Női kézi-vb: Ezt nem látták? Leszerepelt a videobíró, mindenkit eltiltottak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.08. 09:09
Érdekes jelenetet hozott a dániai női kézilabda-világbajnokságon a Dél-Korea–Franciaország csoportmérkőzés 17. perce: 6–6-os állásnál a dél-koreai 13-as, Ju Hjun Dzsi lövése után a labda a léc alsó lapjáról a gólvonal mögé vágódott, onnan vissza a lécre, innen a gólvonalra, majd kipattant. A játékvezetők a hivatalos gólbírórendszer (Video Proof System) alkalmazását kérték, a felvételek megtekintése után a zsűri döntött: nincs gól. Holott a labda bent volt. A súlyos hiba súlyos következményekkel is járt: a mérkőzésen közreműködő összes tisztviselőt és a játékvezetőket is eltiltotta a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF).

Az IHF hivatalos indoklásában a következőket írja az esetről:hivatalos indoklásában a következőket írja az esetről:

„A Dél-Korea–Franciaország csoportmérkőzésen (…) a gólbírórendszert hívták segítségül a koldingi SYDBANK Arenában annak megállapítására, hogy teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon 16:22-nél a koreai 13-as, Ju Hjun Dzsi lövése. A mérkőzés játékvezetői, az IHF-delegátus és a zsűriasztalnál ülő képviselők egyaránt videokonzultációt kértek. Sajnálatos módon a Video Proof System technikai partnere csak a jelenet második felét mutatta meg a hivatalos személyeknek, amikor a labda másodszor pattant vissza a lécről, a gólvonalra. Az ellenőr ez alapján mutatta: nincs gól. Az eset kivizsgálása során kiderült: ez egyértelmű hiba volt, a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.”

Az esetnek súlyos következményei lesznek, de a 22–22-es végeredmény változatlan marad.

„A játékszabályok 17:11 pontja és a 7 B kiegészítés alapján a mérkőzés eredményét nem lehet megváltoztatni. A férfi világbajnokságon és a női világbajnokság első napjaiban sikeresen működő Video Proof System használatát a torna további részében nem engedélyezzük, mivel az eset rámutatott, hogy nem lehet százszázalékosan kizárni a hibát. A jövőben ezt a döntést ismét megvizsgáljuk, a videobíró-rendszeren finomításokat hajtunk végre, hogy a lehető legprecízebben működjön. A mérkőzésen közreműködő hivatalos személyek – az IHF-delegátus, a zsűriasztalnál ülő versenybírók és a játékvezetők – nem működhetnek közre a dániai világbajnokság további mérkőzésein.”

Az érintett játékvezetői duó az izlandi Jonas Eliasson és Anton Gylfi Pálsson, a delegátus a dán Bjarne Munk Jensen.

Az IHF nem adott arra magyarázatot, miként fordulhatott elő, hogy rossz jelenetet néztek vissza az esetnél. A televíziós visszajátszás korrektül megmutatta, hogy a labda a gólvonal mögé vágódott le. A technika ugyan megmutatta (helyesen) a történteket, ám a videobíró-rendszer minden érintettje csődöt mondott az incidensnél.

DÁNIA, NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

C-CSOPORT (Kolding)
Kongói DK–Brazília 11–26
(4–14)
Ld: Mwasesa Mwange 4, ill. Do Nascimento 7, Quintino, Coppi 5-5
Dél-Korea–Franciaország 22–22 (11–11)
Ld: Csung Csi He 8, ill. Nze Minko 7, Pineau 5
Németország–Argentína 33–13 (17–8)
Ld: S. Müller 7, Hubinger 4, ill. L. Mendoza, Karsten 4

AZ ÁLLÁS
1. Brazília 2 1 1 50–35 15 3
2. Franciaország 2 1 1 52–42 10 3
3. Németország 2 1 1 53–43 10 2
4. Dél-Korea 2 2 46–46 0 2
5. Argentína 2 1 1 36–48 –12 2
6. Kongói DK 2 2 26–49 –23 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik