Ötven percig élt a kézis remény: hatgólos vereség a spanyoloktól

Vágólapra másolva!
2013.01.17. 18:48
Második vereségét szenvedte el a Spanyolországban zajló férfi kézilabda-világbajnokságon a Mocsai Lajos szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott, amely a horvátok után a házigazda spanyoloktól is kikapott. Pedig az első félidőben remekül játszottunk, a csereként gyorsan érkező Tatai Péter bravúrosan védett, és a szünet után is vitt még előre a szívünk. De már csak 20 percig, mert a végére elfáradtunk. Vereségünkkel eldőlt, hogy legjobb esetben is a harmadik helyen végezhetünk a csoportban – ehhez Algériát kell legyőznünk szombaton az 5. fordulóban –, ugyanakkor a horvátok esti győzelmével eldőlt: a mieink már biztosan ott lesznek a legjobb 16 között.

A hajrára elfáradtunk, a 18 eladott labda meg a három kihagyott büntető megbosszulta magát (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A hajrára elfáradtunk, a 18 eladott labda meg a három kihagyott büntető megbosszulta magát (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A hajrára elfáradtunk, a 18 eladott labda meg a három kihagyott büntető megbosszulta magát (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A hajrára elfáradtunk, a 18 eladott labda meg a három kihagyott büntető megbosszulta magát (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A hajrára elfáradtunk, a 18 eladott labda meg a három kihagyott büntető megbosszulta magát (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

ITT TALÁLJA A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT!

Amint arról korábban beszámoltunk: a spanyol labdarúgók szövetségi kapitánya, a 2012-ben az év edzőjének választott Vicente del Bosque napközben meglátogatta kézilabdás honfitársait.

A Caja Mágicában ezúttal is annyi magyar drukkert látni, mint a horvátok ellen, viszont most nincs lehetőségük táborba gyűlni, méghozzá a szép számú hazai szurkoló miatt. Így félő, a hangulat is a házigazdákat támogatja majd. Továbbra sincs telt ház az impozáns csarnokban, de tízezer ember azért kilátogatott a házigazdák első nehéz találkozójára. Eddig ennyien még nem voltak korábban a csarnokban vb-meccsen.

Beállónk, Szöllősi Szabolcs egyik ujja fáj ugyan a tegnapi edzés óta, de ettől még tudta vállalni a játékot. A tiszta piros szerelésben pályára lépő magyaroknál Mikler Roland kezdett a kapuban, az első támadás lehetősége az ellenfélé volt.

1. félidő

1–5. perc Szélső húzásra szélső húzással válaszoltunk: Víctor Tomas után Iváncsik Gergely is eredményes volt. Szép labdaszerzés után Császár Gábor lőtte mellé csúnyán a hetest, de ami késett, nem múlt: Nagy László bevágta. Jól kaptuk el a rajtot, meg is leptük vele a picit megilletődött, talán másra, sima kezdésre készülő házigazdákat (3–3).

6–10. perc Bátran vállalkoztunk lövésre, nem játszottuk túl a figuráinkat, ehhez szerencsére többször asszisztált a hazai védőfal. Viszont hátul hiába zártunk fegyelmezetten, kis szerencse oda is elkélt volna, és akkor talán Mikler is hozza a védéseket. Zubai Szabolcs ejtésgólját – aminek Sterbik Árpád volt a szenvedő kapusalanya – parádés összjátékunk előzte meg (7–6).

11–15. perc A spanyolok bátran léptek ki a falból, Nagy László kiemelt figyelmet kapott. Majd Harsányi Gergely is ejtett egyet a szélről. A második spanyol belemenést már befújták a sporik, majd a Zubai elleni szabálytalanságért egy kiállítást is megítéltek. A két perc során három kihagyott akciónk volt, majd egy büntetővel zárhattunk (ezúttal Harsányi vállalta el), amelyet Sterbik lábbal védett. Talán, ha ejt... Császár viszont bevágta: kettővel megléptünk (9–7).

16–20. perc A nyolcadik spanyol gólt Tomas lőtte, és az időközben kapunkba beálló Tatai Péter kapta. Sok mozgás volt mindkét fal előtt – forogtak a mieink rendesen, érkeztek a kispadról a friss erők folyamatosan –, amelybe belefértek a belemenések. Mocsai Lajos a 17. percben időt kért. Labdaszerzés után még úgy is bevállaltuk a kontrát, és a gyors befejezést, hogy közben ketten cseréltek. Szöllősi úszott a levegőben, beállóként ziccert dobhatott, ismét kettővel mentünk el, miként Iváncsik Gergely dobása után is. Kicsit – nagyon – erős volt Nagy Kornél kiállítása, de hiába kaptunk gólt, Putics Barna cselei után Nagy László kilőtte a jobb felsőt (12–10).

21–25. perc Daniel Sarmiento volt a spanyolok húzóembere, egymaga tartotta úgy-ahogy versenyben övéit. De mivel mi a sok mozgás ellenére sem fáradtunk, kapaszkodhattak a házigazdák. Valero Rivera az első félidő végjátéka előtt – mínusz kettőnél, nem Celsius-fokban, hanem gólban – gondolta úgy: eljött az időkérés pillanata. Mocsai Tamás is a kiállítás sorsára jutott, ráadásul értékesített büntetővel kezdhették a két percet az emberelőnybe kerülő spanyolok. Putics viszont nagyon bezúzta 12-ről a jobb felsőbe (14–12).

Tatai hiába védett bravúrosan...
Tatai hiába védett bravúrosan...

26–30. perc 1–2-vel tudtuk le a két percet, viszont a spanyolok felpörögtek a végére, nem is ízlett nekünk. Albert Rocas az első ziccerét még kihagyta – Tatai védett bravúrral –, a másodikat már nem: kiegyenlítettek. Nagy Lászlót szoros emberfogással vették ki a támadásainkból, így Lékai és Császár egyszerre próbált meg varázsolni. Két sikertelen spanyol akciót követően mi támadhattunk utoljára, de már nem jutottunk igazi lövésig – Iváncsik vállalta el, szinte a sarokból –, így maradt az iksz (14–14).

2. félidő

31–35. perc Császár követett el technikai hibát támadásban, azonnal kontragóllal büntettek a házigazdák, majd Tatainak kellett óriásit védenie, hogy ne legyen közte kettő. Nagy László tört be egy lövőcsel után, és egyenlített. Kemény csata folyt a pályán, Schuch Timuzsin húzta a rövidebbet, megint megfogyatkoztunk. Tatai védett ugyan, de támadásban kapkodtunk, Császár pedig újfent eladta a labdát. Jött is az újabb spanyol gól. Lékai nem egy díjbirkózó, mégis két spanyolt borított fel egyszerre, persze befújták a támadót. Tatai azonban védett, álltuk a sarat (15–16).

MOCSAI: SZENZÁCIÓS MECCS VOLT

„Az első félidőben egy olyan feszültséget tudtunk produkálni, ami példaértékű küzdelmet eredményezett elöl és hátul is. Ám az emberfogás elleni játék során három-négy játékot kellett játszanunk, és sajnos elbizonytalanodtunk. Nem értek oda időben a mélységi elzárások, a Nagy Laci kiszabadítására irányuló mozgások és a fal előtti hosszú passzok következtében eladtuk a labdákat, és a kapura lövéseknél elügyetlenkedtük a befejezéseket vagy Sterbik védett. Ez volt az a kritikus momentum, amikor megfordult a mérkőzés” – nyilatkozta Mocsai Lajos a mérkőzést közvetítő Sport Tv-nek.

„Sajnálom, mert ez egy szenzációs összecsapás volt, és a magyar csapat mind fizikailag, mind fölkészülésben és hozzáállásban igazi csatát produkált. Nagyon sok mindent a magyar csapat megoldott olyan szinten, ami elvárható egy jól támogatott hazai csapat ellenében, azonban az az öt-tíz perces időszak, amikor meg lehet egy ilyen mérkőzést nyerni, az hiányzott” – mondta a kapitány.

TOVÁBBI NYILATKOZATOKAT ITT OLVASHAT!

36–40. perc Az iram nem csökkent, a kapusok pedig védtek. A befejezéseknél érződött azonban mindkét oldalon: a fáradtság miatt kevesebb koncentráció jut a lövésekre. Meg másra: Lékai ellépte. Nagy Lászlót pedig kiküldték, megint öt a hat ellen voltunk mezőnyben. A harmadik hetesünket Krivokapics Milorad hagyta ki: ezért nagy kár volt... Tatain viszont nehezen találtak fogast – 52 százalékos hatékonysággal védett ekkor –, így emberelőnyben felzárkóztunk Iváncsik Gergely találatával (16–17).

41–45. perc Császár átlövését fogta Sterbik, majd az indítás után Tomás már háromra növelte a spanyol előnyt. Támadásainkból kezdett elfogyni az erő, kevesebb volt a mozgás, így adtunk lehetőséget a spanyol védőknek. Viszont a meccs továbbra is szoros maradt, bár kritikus időszakhoz érkeztünk (18–20).

46–50. perc Nagy László betörését lemásolta Lékai is, egy gólra megközelítettük a házigazdákat, és még az egyenlítésre is volt sanszunk, csak elkapkodtuk a támadást, aminek újabb technikai hiba lett a vége. Ráadásul kétszer léptünk ugyanabba a folyóba egymás után (20–22)...

51–55. perc Vadkerti Attila a kapufát találta el, a háromgólos előny pedig megkettőzte a spanyolok erejét. Jöttek a spanyol gólok, a mieink meg nagyon hiányoztak. Mocsai Lajos újabb időkéréssel próbálkozott mínusz négynél. Támadásban teljesen szétestünk, egymás után adtuk el a labdákat, védekezésben megnyitottuk a falunkat, hátha... Ebből lett az, hogy Nagy Kornél két kézzel lökött, és ki kellett állnia. Miután a spanyolok emberelőnybe kerülve hattal megléptek, sok jóra már nem számíthattunk a hajrában (20–26).

56–60. perc A záró öt percre nem is maradt izgalom. A spanyolok biztos vezetésük tudatában már nem siettek, mi pedig tudomásul vettük, hogy ez a hajó elment (22–28).


AZ ÖSSZES MAGYAR TALÁLAT


MÉRKŐZÉS UTÁNI ÉRTÉKELÉS


FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG,
D-CSOPORT, 4. FORDULÓ
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 28–22 (14–14)
Madrid, 10 500 néző. V: Krstic, Ljubic (szlovénok)
SPANYOLORSZÁG: Sterbik – Tomás 6, Maqueda 2, Sarmiento 6, Aguinagalde 1, A. Entrerríos 2, Arino. Cs: Morros, G. Guardiola, Montoro 2, A. García 2, Rocas 5 (1), Ruesga 2, Canellas, Rivera
MAGYARORSZÁG: Mikler – Harsányi G. 3, Nagy L. 6, Császár 1, Zubai 2, Putics 2, Iváncsik G. 3. Cs: Tatai (kapus), Schuch, Nagy K. 1, Lékai 1, Szöllősi Sz. 1, Mocsai 2, Krivokapics, Vadkerti A.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–3. 15. p.: 7–9. 19. p.: 9–11. 25. p.: 12–14. 38. p.: 17–15. 45. p.: 20–17. 50. p.: 21–20. 58. p.: 28–20
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/–
ITT TALÁLJA A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT!

A csoport további eredményei: Ausztrália–Algéria 15–39, Horvátország–Egyiptom – 24–20

A JÁTÉKNAP TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEIRŐL ITT OLVASHAT RÉSZLETESEN!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország44135–71+648
2. Horvátország44121–74+478
3. MAGYARORSZÁG422118–94+244
4. Algéria411297–970 3
5. Egyiptom41391–109–181
6. Ausztrália4452–169–1170
A vastag betűvel szedett csapatok már továbbjutottak a nyolcaddöntőbe!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik