Kezdődik a tánc - a legjobb négy közé tör a Veszprém

Vágólapra másolva!
2012.09.27. 17:30
null
Iman Dzsamalitól (jobbra) sokat várnak Veszprémben (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Csütörtökön négy mérkőzéssel megkezdődnek a csoportküzdelmek a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A gazdasági válság több európai élcsapatot is elért, más klubok viszont igyekeznek a helyüket átvenni. A magyar indulók közül a Veszprémnél kimondva-kimondatlanul a négyes döntő a cél, de a szegediek is messzebb juthatnak, mint az előző szezonban.

A-CSOPORT

Canayer 19. szezonját kezdte a Montpelliernél
Canayer 19. szezonját kezdte a Montpelliernél

Ez a csoport tűnik talán legkiegyenlítettebbnek a mezőnyben, a hatosban kap helyet a Montpellier, amelynek élén 19. szezonját kezdi meg Patrice Canayer. A franciák nyitányát megzavarhatja a kirobbant fogadási botrány, az ügyészség gyanúja szerint a csapat egy májusi bajnoki mérkőzésen engedte nyerni az ellenfelet, és erre a kimenetelre fogadva a játékosok és a vezetők „ismerősei” jelentős összeget zsebeltek be. A Montpellier-ből távozott Richard Stochl, Mldaden Bozsinovics és Samuel Honrubia, míg Petar Metlicic, Cristian Malmagro és Erlend Mamelund erősíti az érkezők táborát.

Karabaticékon kívül két német együttes is bekerült a csoportba, így a Hamburg és a Flensburg is ott lesz az első négy közé kerülésért folytatott versenyfutásban. Utóbbi egy év kihagyás után tér vissza a legrangosabb európai kupasorozatba, és lényegében változatlan kerettel várhatja a kezdést. Szilágyi Viktor és Mocsai Tamás elhagyta a csapatot, érkezett viszont Steffen Weinhold, míg Petar Djordjic sérülés miatt hónapokig harcképtelen. A szabadkártyás selejtezőcsoportból érkező Hamburg majdnem megégett a selejtezőben, a Plock és a Saint Raphael ellen is nehéz perceket élt meg, utóbbi meccsen csak a hosszabbítás döntött. Martin Schwalb visszatért a vezetőedzői poszthoz, míg tíz év után újra a Chambéryben játszik a két volt hamburgi, Bertrand és Guillaume Gille. Johannes Bitter, Oscar Carlén és Torsten Jansen sérüléssel bajlódik, így pedig nem lesz könnyű az élet a csoportban.

A 2002 óta orosz bajnok Csehovszkije Medvegyi sorozatban 13. alkalommal szerepel a BL-ben, azonban kiugró eredményre most sem lehet számítani Vlagyimir Makszimov együttesétől. Öt év után tér vissza az Ademar León kispadjára Manuel Cadenas, akinek nincs könnyű dolga, ugyanis a gazdasági válság alaposan megviselte a csapatot, amelyből kulcsemberek (Dalibor Csutura, Martin Stranovsky, Gyenyisz Krivoslikov) sora távozott. A csoport leggyengébbjének a szerb Partizan Beograd tűnik, amely a mezőny legfiatalabb szakvezetőjét tudhatja maga mögött (Alekszandar Brkovics).

B-CSOPORT

Az MKB Veszprémet nem fogadta a kegyeibe Fortuna a csoportkör sorsolásánál, ugyanis a két előző évi döntőssel, a német THW Kiellel és a spanyol Atlético Madriddal is összekerült. Apropó, spanyolok, érdekes lesz látni, mire megy az idei a kiírásban a Spanyolországból érkező játékosokkal megerősített magyar csapat, amely a korábbi években éppen spanyol együttesekkel szemben búcsúzott a sorozattól.

A bakonyiaknál nem titkolt cél, hogy újra eljussanak a sorozat végső szakaszába, és erre a nyári változások révén meg is lehet az esélyük. A legnagyobb fogásnak persze a válogatottba is visszatérő Nagy László hazacsábítása számít, aki amellett, hogy képes támadásban pótolni az éppen Kielbe távozott Marko Vujint, a védekezés pilléreként is számíthatnak rá. A Mocsai Lajost váltó Carlos Ortega érkezésével a spanyolos stílus erősödése és egy másfajta rendszer elsajátítása várható, amiben segítségére lehet a szintén új fiúnak számító Marco Oneto, Cristian Ugalde és Chema Rodriguez. Veszprémben ugyancsak sokat várnak az egyik legnagyobb ázsiai tehetségnek tartott Iman Dzsamalitól.

A címvédő Kiel tavaly hibátlan teljesítménnyel lett német bajnok, de a nyáron távozott az egyik kulcsember, Kim Andersson, akit éppen Vujinnak kellene pótolnia (mellette René Toft Hansen Gudjon Valur Sigurdsson és Niclas Ekberg is érkezett). A németeknél a célok nem változtak, otthon bajnoki címre, nemzetközi fronton final fourra áhítoznak, nem is alaptalanul.

Balic az Atléticóban szerepelhet a BL-ben
Balic az Atléticóban szerepelhet a BL-ben

Hogy azért a németek sem verhetetlenek, arra ott volt példaként a klubvilágbajnokság, amelyen az Atlético Madrid legyőzte a Kielt a BL-döntő visszavágóján. A spanyolok ugyanakkor nagy változáson mentek keresztül, amelynek köze lehet az ibériai országban tapasztalható visszaeséshez. Az évi 8 millió eurós költségvetésű Barcelona mögött az Atlético Madrid 3.5 millióval „ezüstérmes”. Csak öt csapatnak van egymillió eurónál nagyobb költségvetése. Az Atlético elveszítette Luc Abalót, Didier Dinart-t (mindketten a megerősödő PSG-be mentek), Raúl Entrerriost, Isaias Guardiolát, míg a vajdasági Sterbik Árpád éppen a nagy rivális Barcelonát erősíti a jövőben. Nagy kérdés, hogy Talant Dusebajev mennyire tudja motiválni Ivano Balicot, valamint a ránézésre gyengülő keretből mit tud kihozni (az érkezők közül még Xavier Barachet és Jakov Gojun emelhető ki).

A Veszprém hazai pályán a két BL-döntősre is veszélyes lehet, de bízunk benne, hogy idegenben is képes lehet a bravúrra. Ami a további csapatokat illeti, az utóbbi időszakban ismét feljövőben van a szlovén Celje (az elmúlt évben elődöntőt játszott az EHF-kupában), amelyet Vladan Matics irányít, és soraiban tudhatja a korábbi szegedi Lékai Mátét és Luka Zvizejt. A svéd első Sävehof szintén harcban lenne a továbbjutó helyért, míg az ellenfeleit Bukarestben fogadó Constanta Zvonko Sunovszki személyében új edzővel vág neki a sorozatnak.


C-CSOPORT

A csoport első számú favoritja egyértelműen az AG Köbenhavn lett volna – ha nem megy csődbe a nyáron. A legutóbbi kiírásban négyes döntőt játszó dán kirakatcsapatnál azonban beütött a krach, és bár a Koldinggal egyesülve tovább folytatja működését, a Bajnokok Ligájában nem indulhat. Helyette a skandináv országot a dán bajnoki ezüstérmes Bjerringbro-Silkeborg képviseli, amely reményei szerint „túlszárnyalja” előző idénybeli teljesítményét. Ez elvileg nem lesz nehéz, mivel a csapat bemutatkozó szezonjában pont nélkül végzett BL-csoportjában, és a mostani szextett kiegyenlítettségét elnézve a továbbjutásra is lesz esélye. Még úgy is, hogy a nyáron elhagyta a gárdát többek között a dán válogatott kapusa, a Löwenbe szerződő Niklas Landin, valamint a szlovén válogatott Miha Zvizej is. Az érkezők között az AG Köbenhavnnak búcsút intő Henrik Toft Hansen számít talán a legnagyobb névnek.

Ivan Cupic a Kielcében folytatja
Ivan Cupic a Kielcében folytatja

A hatos legerősebb alakulata kétség kívül a Kielce, amelynél már több éve szisztematikusan építkeznek. A lengyel sztárcsapat a nyáron hazacsábította a Bundesligából Krzysztof Lijewskit és Karol Bieleckit, utóbbi ráadásul visszavonult a válogatottól, így már csak a klubjára koncentrál (ugyanez elmondható Bogdan Wenta vezetőedzőről is, aki lemondott szövetségi kapitányi tisztségéről). Mellettük két horvát válogatott szélsőt is sikerült megszerezni Manuel Strlek és Ivan Cupic személyében. Az új fiúk mellett olyan kiválóságok alkotják még a Kielce keretét, mint például Denis Buntic, Michal Jurecki, Slawomir Szmal, Grzegorz Tkaczyk vagy éppen Uros Zorman, így a vezetőség azt is megengedhette magának, hogy a nyáron elköszönjön Mariusz Jurasiktól. A lengyel bajnoki címet egy év után visszaszerző csapatnál a minimális cél a negyeddöntő – az eddigi tíz próbálkozás során ez egyszer sem sikerült, a legjobb szereplést (négyszer is) a legjobb 16 közé jutás jelentette –, de titkon (vagy nem is annyira titkon) a final fourban is reménykednek a kék-sárgák.

Elsőre sokan talán legyintenek a Gorenje Velenje hallatán, ám a szinte teljes egészében hazai játékosokra építő együttes az idén úgy lett szlovén bajnok, hogy megelőzte a Celjét és a BL-ben – a Kielce kiejtésével – negyeddöntőbe jutó Kopert. A szerb védekezőspecialista, Nikola Manojlovics a Koperbe igazolt, a szlovén válogatott Luka Dobelseket viszont sikerült hazacsábítani a lengyel Wisla Plocktól. A BL-ben hatodszor induló Velenje eddigi legjobb szereplését a sorozatban a nyolcaddöntő jelentette (kétszer is).

Tizenkét év után új edzővel vágott neki a szezonnak a Chambéry, amelynél a Paris Handball kispadjára leülő Philippe Gardent örökébe korábbi segítője, Mario Cavalli lépett. Xavier Barachet ugyan elhagyta a csapatot (az Atlético Madrid kedvéért), ám Hamburgból jelentős erősítés érkezett Guillaume Gille és Bertrande Gille személyében, akik együtt kézilabdázhatnak legfiatalabb fivérükkel, Benjaminnel. Mellettük bosnyák, horvát és cseh válogatottakat sorakoztat fel a Chambéry, amely Cavalli szerint elég jó ahhoz, hogy továbblépjen a csoportból.

Ez az előző két idényben nem sikerült a Szentpétervárnak, amely nagy változáson ment keresztül. Hat játékos érkezett, kilenc pedig távozott az orosz bajnokságban az utóbbi években rendre a Csehovszkije Medvegyi mögött ezüstérmesként végző csapattól.

A Macedóniában sorozatban harmadszor duplázó (bajnoki cím és kupagyőzelem) Metalurg Szkopjénak selejtezőt kellett játszania a csoportkörbe jutáshoz, ám ez ezúttal sem jelentett problémát a Lino Cervar által irányított együttesnek. A napokban a veterán szlovén jobbátlövővel, Renato Vugrineccel erősítő szkopjeiek a legutóbbi idényben továbbjutottak csoportjukból, és ha a félelmetes hangulatú csarnokukban nem sok pontot hullajtanak el, erre újfent eséllyel pályázhatnak.

D-CSOPORT

A Pick-Szeged tavaly az egyik legnehezebb hatosba került a Bajnokok Ligájában, amelyben nem tudta magát továbbverekedni. Bombaerős csapat(ok) most is van(nak) a Tisza-partiak ellenfelei között, ám ezúttal jobbak az esélyek. Skaliczki László csapatánál normális mértékű volt a játékosmozgás a holtidényben, az érkezők közül kétségkívül a svéd válogatottal olimpiai ezüstérmet szerző Jonas Larholmtól várják a legtöbbet a vezetők és a szurkolók. Az erőviszonyok alapján a Dinamo Minszk és a Schaffhausen mindenképpen a verhető kategóriába tartozik, bár a svájciak az évek alatt igen masszív együttessé fejlődtek. A Barcelona nagy falatnak tűnik, a Füchse Berlin megelőzése is bravúrnak számítana, de a CO Zagreb meggyengülésével a harmadik – vagy még a második – hely sem elérhetetlen a Pick számára.

A többek között Ivano Balicot, Jakov Gojunt, Ivan Pesicet, Manuel Strleket és Marko Kopljart is elveszítő horvát bajnokról itt olvashatnak bővebben.

Martin Stranovsky a Barcelona színeiben onthatja
tovább a gólokat
Martin Stranovsky a Barcelona színeiben onthatja tovább a gólokat

A Barcelonát több klasszisa elhagyta, ám azok a játékosok sem számítanak kezdőnek (mármint a tudásukat tekintve), akik gránátvörös-kékbe öltöztek a nyáron. Egyedül a jobbátlövő posztja tűnik „ingatagnak”, a Nagy László és Konsztantyin Igropulo távozásával keletkező űrt a Leóntól igazolt Ángel Montorónak kellene betöltenie. A Nagy és Marco Oneto mellett szintén Veszprémbe igazoló Cristian Ugalde hiányát meg is érezhetnék a katalánok, ha nem szerezték volna meg a világ egyik legjobb balszélsőjének számító Martin Stranovskyt a Leóntól. Szintén nagy fogásnak számít Sterbik Árpád, aki a nagy rivális Atlético Madrid mezét cserélte le.

A Barca csoportelsőségét esetleg a Berlin veszélyeztetheti, ám az idén májusban négyes döntőt játszó Füchse nem erősödött annyit – ha egyáltalán erősödött –, hogy erre reális sansza legyen. Igropulónak nem mást kell pótolnia, mint a pályafutását a Löwenben folytató izlandi válogatott Alexander Peterssont, az orosz átlövő mellett a norvég Börge Lund neve lehet ismerős az érkezők között. A Szegednek hazai pályán minden esélye meglesz a győzelemre a németek ellen, idegenben pedig a Veszprém tavalyi sikere szolgálhat jó például.

A Schaffhausen az előző kiírásban már megvillantotta oroszlánkörmeit – a nyolcaddöntő visszavágóján idegenben megverte az Atlético Madridot, igaz, így is simán kiesett –, azóta pedig nem lett gyengébb. Eligazolt ugyan David Graubner és Václav Vrany (mindketten Németországban folytatják), ám Julius Emrich és Marko Mamic személyében egy német és egy horvát tehetséget is megszerzett a svájci bajnok. A gárda kapitánya, Elio Bucher szerint a Zagrebbel és a Szegeddel lehetnek csatában a harmadik-negyedik helyért.

A Dinamo Minszk a Besiktas elleni kettős győzelemmel jutott a csoportkörbe, ahol elvileg nem sok vizet zavar. A fehérorosz csapat alaposan átalakult, ugyanis 12 új játékos érkezett hozzá a nyáron, ám továbbjutása összességében meglepetés lenne.

KENYERES: A PICK ERŐSEBB, MINT TAVALY, A VESZPRÉMNEK JÓT FOG TENNI A SPANYOLOSABB STÍLUS

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
AZ 1. FORDULÓ MŰSORA
A-CSOPORT
CSÜTÖRTÖK
Flensburg (német)–Montpellier (francia)
Csehovszkije (orosz)–Partizan (szerb)
SZOMBAT
León (spanyol)–Hamburg (német)
B-CSOPORT
CSÜTÖRTÖK
Sävehof (svéd)–Constanta (román)
SZOMBAT
Veszprém–Celje (szlovén)
VASÁRNAP
Atlético Madrid (spanyol)–Kiel (német)
C-CSOPORT
SZOMBAT
Velenje (szlovén)–Szentpétervár (orosz)
VASÁRNAP
Kielce (lengyel)–Silkeborg (dán)
Chambéry (francia)–Metalurg Szkopje (macedón)
D-CSOPORT
CSÜTÖRTÖK
Schaffhausen (svájci)–Barcelona (spanyol)
SZOMBAT
CO Zagreb (horvát)–Szeged
VASÁRNAP
Füchse Berlin (német)–Dinamo Minszk (fehérorosz)
A FŐTÁBLA CSOPORTJAI
A-CSOPORT:Montpellier (francia), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Flensburg (német), León (spanyol), Partizan (szerb), Hamburg (német)
B-CSOPORT:Kiel (német), Veszprém, Atlético Madrid (spanyol), Sävehof (svéd), Celje (szlovén), Constanta (román)
C-CSOPORT: Bjerringbro-Silkeborg (dán), Velenje (szlovén), Kielce (lengyel), Chambéry (francia), Szentpétervár (orosz), Metalurg Szkopje (macedón)
D-CSOPORT:Barcelona (spanyol), CO Zagreb (horvát), Schaffhausen (svájci), Füchse Berlin (német), Pick-Szeged, Dinamo Minszk (fehérorosz)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik