlohovec)
Távozott: Maros Baláz (Hlohovec), Bendó Csaba (Szatmárnémeti), Faluvégi Rudolf (Balatonfüred), Horváth Csaba (?), Jan Kominek (Empor Rostock), Oláh Tamás (Gyöngyös), Szöllősi Ádám (FTC-PLER)
GYÖNGYÖS
Érkezett: Bakos Dávid (Kecskemét), Frey Tamás (Orosháza), Holló Balázs (Mezőkövesd), Hudák Henrik (Pécs), Oláh Tamás (FTC-PLER), Szabó Péter (Kecskemét), Szöllősi Ádám (FTC-PLER), Varsandán Milán (Kecskemét),
Távozott: Balogh Zsolt (Szeged), Halász Máté (Massy Essonne),Juhász Károly (Eger), Kenyeres Pál (?)
KECSKEMÉT
Érkezett: Cifra Tibor (Csurgó – k.)
Távozott: Antal Szabolcs (Csurgó), Bajusz Sándor (Orosháza), Bakos Dávid (Gyöngyös), Dobó Zsolt (Tatabánya), Nagy Levente (Vác), Szabó Péter (Gyöngyös), Varsandán Milán (Gyöngyös)
OROSHÁZA
Érkezett: Bajusz Sándor (Kecskemét), ifj. Holpert József (Cservenka), Kanyó Ádám (Tatabánya), Morva Zoltán (Mezőkövesd), Szabó Péter (Balmazújváros)
Távozott: Frey Tamás (Gyöngyös), Marinko Kekezovics (Szeged), Pál Gergely (Vác)
PÉCS
Érkezett: Szöllősi Bence (Balatonfüred), Nebojsa Nikolics (Csurgó – k.), Zaklajda József (saját nevelés)
Távozott: Hudák Henrik (Gyöngyös)
SZEGED
Érkezett: Balogh Zsolt (Gyöngyös), Alen Blazevic (Guadalajara), Marinko Kekezovics (Orosháza), Jonas Larholm (Aalborg)
Távozott: Bajorhegyi Ádám (Vác), Dusan Beocsanin (?), Lékai Máté (Celje), Törő Szabolcs (Tatabánya)
TATABÁNYA
Érkezett: Dobó Zsolt (Kecskemét), Kiss Ádám (Mezőkövesd), Törő Szabolcs (Szeged), Tomás Urban (Veszprém)
Távozott: Gál Gyula (?), Vedran Hudj (?), Kanyó Ádám (Orosháza), Rédei István (Dijon), Szabó György (?), Takács Bence (Cegléd k.)
VÁC
Érkezett: Bajorhegyi Ádám (Szeged), Császár Ferenc (Csurgó), Nagy Levente (Kecskemét), Pál Gergely (Orosháza), Korsós Ádám (Mezőkövesd), Szabó Tibor (Mezőkövesd)
Távozott: Barnyák Ádám (?), Márkus Béla (Gödöllő), Szabó Gyula (Szigetszentmiklós)
VESZPRÉM
Érkezett: Iman Dzsamali (Sepahan), Marco Oneto (Barcelona), Nagy László (Barcelona), Chema Rodríguez (Atlético Madrid), Josip Sandrk (Balatonfüred), Cristian Ugalde (Barcelona)
Távozott:Ilyés Ferenc (Wisla Plock), David Korazija (?), Liszkai Szilveszter (Stiinta Bacau), Teodor Paul (FTC-PLER – k.), Josip Sandrk (Balatonfüred – k.), Tomás Urban (Tatabánya), Marko Vujin (Kiel)
k. = kölcsönbe

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik