Ha az állandóságon múlik, a francia, holland kettős szoríthatja meg Norvégiát

Vágólapra másolva!
2017.12.02. 09:35
null
A tavalyi Eb-döntőben Nora Mörkék legyőzték a hollandokat (Fotó: AFP)
Pénteken a házigazda Németország Kamerun elleni győzelmével vette kezdetét a december 17-ig tartó női kézilabda-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott a legnehezebb csoportba és erős ágra került, így már a vb elején kiélezett mérkőzések várnak rá. Ellenfél- és csoportmustra magyar szemszögből.

„Szó se róla, nincs könnyű csoportunk: nálunk csak Argentína könnyű ellenfél, miközben a többi hatosban két gyengébb válogatott is található, mi meg Norvégia és Svédország mellett a cseheket és a lengyeleket kaptuk. Ez négy nehéz meccset jelent” – mondta Kim Rasmussen néhány napja a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Szó se róla, a kapitány valóban nincs egyszerű helyzetben, hiszen nem elég, hogy erős ellenfelekkel csapunk össze a B-csoportban, az A jelű hatos első három helyére Franciaország, Spanyolország és Románia várható, így ezek a válogatottak jöhetnek a nyolcaddöntőben. És valljuk be: az elmúlt évek eredményei alapján egyikkel szemben sem lehet esélyes a magyar csapat. Rasmussennek egyrészről tehát figyelnie kell a megfelelő erőbeosztásra, hogy az erős Möbelringen-kupa és a vb-csoportkör után az egyenes kieséses szakaszra érje el a csapat a csúcsformát, másrészről viszont nem vehet félvállról mérkőzéseket, mert akár – horribile dictu – öt meccs a vb végét is jelentheti (nem számítva az Elnöki Kupa helyosztó meccseit).

AZ IHF BEHARANGOZÓ VIDEÓJA

ÍGY VÁRNAK MINKET: MEGLEPŐEN JÓ LENGYEL FORMA, POCSÉK CSEH

Minthogy a mienk az egyetlen csoport, amelyben öt európai csapat található, nem meglepetés, hogy a rajt nem lehet könnyű, de gyakorlatilag rögtön beleugrunk a mély vízbe: az első ellenfél rögvest a világbajnokság egyik favoritja,Norvégialesz. A világ- és Európa-bajnoki címvédőről a szombati ötgólos vereség során testközelből szerezhettek tapasztalatot a mieink. Az a tavalyi olimpián is kiderült, hogy az északiak sem verhetetlenek, ám Thórir Hergeirsson a Marit Breivik-i örökségen alapuló tudatos építkezésnek köszönhetően – talán kijelenthetően – a világ jelenlegi legerősebb játékosállományával dolgozhat. A riói keretből tízen maradtak, ám több rutinos játékos továbbra is rendelkezésre áll, és a harminc felettiek – Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbö, Heidi Löke, Camilla Herrem –, illetve a légiósok – köztük a három győri, Grimsbö mellett Nora Mörk és Stine Oftedal – alkotta mag szinte biztosan Németországban is garanciát jelent a mezőny felső harmadára. Mellettük utat törnek a fiatalok is, ugyanakkor a norvég klubkézilabda átrendeződését remekül jelzi, hogy a Larvikból már csupán a húszéves átlövő-irányító, Emilie Christensen került be a keretbe.

Nem elég az erős nyitány, a második meccsen az elmúlt évek eredményei alapján a magyar csapat előtt járó Svédország következik. Tetszik, nem tetszik, az olimpiai 7. és az Eb-8. hely erre elegendő. Az amúgy sem öreg svéd csapat a Sävehofot is irányító Henrik Signell keze alatt tovább fiatalodott: utazó keretükben a beálló Ulrika Toft Hansen az egyetlen, aki – néhány hónappal – elmúlt már harminc. Persze a válogatottságtól az év elején visszavonuló Linnea Torstenson góljai bizonyosan hiányozni fognak, ám eközben a bukaresti irányító, Isabelle Gulldén pályafutása legjobb korszakában jár, és épp a tavalyi budapesti Bajnokok Ligája-döntő a legjobb példa rá, hogy ő egymaga is képes megnyerni mérkőzéseket. Érdekesség, hogy a svéd keretből Gulldén után közvetlenül Jamina Roberts, az érdiek játékosa rendelkezik a legtöbb válogatottsággal. Az ő tapasztalata kifejezetten fontos lehet a svédek számára, akik a rajt előtt Dánia ellen készültek a vb-re: idegenben 26–25-re kikaptak, hétfőn viszont hat góllal visszavágtak (23–17) otthon.

A skandinávok elleni mérkőzések és egy nap pihenőt követően Argentína következik a sorban, amely tavaly először szerepelt olimpián, ám „erejére” nem érdemes sok szót fecsérelni, tekintve, hogy a pánamerikai bajnokság döntőjében 18 góllal kapott ki Brazíliától. Annál érdekesebbnek ígérkezik a jövő csütörtöki, Lengyelország elleni mérkőzés, hiszen Rasmussen korábbi sikercsapata ellen kell, hogy bizonyítson. A dán edzővel a legutóbbi két vb-n negyedik lengyelek összesítésben 15 góllal elbukták az olimpiai bajnok oroszok elleni selejtezőt, ám legjobb európai várományosként megkapták az IHF egyetlen szabadkártyáját. Leszek Krowicki nehéz örökséget vett át, a nehéz csoportban, pont nélkül zárult tavalyi Eb jelezte is a döccenőket, ám a vb-t kifejezetten pozitív előjelekkel várják Kinga Achrukék, hiszen Romániában úgy nyertek tornát, hogy a házigazda mellett Brazíliát és Macedóniát is magabiztosan legyőzték. „Mindenekelőtt tovább akarunk jutni a csoportból. Meglátjuk, hogyan alakul a helyzet, de minden meccsre koncentrálni fogunk. Kulcsszerepe lesz, hogy a fizikai regenerációra minden találkozónk után figyeljünk” – tekintett a csoportmeccsek elé a lengyel kapitány.

A magyar lányok Bietigheim-Bissingenben Csehország ellen zárják a csoportkört, amelyről nem őrizhetnek jó emlékeket, hiszen a tavalyi Eb első fellépésén számunkra kellemetlen meglepetést okozva öt góllal legyőzték a mieinket. A vb-n céljuk, hogy bejussanak a nyolcaddöntőbe. „A védekezésünk a gyengeségünk, de dolgozunk rajta, így is kemény ellenfelei leszünk mindenkinek” – ígérte a nemzetközi szövetség hivatalos oldalának kapitányuk, Jan Blasny, aki sérülés miatt nélkülözni kénytelen a győri Jana Knedlíkovát. A csehek az argentinokkal játszanak az első fordulóban „felhozó” mérkőzést, amire a jelek szerint szükségük is lehet, ugyanis a vb előtti utolsó, hazai négyes tornájukon úgy végeztek harmadikként, hogy például a norvég B-válogatottól kilenc góllal kikaptak.

FRANCIAORSZÁG NAGY ESÉLYE?

Ahogy említettük az A-csoportból a francia, spanyol, román hármas kiemelkedni látszik, Paraguay pedig esélytelen – alighanem a pontszerzésre is. Szlovénia 2005 után először jutott ki vb-re, a Vácon megbukó edző, Uros Bregar és csapata nem táplálhat vérmes reményeket a trieri mérkőzéssorozat előtt. Az oroszlánkörmeit az elmúlt világversenyeken már megmutató Angola talán a kispadon erősödött a legtöbbet, májusban ugyanis a brazilokkal vb-aranyat nyerő Morten Soubak vette át a szakmai munka irányítását, és tekintve, hogy Dél-Amerikában tökéletesen megtanult portugálul, nyelvi nehézségei sem lesznek. Az Afrika-bajnoknak és edzőjének viszont még össze kell simulnia: nem jó előjel számukra, hogy a napokban Párizsban simán kikaptak a csoportellenfél szlovénoktól.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott nyeri a női kézi-vb-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A francia fővárosban rendezett tornát a házigazda nyerte meg, amely olimpiai ezüstérmesként és Eb-harmadikként kétségtelenül éremesélyesek közé sorolandó. Olivier Krumbholz az olimpiai kerethez képest különösebb változtatások nélkül vághat neki a vb-nek, ráadásul Trierben először a legutolsó mérkőzésén 26–18-ra legyőzött Szlovénia ellen mérkőzik. Krumbholz a meccs után elégedett volt a csapat formájával – az első félidőben kapott öt gólra semmilyen körülmények között nem lehet panasz –, csupán helyzetkihasználásban vár többet övéitől a vb-n. Az utazó keretben helyet kapott Éstelle Nze Minko, a Siófok irányítója is.

Spanyolország új kapitány, Carlos Viver Arza irányításával készült, a Granollerstől érkező szakember továbbra is alapozhat az eddigi kulcsemberek közül a kapus Silvia Navarróra, a fradista irányító Nerea Penára és a Nizza szélsőjére, Carmen Martínra, ugyanakkor Marta Manguéval, Macarena Aguilarral és Elisabeth Pinedóval nem számolhat. Az ibériaiak keretében Pena mellett egy másik magyarországi légiós, az érdi Mireya González is ott van. Románia Szűcs Gabriellával, a siófoki Denisa Deduval és a debreceni Madalina Zamfirescuval vág neki a vb-nek, a győri Ambros Martínnal a kispadon. A spanyol szakember számára adva van a kihívás, hiszen a tavaly visszavonult Paula Ungureanu, Aurelia Bradeanu, Oana Manea hármas meghatározta a román válogatott játékát az elmúlt bő évtizedben, így érdekes kérdésnek ígérkezik, hogy kapus, irányító és beálló poszton fent tudja-e tartani az eddigi színvonalat keleti szomszédunk.

A SPANYOLOK MINDIG KIRUKKOLNAK EGY LÁTVÁNYOS FELVEZETŐVEL

FIATALÍTÓ OROSZOK, ÚJ KORSZAK ELŐTT ÁLLÓ BRAZILOK

A másik ág, a C- és D-csoport csapataival a negyeddöntőig nem találkozhatnak a mieink, és onnét is elsősorban az európai élcsapatok várhatók a nyolc közé, Brazíliát, esetleg Dél-Koreát leszámítva a világ többi része, a Japán, Kína, Tunézia, Kamerun négyes legfeljebb az Elnöki Kupára pályázhat. Az olimpiai bajnokoroszokkerete ugyan alaposan átalakult az elmúlt bő egy évben, de – ahogy azt a magyar csapat is megtapasztalhatta Norvégiában – így is nagyon masszívak, és eséllyel pályáznak csoportjuk első helyére. Fiatalodtak is sokat: a Rióban szereplő 15 orosz játékos közül öten maradtak hírmondónak a keretben úgy, hogy Viktorija Zsilinszkajtye múlt héten jelentette be Jevgenyij Trefilovnak, hogy babát vár. Az olimpiai MVP, Anna Vjahirjeva és a legjobb irányító, Darja Dmitrijeva ugyanakkor maradt, és a mieink ellen is bizonyították, hogy vezéregyéniségek, meg persze Trefilov is garancia a fegyelemre és eredményre. Az orosz kapitány csupán egy légiósra számít utazói között, a debreceni Anna Punkóra.

Adánoknakkét nagyobb hiányzója van, a győri Anne Mette Hansen térdsérülése következtében balátlövőben ismét Stine Jörgensenre hárulnak a góllövési feladatok, míg az általában Sandra Tort cseréjeként szereplő kapus, Rikke Poulsen gyermekáldás miatt nem tart a csapattal, így Toft váltótársa a 21 éves, már a tavalyi Eb-re is nevezett Althea Reinhardt lesz. Sokkal nagyobb változások vannak abraziloknál, akiknél Rióval lezárult a Soubak-korszak, a dán mester helyére Jorge Duenas, a korábbi spanyol kapitány lépett. A dél-amerikai keret már-már hemzseg a magyarországi légiósoktól – hol van már az idő, amikor a fél válogatott a Hypótól érkezett! –, hiszen Eduarda Amorim (Győri ETO) mellett ma már Bárbara Arenhart, Karoline Souza (Vác) és Samira Rocha (Kisvárda) is hazánkban játszik, ugyanakkor a Fehérvár szélsője, Alexandra do Nascimento és a visszavonult Daniela Piedade nagyon fog hiányozni, és a csapat így sem tekinthető túl fiatalnak. Amontenegróiaknál is jelentős átalakulás van, hogy mást ne mondjunk, 2010 óta először nem a vb előtt nem sokkal menesztett Dragan Adzsiccsal futnak neki egy világversenynek, hanem a svéd Per Johanssonnal. A tavalyi Eb alatt pihenő Katarina Bulatovics és Jovanka Radicsevics visszatért a csapatba, amely azonban így is meglehetősen rutintalannak tűnik.

Kifejezetten érdekes meccseket ígér a D-csoport. Ide került a legutóbbi vb-n és Eb-n másodikHollandia, amelynek játékosai sok nemzetközi tapasztalattal gyarapodtak az elmúlt években, hiszen többen erősebb csapatra váltottak (lásd a győri Nycke Groot és Yvett Broch, illetve a fradista Danick Snelder és Laura van der Heijden). Ám a válogatott számára ennél is többet jelenthet, hogy egyáltalán nem kell a sok helyen jelentkező generációváltás jelentette problémákkal megküzdeniük, és rendkívül egységesen várhatják a vb-t.Németországmeglehetősen hektikusan szerepelt az elmúlt évek világversenyein, tavaly Michael Bieglerrel az Eb-n jónak mondható hatodik helyen végzett, de hazai pályán nyilván érem a cél… A német szakvezető egészen az utolsó napig várt a szűkítéssel, hiszen csak péntek délelőtt hirdette ki, hogy melyik 15 játékos kap szerepet a Kamerun elleni nyitó mérkőzésen, egyébként szokatlan módon végig „tűzben tartotta” a bő keretben helyet kapó mind a 28 kézilabdázóját. Nagy csapás ugyanakkor, hogy a korábban sérülés miatt nem egy világversenyt kihagyó Kim Naidzinavicius az első meccs 3. percében megsérült, és keresztszalag-szakadása miatt már nem is játszhat többet a tornán. Igazi sötét ló Szerbia, amely négy éve ezüstérmes lett hazai pályán, azóta viszont gyengén muzsikál, viszont három év után visszatér nagy tornán a keretébe Andrea Lekics. „Mondjuk úgy, hogy új éra jön. Az elmúlt években egyszer sem állt össze így a csapat, így sok munka áll előttünk” – nyilatkozta a Vardar Szkopje vezére, aki mellett hét magyarországi légiós (Katarina Tomasevics/Dunaújváros, Szanja Radoszavljevics/Vác, Katarina Krpezs-Slezák/Érd, Szanja Damnjanovics/Siófok, Marina Dmitrovics, Tamara Radojevics/Kisvárda, Jelena Lavko/Fehérvár) is bekerült Ljubomir Obradovics keretébe.

A HOLLANDOK EDZŐJE, HELLE THOMSEN A VB ELŐTT ÜNNEPELTE A SZÜLETÉSNAPJÁT

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT VB-KERETÉRŐL ITT OLVASHAT BŐVEBBEN! A NÉVJEGYEKET ITT TALÁLJA!

NŐI KÉZILABDA-VB (december 1–17., Németország)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A SZOMBATI PROGRAM
B-CSOPORT, BIETIGHEIM-BISSINGEN
20.30:
Norvégia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1 – 20.00-s műsorkezdettel)
14.00:
Csehország–Argentína
18.00:
Svédország–Lengyelország
A-CSOPORT, TRIER
14.00:
Románia–Paraguay
18.00:
Franciaország–Szlovénia
20.30:
Spanyolország–Angola
C-CSOPORT, OLDENBURG
14.00:
Oroszország–Tunézia
17.45:
Brazília–Japán
20.30:
Dánia–Montenegró
D-CSOPORT, LIPCSE
15.30:
Szerbia–Kína
18.00:
Hollandia–Dél-Korea

CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Dél-Korea, Kína, Kamerun

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban
December 2., szombat, 20.30: Norvégia–Magyarország (Tv: Sport1)
December 3., vasárnap, 18.00: Magyarország–Svédország (Tv: Sport1)
December 5., kedd, 14.00: Magyarország–Argentína (Tv: Sport1)
December 7., csütörtök, 14.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntője Lipcsében lesz, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

EGY KIS TÖRTÉNELEM
Év Helyszín Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
1957 Jugoszlávia Cseh-
szlovákia
Magyaro. Jugoszlávia
1962 Románia Románia Dánia Cseh-
szlovákia
5. Magyaro.
1965 NSZK Magyaro. Jugoszlávia NSZK
1971 Hollandia NDK Jugoszlávia Magyaro.
1973 Jugoszlávia Jugoszlávia Románia Szovjetunió 4. Magyaro.
1975 Szovjetunió NDK Szovjetunió Magyaro.
1978 Csehszlovákia NDK Szovjetunió Magyaro.
1982 Magyarország Szovjetunió Magyaro. Jugoszlávia
1986 Hollandia Szovjetunió Cseh-
szlovákia
Norvégia 8. Magyaro.
1990 Dél-Korea Szovjetunió Jugoszlávia NDK Magyaro. nem
kvalifikálta magát
1993 Norvégia Németo. Dánia Norvégia 7. Magyaro.
1995 Ausztria/Magyaro. Dél-Korea Magyaro. Dánia
1997 Németország Dánia Norvégia Németo. 9. Magyaro.
1999 Dánia/Norvégia Norvégia Franciao. Ausztria 5. Magyaro.
2001 Olaszország Oroszo. Norvégia Jugoszlávia 6. Magyaro.
2003 Horvátország Franciao. Magyaro. Dél-Korea
2005 Oroszország Oroszo. Románia Magyaro.
2007 Franciaország Oroszo. Norvégia Németo. 8. Magyaro.
2009 Kína Oroszo. Franciao.
Norvégia
9. Magyaro.
2011 Brazília
Norvégia
Franciao.
Spanyolo.
Magyaro. nem kvalifikálta magát
2013
Szerbia
Brazília
Szerbia
Dánia
8. Magyaro.
2015Dánia
Norvégia
Hollandia
Románia
11. Magyaro.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik