Spanyolos lendület Győrben, erősödő FTC - rajt a női kéziseknél

Vágólapra másolva!
2012.08.31. 18:01
null
Az első két helyért újra a Győr és a Fradi lehet harcban
Címkék
A péntek kora esti DVSC–Érd mérkőzéssel kezdetét veszi a női kézilabda NB I 2012–13-s idénye, felvezetésünkben röviden áttekintjük az előző szezon óta végbement változásokat. Spanyol lendület Győrben, erősödő FTC, nagy tolongás a középmezőnyben – ami a lényeg, remélhetőleg idén is sok színvonalas és izgalmas meccset láthatnak a sportág honi szerelmesei.

Lesz-e, aki megszorítja (esetleg legyőzi) a címvédő Győri ETO-t? Egy ideje már ezt a kérdést lehet feltenni minden bajnokság kezdetekor, és nincs jó hírünk a többi csapatnak, a válasz még mindig valahogy úgy hangzik, aligha. Bár azt el kell ismerni, komoly változásokon ment keresztül az ETO, kulcsemberek (Pálinger Katalin, Vérten Orsolya) távoztak, a helyükre pedig elsősorban magyarok jöttek. Mindenképpen érdekes lesz, hogy az Itxakótól érkező spanyol Ambros Martin vezetésével mennyiben módosul a győriek játéka, és mikorra tudják magukévá tenni az új edző filozófiáját. Martin mindenesetre nagy lendülettel vetette bele magát a munkába, a szurkolók pedig csak remélhetik, hogy mindennek meglesz az eredménye, és az itthoni egyeduralom után végre a Bajnokok Ligájában is sikerül a csúcsra érni. Ebben fontos szerepe lehet a szintén az Itxakótól megszerzett francia védőspecialista Raphaelle Tervelnek.

HASZNOS TUDNIVALÓK

A már megszokott rájátszásos rendszerben bonyolítják le a 2012–2013-as bajnokságot. A 22 fordulós alapszakasz után az első négy helyezett közül az első a negyedikkel, a második a harmadikkal az egyik fél második győzelméig tartó elődöntőt, majd a győztesek szintén két győzelemre menő döntőt, a vesztesek bronzmérkőzést vívnak. Az 5–8., illetve a 9–12. helyen végző együttesek oda-vissza vágós körmérkőzést játszanak a végső helyezések eldöntéséért. Az utolsó két helyezett – legalábbis papíron, a versenykiírás szerint, ugye... – kiesik.

Az alapszakasz vége: 2013. április 7., vasárnap

Tv: Sport Klub

Internet: http://www.keziszovetseg.hu/, http://www.kezilabdaeredmenyek. hu/

Ha a kihívókról beszélünk, ismét csak a Ferencvárost kell első helyen említenünk, amely megerősödve várja az új szezont, ahol már a Bajnokok Ligájában kell bizonyítania (a selejtező nem okozhat gondot a zöld-fehéreknek). Tavaly ugyan a döntőben már nagyon közel volt a Fradi a Győr legyőzéséhez a Népligetben, de továbbra is nagy bravúr lenne, ha igazán meg tudná szorítani az itthon három és fél éve veretlen ETO-t. Ezzel együtt Vérten Orsolya és Nerea Pena érkezésével bővülni fognak Elek Gábor variációs lehetőségei, a BL-ben a nyolcba kerülés nem tűnik elérhetetlennek számukra.

A tavaly a dobogóért harcolók közül a nyári változásokat követően az Érd lehet a „harmadik erő", amelyben együtt maradt a keret, ráadásul Kristina Franic személyében igazi nagyágyút is sikerült szerződtetni.

Az említettek mögött már nagy lehet a tolongás, a középmezőnybeli helyekért a Vác, a Fehérvár, a Siófok és a Veszprém lehet harcban. Vácra több meghatározó, válogatott játékos is érkezett, ráadásul Gulyás István személyében új edzőt is kapott a társaság. Fehérváron kiszállt a főszponzor, de Siófokon is nehézségekkel küzdenek, amely nem éppen a legideálisabb az idénykezdet előtt. Ezzel együtt az egyik kuriózum lehet a három évet kihagyó Siti Eszter visszatérése a már Pal Oldrup Jensen által edzett fehérváriakhoz.

Bizonyára sokan emlékeznek rá, az előző szezon egyik vitatémáját szolgáltatta, hogy a Győr ne indíthasson két csapatot az NB I-ben, amely azonban a Veszprém szétesésével, és a győri fiatalok általi feltöltésével tulajdonképpen mégis megvalósult. Róth Kálmán együttese várhatóan sok csapat dolgát megnehezíti majd.

A Békéscsaba csatlakozhat még a középmezőnyhöz, míg a csődbe ment dunaújvárosi csapat helyett induló kézilabda-akadémia együttese, a tavaly már majdnem megszűnő DVSC, az egyéb jelentkező hiányában bennmaradt Kiskunhalas és az újonc BSE zárhatja majd a tizenkettes mezőnyt.

JÖTTEK-MENTEK
BÉKÉSCSABA
Érkezett: Csáki Viktória (Metz), Hanczvikkel Zsanett (Veszprém), Olha Nyikolajenko (Fleury Loiret), Terenyi Bianka (Veszprém)
Távozott: Futaki Hajnalka (Siófok), Gerzsényi Andrea (Orosháza), Ivana Ljubas (Zagorje?), Tarjányi Szilvia (?), Jasna Toskovic (Issy Paris), Kamper Olívia (Vác), Zsilák Katalin (-)
BSE
Érkezett: Barczi Annamária (Eger), Baross Zsuzsanna (Vác), Borbás Rita (Szekszárd), Fekete Bozsana (Vasas), Schneck Réka (Budaörs), Tamás Krisztina? (Érd)
Távozott: Zeck Fruzsina (?)
DUNAÚJVÁROS
Érkezett: Sanela Knezovic (Valcea)
Távozott: Erdősi Ildikó (Siófok), Hosszú Boglárka (Veszprém), Léránt Vivien (Siófok), Sári Barbara (?), Víg Vivien (Veszprém)
DVSC
Érkezett: Herr Anita (Siófok), Lajtos Nóra (Siófok)
Távozott: Király Annamária (–)
ÉRD
Távozott: László Barbara (Eger), Pádár Margit (Budaörs), Tamás Krisztina (Budapest SE)
Érkezett: Alja Koren (Ljubljana), Kristina Elez Franic (Ljubljana)
FEHÉRVÁR
Távozott: Cziráky Fanni (?), Gazdag Kitti (Budaörs), Ana Maruscec (?), Ana Niksic (Vác)
Érkezett: Azari Fruzsina (Veszprém), Emberovics Míra (Veszprém)
FERENCVÁROS
Távozott: Jelena Zsivkovics (Budućnost), Szabó Anikó (Budaörs), Szádvári Krisztina (Vác)
Érkezett: Németh Lilla (Hypo), Nerea Pena (Itxako), Szekerczés Luca (Szekszárd), Vérten Orsolya (Győri ETO)
GYŐR
Távozott: Ana Gros (Thüringer HC), Bárány Krisztina (Veszprém), Horváth Dóra (Veszprém), Kurucz Ivett (Veszprém), Palkó Fruzsina (Veszprém), Pálinger Katalin (-), Pelczéder Orsolya (Veszprém), Planéta Szimonetta (Veszprém), Schatzl Nadine (Veszprém), Tóth Eszter (Veszprém), Tóth Gabriella (Veszprém), Vérten Orsolya (FTC), Virág Noémi (Vác)
Érkezett: Herr Orsolya (Siófok), Hornyák Dóra (Veszprém), Rédei-Soós Viktória (Hypo), Szepesi Ivett (Siófok), Raphaelle Tervel (Itxako)
KISKUNHALAS
Távozott: Katona Liza (Vác), Kurgyis Nikolett (?), Toplak Bernadett (?)
Érkezett: Borkowska Katalin (Veszprém), Fauszt Éva (Szekszárd), Földes Kata (Veszprém), Lengyel Edit (Veszprém), Selmeczi Sarolta (Veszprém)
SIÓFOK
Távozott: Teodora Adriana Bloj (Metzingen), Karoline Helena de Souza (Hypo), Herr Anita (DVSC), Herr Orsolya (Győri ETO), Kiss Olívia (?), Kovács Adrienn (Kispest), Laczkó Roxána (?), Lajtos Nóra (DVSC), Mikó Gréta (Budaörs), Szepesi Ivett (Győri ETO), Takács Dóra (?)
Érkezett: Erdősi Ildikó (Dunaújváros), Futaki Hajnalka (Békéscsaba), Kiss Éva (Veszprém), Léránt Vivien (Dunaújváros), Andrea Seric (Krim), Dijana Stevin (Nimes), Szabadfi Ágnes (Veszprém)
VÁC
Távozott: Baross Zsuzsanna (Budapest SE), Gyetván Krisztina (?), Péntek-Dózsa Katarina (?), Szegedi Orsolya (?), Lucia Uhráková (Sokol Poruba)
Érkezett: Farkas Veronika (Veszprém), Kamper Olívia (Békéscsaba), Katona Liza (Kiskunhalas), Mayer Szabina (Veszprém), Nagy Petra (Szent István Építők), Ana Niksic (Fehérvár KC), Szádvári Krisztina (FTC), Györkös Rebeka (Szent István Építők), Triffa Ágnes (Szekszárd), Virág Noémi (Győri ETO)
VESZPRÉM
Távozott: Azari Fruzsina (Fehérvár KC), Borkowska Katalin (Kiskunhalas), Bulath Anita (Podravka), Dublinszki Dóra (Budaörs), Emberovics Míra (Fehérvár KC), Farkas Veronika (Vác), Földes Kata (Kiskunhalas), Földes Viktória (Budaörs), Hanczvikkel Zsanett (Békéscsaba), Hornyák Dóra (Győri ETO), Hrankai Regina (Eger), Juhász Gabriella (Levanger), Khouiled Sarah (?), Kiss Éva (Siófok), Lengyel Edit (Kiskunhalas), Mayer Maja Letícia (Haladás Szombathely), Mayer Szabina (Vác), Selmeczi Sarolta (Kiskunhalas), Szabadfi Ágnes (Siófok), Terenyi Bianka (Békéscsaba)
Érkezett: Bárány Krisztina (Győri ETO), Horváth Dóra (Győri ETO), Hosszú Boglárka (Dunaújváros), Kokas Viktória (Győri ETO), Kurucz Ivett (Győri ETO), Palkó Fruzsina (Győri ETO), Pásztor Bettina (Győri ETO), Pelczéder Orsolya (Győri ETO), Planéta Szimonetta (Győri ETO), Schatzl Nadine (Győri ETO), Tóth Eszter (Győri ETO), Tóth Gabriella (Győri ETO), Víg Vivien (Dunaújváros)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik