NSO/MTI 2013.12.23 18:15 Frissítve: 2015.03.29 01:32

Kézilabda: Karl Erik Böhn leukémiája gyógyíthatatlan

A magyar női kézilabda-válogatottat 2012-ben Eb-bronzéremig vezető Karl Erik Böhn nagyon rossz hírt kapott hétfőn orvosaitól: a leukémia, amely újra megtámadta szervezetét, gyógyíthatatlan.

Karl Erik Böhnnek volt lelkiereje nyilatkozni a tragikus hír után (Fotó: tv2.no)

 

Böhn hétfőn ment be a kórházba konzultációra, ahol a lehető legrosszabb hírt közölték vele az orvosok. A 48 éves norvég szakembernek ennek ellenére volt lelkiereje tévéinterjút adni.

 A BARÁT: KARL ERIK KIVÉTELES EMBER
Andreas Smebynek már múlt szerdán nagyon rossz érzése volt barátjával kapcsolatban.
Az MKSZ-t is sokkolta a hír.

„Megkaptam a halálos ítéletemet két nagyszerű orvostól, akik Norvégia legjobb hematológusai közé tartoznak. Nem volt vicces... – nyilatkozta Böhn a norvég TV2-nek. – Norvégia legjobb orvosi csapata áll mögöttem a norvég egészségüggyel. Jól vagyok, a szeretteimnek azonban most nagyon nehéz.”

Böhn azt mondta, felkészült a legrosszabbra, mielőtt barátjával, Andreas Smebyvel bement hétfőn a konzultációra.

„Tisztában voltam vele, hogy az állapotom romlott az utóbbi napokban – folytatta az edző, aki családjával és barátaival azonnal tudatta a rossz hírt.. – Pedig úgy alakult minden, ahogy reméltem. November 27-én gyógyultnak nyilvánítottak, most viszont megkaptam a hírt ennek az ellenkezőjéről. Nem tudom, hogy napok, hetek vagy hónapok vannak-e még hátra az életemből. Próbálok pozitív maradni és tartani magam, amíg tudom, ez az egyetlen, amit tehetek.”

Az orvosairól mindig felső fokon beszélt, most sem tett másként.

„A norvég egészségügytől fantasztikus támogatást kaptam, de ugyanezt mondhatom a barátaimról, családtagjaimról és mindenki másról. Ezért nagyon-nagyon szerencsés vagyok, ám sajnos így alakult, azonban felkészültem rá. Ilyen az élet. Az egyetlen biztos benne a halál, bár én reménykedtem benne, hogy néhány évet még kapok.”

Böhn 2011-ben vette át a magyar válogatott irányítását, és vezetésével tavaly decemberben bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. Ezután két hónappal leukémiát diagnosztizáltak nála. A kezelések után tünetmentes volt, s azt tervezte, hogy januárban Magyarországra látogat. A vasárnap befejeződött világbajnokságon az őt helyettesítő Hajdu Jánossal nyolcadik helyen végzett a magyar csapat.

Az MTI megkeresésére a norvég hírügynökség kézilabdával foglalkozó szakújságírója azt mondta, Böhn gyógyíthatatlan, valószínűleg ez az utolsó karácsonya, mert rendkívül agresszív a szervezetét megtámadó rákos betegség.

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek azt mondta, napi kapcsolatban áll a szakvezetővel, de nincs felhatalmazása arra, hogy állapotáról nyilatkozzon. Hozzátette, az elnökség januárban mindenképpen foglalkozik a női válogatott szövetségi posztjával, és emberi, illetve szakmai szempontokat figyelembe véve fog dönteni az ügyben.

2019.07.21 16:54:04

Kézilabda HATÁR DÁVID

A hazai rendezésű kontinensviadalt hibátlan mérleggel nyerte meg Golovin Vlagyimir csapata.

2019.07.19 17:32:31

Kézilabda M. Á.

Junior női kézilabdázóink fordulatos mérkőzésen harcolták ki a fináléba jutást Győrben.

2019.07.13 21:43:32

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban csupán karnyújtás a végtelen? Vagy a gyémánt még csiszolatlan, és pusztán a szerencsés napállásnak köszönhetően esett rá egyszer, talán egyetlenegyszer éppen úgy a fény, hogy teljes pompájában ragyogott?

2019.07.10 23:51:02

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. A célkereszt az én mellemen lesz.

2019.07.05 18:43:29

Kézilabda SIMON JÓZSEF

Nagy László vérbeli, társait magával ragadó csapatkapitány volt Veszprémben és a válogatottban.