HIRDETÉS
BÁLINT MÁTYÁS
BÁLINT MÁTYÁS
2017.11.23 08:17 Frissítve: 2017.11.23 10:15

Rasmussen: Aki a negatív gondolatokat választja, az a kanapét választja

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya fejben erős csapatot lát, amelyben már mindenki tudja, mi a feladata, de egy kis bátorság még hiányzik.

Kim Rasmussen szerint készen állunk a vb-re (Fotó: Micheller Szilvia)

 

– December elsején kezdődik a németországi világbajnokság, most épp Tomori Zsuzsanna és Szucsánszki Zita szereplése áll közelebb a valószínűtlenhez, mint a kérdéseshez. Bosszankodik még az ilyesmin?
– Már nem. Tavaly is arról beszélgettünk az Európa-bajnokság előtt, hogy azokból a lapokból játszom, amelyeket az élet oszt, és most is csak az számít, hogy van tizennyolc jó formában, jó állapotban lévő, remek játékosom – mondta Kim Rasmussen, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. – Apróbb sérülések persze akadnak, de amelyik kézilabdázónak november végére nem fáj valamije, az nem tette oda magát eléggé a korábbi hónapokban. És a bő, huszonnyolcas keretben is olyanok szerepelnek, akikre adott esetben bátran számíthatok. Szóval nem foglalkozom már ezzel – tavaly, amikor egyetlen felkészülési meccsen tíz másodperc alatt elvesztettünk két kulcsembert, Kovacsics Anikót és Szucsánszki Zitát, végképp megtanultam, hogy van, amin nem tudok változtatni, és jobb arra fordítanom az energiámat, hogy az egészséges játékosokból kihozzam a maximumot.

RAJTUK MÚLIK, HOGYAN ÁLLNAK HOZZÁ

– Gondolom, egyébként is főleg inkább fejben van elgyötörve a csapat, hiszen a ferencvárosiak például hétfőn estek haza Larvikból, és már jöhettek is a válogatottba edzeni, az érdieknek meg egy legendásan fájdalmas kupakiesést kell feldolgozniuk – és a két klub adja a keret kétharmadát.
– Téved, ezek a lányok mentálisan nagyon erősek. Persze az érdiek csalódottak, a ferencvárosiak fáradtak, ám a jó eredmények meg a saját jó formájuk okán mégis boldogok, miközben a győrieknek fejben volt nehéz az elmúlt néhány hónap az együttesüket sújtó sérülések miatt, de itt, együtt mindannyian mindent beleadnak. És ez a legjobb, amit tehetnek, hiszen aki belesüpped a fáradtságba, a csalódottságba, az nem lesz képes jó teljesítményt nyújtani, nem tud segíteni a csapatnak, és akkor hamar a kispad végén, vagy akár a kereten kívül találja magát. Azt erősítjük a lányokban, hogy erre a néhány hétre mindent hagyjanak maguk mögött: csak saját magukra, a válogatottra és a világbajnokságra koncentráljanak.

KÍSÉRLETEZÉS NORVÉGIÁBAN

A magyar női válogatott csütörtökön Oroszország, szombaton a házigazda Norvégia, vasárnap Dél-Korea ellen lép pályára a Möbelringen-kupa felkészülései tornán, vagyis nehéz ellenfelekkel találkozik, de ez is volt a terv.

„Kevesebb edzésre marad időnk, viszont kemény mérkőzéseket játszunk, és lehet, hogy ez lesz az üdvözítő megoldás – mondta Kim Rasmussen.Az utóbbi években a magyar csapat általában csak egy-két könnyebb edzőmeccsel készült, de most mással kísérletezünk: nekimegyünk a világ élvonalának, ahol ha nem tesszük oda magunkat, kinyírnak. Edzésekre meg inkább a videoszobában kerül sor, a tanulságokat ott vonjuk le. Biztos, hogy lesz belőlük bőven, mert kísérletezni fogok, mind a tizennyolc játékosnak lehetőséget adok és minden taktikai variációt kipróbálok, az eredmény ezúttal másodlagos. Persze meg akarjuk nyerni a mérkőzéseket, de fontosabb, hogy felmérjük, a december másodikai első vb-meccsünkig miben kell még előrelépnünk.”

– Mondani könnyű.
– Nézze, mindenkinek azt a kérdést kell feltennie magában, hogy hol szeretne lenni december tizenötödikén és tizenhetedikén: a kanapén, a tévé előtt, az elődöntőket meg a döntőt bámulva, vagy Hamburgban, a pályán? És aki a negatív gondolatokat választja, az a kanapét választja. De ha mindannyian elkötelezzük magunkat, hogy arra koncentrálunk, amire kell, és megteszünk mindent, amit kell, akkor pontosan olyan jó esélyeink vannak ott lenni Hamburgban, mint legalább tíz másik válogatottnak. És ez csupán rajtunk múlik.

– Képes lehet erre a csapat?
– Meglátjuk. Az biztos, hogy sokkal összeszedettebbnek látom most, mint tavaly ilyenkor, az Európa-bajnokság előtt. Mindenki tudja, mi a feladata, és nincsenek akkora kilengések: kevésbé látványos a játékunk, viszont nincsenek nagy hullámvölgyeink sem. Stabilak vagyunk, és ez elengedhetetlen ahhoz, hogy aztán megnyerjük a szoros meccseket. A kérdés csak az, hogy éles helyzetben is képesnek bizonyulunk-e erre a teljesítményre, de ha igen, akkor megígérhetem, hogy senki számára sem lesz kellemes Magyarország ellen pályára lépni. Hatvan percig nyomás alatt akarjuk tartani az ellenfeleket, amihez megvan a megfelelő erőállapotunk, és a kispad is elég hosszú ahhoz, hogy ne hagyjuk levegőhöz jutni a riválisokat. Még stabil kezdő hetesem sincs: a keret minden tagja bármikor bevethető, márpedig hét nap alatt öt csoportmeccs áll előttünk, szóval a mi agresszív játékstílusunk mellett ez kulcsfontosságú lehet.

Erős ellenfelekkel hangol a vb-re a magyar válogatott (Fotó: Micheller Szilvia)

Az IDÉN MÉG VERETLENEK

– Szóval jobbra-balra cserélgeti a játékosokat a meccsek közben?
– A világbajnokságokon, ahol mindennél sűrűbb a program, mindig így csinálom, mert bírnunk kell erővel a végéig.

– Kivéve, ha kiesünk a csoportkörben, mert akkor kisebb baja is nagyobb lesz annál, hogy ki milyen fáradt.
– Szó se róla, nincs könnyű csoportunk: nálunk csak Argentína könnyű ellenfél, miközben a többi hatosban két gyengébb válogatott is található, mi meg Norvégia és Svédország mellett a cseheket és a lengyeleket kaptuk. Ez négy nehéz meccset jelent.

– Ennyire erős lenne Csehország és Lengyelország?
– Most így néz ki a mezőny, igen. Norvégia, Franciaország és Hollandia kiemelkedik, de utánuk vagy tíz szinte egyforma válogatott következik, köztük a miénk is, méghozzá ennek a csoportnak a felső részében. Elvégre idén még nem veszítettünk meccset, pedig játszottunk Norvégiával, még ha nem is a legerősebb összeállításában, továbbá Romániával és Horvátországgal is.

– De egyik sem tétmérkőzés volt.
– Persze. Egy világbajnokság nyilván más, és apróságokon, egy lövésen, egy kapufán, a szerencsén is múlhat, meddig jutunk. Azonban épp ezt szeretem a világbajnokságon: az egyenes kieséses szakaszt, amikor minden meccs élet-halál kérdése. És a csapataim jól is szerepelnek az ilyeneken – talán mert az a koncentráció, odafigyelés, amelyet megkövetelek, itt számít a legtöbbet.

– Remek hírek ezek, tekintve, hogy a mindenkori magyar válogatottaknak pont az efféle meccsek mennek a legnehezebben, és nem csak női kézilabdában.
– Azt kell megtanulni, hogy ne nézzük az eredményjelzőt, ne foglalkozzunk azzal, ha van öt rossz percünk, tegyük a dolgunkat tovább. A CSM Bucuresti-tel így nyertük meg a Bajnokok Ligáját, ha emlékszik: a hosszabbításban már kétgólos hátrányban voltunk, de nem törődtünk vele, hiába volt óriási a tét. Ugyanúgy tartottuk magunkat a taktikához, mint bármikor. És amikor a 2015-ös vébén a lengyelekkel legyőztük a magyar csapatot, akkor sem számított, hogy a második félidőben egy időre megfordították a meccset.

A kapitány belátta, nagyobb szabadságot kell adnia a játékosainak (Fotó: MTI)

NEM BLOKKOLNAK LE ÉLES HELYZETBEN

– Erről beszélek. Mintha a magyar csapatok sokszor leblokkolnának az igazán téthelyzetekben.
– A válogatotton nem ezt érzem. Nálunk most már mindenki pontosan tudja, mi a feladata, mit várok tőle, és azt hogyan kell végrehajtania. És ha valaki kilép a sorból, a többiek most már visszarángatják. Éles helyzetben ez a kulcs: hogy csak csináljuk tovább, amit kell. Szóval mentálisan készen állunk a vébére – az aztán már más kérdés, hogy mennyire kézilabdázunk jól és mennyire leszünk szerencsések. De az első lépést megtettük.

– Mi a második?
– Hogy legyünk bátrak, merjünk kapura lőni – az utóbbi időben ugyanis kicsit mindenki visszafogta magát.

 NEM KOCKÁZTATJA TOMORIÉK TAVASZÁT

A győri Tomori Zsuzsanna és a ferencvárosi Szucsánszki Zita „kiváló tartalék lehet”, ahogy Kim Rasmussen mondja, de a térd-, illetve vállsérülésből lábadozó játékosok egyelőre a klubjukban készülnek, és egyáltalán nem biztos, hogy ott lesznek a vb-n – legalábbis jelen tudásunk szerint az elejétől aligha.

„Nem kockáztatjuk senki egészségét – jelentette ki a szövetségi kapitány. – Zsuzsinak is elmondtam, hogy szeretném, ha a válogatott vezéregyénisége lenne, de nemcsak a következő egy hónapban, hanem a következő években a tokiói olimpiáig, s ha most túl korán bevetjük és megint megsérül, akkor ez kerül veszélybe. Szóval megvárjuk, hogyan alakul a felépülése, s ha orvosilag készen áll és maga is alkalmasnak érzi magát a feladatra, akkor legfeljebb becseréljük, de ha a legkisebb kétely is van benne, akkor nem erőltetünk semmit. Szucsánszkival is hasonló a helyzet, hiszen a válla még nincs jó állapotban, de remekül egy-egyezik és nem fél semmitől, szóval nagy erősségünk lehetne – viszont az ő tavaszát sem akarom kockáztatni.”

– Talán mert Kim Rasmussen túl szigorú szabályokat fogalmazott meg?
– Igen, ez az én hibám is: nagyon fegyelmezett játékot vártam el. És ebből az lett, hogy a játékosok tele lettek kételyekkel: mikor vannak igazán jó helyzetben, mikor érdemes szerintem is kapura lőniük? Úgyhogy nagyobb szabadságot kell adnom nekik – hogy ettől mennyire válnak felszabadulttá, azt csak Németországban tudjuk majd meg, de az biztos, hogy tőlem megkapják a lehetőséget a kibontakozásra. A fiatal Tóth Gabriellát vagy Háfra Noémit is többek között azért hívtam be, mert szükség van a vakmerőségükre, ha a kulcsemberek fejben elfáradtak, vagy kicsit elillant az önbizalmuk. Akkor jöhetnek a kicsik, akik simán beugranak három ember közé, és még ha közben nem is veszik észre a tiszta gólpassz lehetőségét, mert csak a kaput látják, egy-egy ilyen megmozdulás fel tudja villanyozni a társaikat is.

– De a tét a fiatalokat is nyomaszthatja – ez mégiscsak egy világbajnokság.
– Az a dolgom, hogy megteremtsem számukra azokat a helyzeteket, amelyekben sikeresek lehetnek, olyan figurákat, kombinációkat rajzoljak fel, amelyek végén pontosan tudják, mit kell tenniük, és jók is az esélyeik, hogy gólt szerezzenek. Az improvizáció meg a kreativitás Görbicz Anita dolga, Zácsik Szandra majd szétlő mindenkit kilenc méterről, a többiek meg gyors, agresszív játékkal alakítanak ki helyzeteket – mindenki hozzáteszi a csapathoz azt, ami az ő erőssége, és ettől leszünk jók.

– Támadásban tehát bátorság kell. Védekezésben?
– Ott jobban állunk – van kétféle variáció, amelyeket üzembiztosan játszani tudunk. Nem szokásunk jól kezdeni, de engem az első negyedóra nem érdekel: addig sem könnyű gólt lőni a magyar válogatottnak, viszont a mérkőzések végére általában sikerült felőrölnünk az ellenfeleket. Az idei meccseinket rendre a védekezésnek köszönhetően nyertük meg, miközben támadásban olykor küszködtünk, és pontosan ezt mondom, amióta csak munkába álltam: hogy olyan csapatot szeretnék, amely akkor is nyer, ha nem megy neki a játék.

– A szövetség milyen csapatot szeretne?
– Őket kérdezze. Ha léteznek is hivatalos célkitűzések, én nem emlékszem rájuk. Az én elvárásom úgyis az, hogy a lehető legjobban teljesítsünk. Kerüljünk a legjobb nyolcba? Miért érjük be ennyivel? Nyerjük meg a világbajnokságot? Az nem csak rajtunk múlik. Ha mondjuk korán belefutunk egy jó csapatba, amelyik tökéletes napot fog ki, mi meg kihagyunk egy hetest az utolsó másodpercben, és kiesünk, attól még hiba lenne az egész vébét ez alapján értékelni. De személy szerint minimum a negyeddöntőig el akarok jutni a csapattal, oda is főleg azért, mert onnan lehet az elődöntőbe jutni, én pedig nem otthonról akarom nézni azokat az összecsapásokat. Ám ez távoli cél – először arra kell koncentrálnunk, hogy a csoportból jussunk tovább, méghozzá úgy, hogy mindenkiben a lehető legtöbb energia maradjon az egyenes kieséses szakaszra. Remélem, elég bátor leszek eleget cserélni a csoportmeccseken, hogy a nyolcaddöntőkre frissek és koncentráltak legyünk.

Háfra Noémitól is bátor játékot vár a kapitány

– Pedig mindenki sikereket vár már a csoportkörben is – nem sok cserét és kiegyenlített terhelést.
– Lehet, de ha valaki azt várja, hogy már a nyitányon legyőzzük Norvégiát, akkor bajban vagyunk. Nem azért, mert lehetetlen, hogy sikerüljön, hanem mert a világ legjobb csapata ellen ez nem lehet elvárás. Legyenek igényeink és céljaink, de látnunk kell azt is, mi a realitás. Egy-egy meccsen bárkit le lehet győzni és ki is lehet kapni. Ez van – a lengyelek és a csehek felzárkóztak, a magyarok talán kicsit visszacsúsztak az utóbbi tizenöt évben, és bár ettől még tízből nyolcszor alighanem megvernénk őket, ezt a vébén, Németországban kell megtennünk.

– Menni fog?
– Nem lesz könnyű. A cseheké olajozottan működő gépezet, viszont van miért bosszút állnunk rajtuk a tavalyi Eb-n elszenvedett vereség után. A lengyeleket komolyan kell vennünk, de le akarom győzni korábbi csapatomat. Ez a két meccs – a két utolsó találkozónk a csoportban – minden szempontból kulcsfontosságú lesz. Ami az előtte lévő hármat illeti: a norvégok ellen húsz százalék az esélyünk, a svédek ellen ötven, míg Argentína ellen csak az érdekel, hogy nyerjünk, aztán felejtsük el az egészet.

– Egyébként másként várja ezt a tornát, mint tavalyit, amelyet a tizenkettedik helyen zártuk?
– Bölcsebben. Jobban ismerem a játékosaimat, az erősségeinket, a gyengéinket. Más kérdés, hogy egy évvel ezelőtt is magabiztosnak éreztem magam, aztán elég volt Kolozsváron tíz másodperc és két sérülés egy edzőmeccsen, hogy minden boruljon. Úgyhogy várjunk minden ilyen kijelentéssel jövő hétfőig, amíg visszajövünk a norvégiai felkészülési tornáról.

– De a jelenlegi tudása szerint azért bizakodó?
– Igen, úgy érzem, jó csapatom van – azonban ha a végén a mi utolsó lövésünk elkerüli a kaput, az ellenfélé meg bemegy, akkor az én megérzésem nem sokat számít. És tudomásul kell venni, hogy vannak más válogatottak is, amelyek jók és ugyanúgy nyerni akarnak, mint mi. Ráadásul a magyar válogatottat mindenki szereti legyőzni: igazi kézilabdanemzet, de nem most van a csúcson, és ez mindenkit motivál, hiszen aki már nem annyira erős, mint amennyire esetleg gondolja, azt könnyebb meglepni. Ám a mostani válogatotton azt érzem, van annyira erős és okos, hogy mindegyik ellenfelét komolyan vegye, és mindent beleadjon. Készen állunk.

A világbajnokság adatbankját, benne a teljes menetrenddel itt tekintheti meg! 

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélsők: GÁVAI Szonja (Érd), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Rehabilitációját végzi: TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)
Tartalék: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

MÖBELRINGEN-KUPA FELKÉSZÜLÉSI TORNA, BERGEN, NORVÉGIA
November 23., csütörtök:

18.15: Norvégia–Dél-Korea
20.30: Oroszország–Magyarország (Tv: Sport1)
November 25., szombat:
16.00: Dél-Korea–Oroszország
18.15: Norvégia–Magyarország (Tv: Sport1)
November 26., vasárnap:
16.00: Magyarország–Dél-Korea (Tv: Sport2)
18.15: Norvégia–Oroszország

NŐI KÉZILABDA-VB (december 1–17., Németország)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun
 
A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban
December 2., szombat 20.30: Norvégia–Magyarország
December 3., vasárnap 18.00: Magyarország–Svédország
December 5., kedd 14.00: Magyarország–Argentína
December 7., csütörtök 14.00: Lengyelország–Magyarország
December 8., péntek 18.00: Csehország–Magyarország
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntőjére Lipcsében kerül sor, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

Jegyek a világbajnokságra: http://germanyhandball2017.com/tickets/

 

2019.01.19 19:33:53

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Herning, összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Green parádézott az olimpiai bajnok kapujában • Két góllal megnyertük a 2. félidőt.

2019.01.18 23:49:51

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Most kezdődik a tánc!

2019.01.17 22:17:49

Kézilabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Merthogy a kapus japán megfelelője olyan szókép, amely a középkorba visszanyúlva magyarázza a várvédő tevékenységének lényegét.

2019.01.17 18:19:13

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Koppemhága), CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés)

Máthé remekül szállt be, 25 percig vezettünk, de a svédekben több tartalék volt, és 33–30-ra nyertek.