Győzelemmel búcsúztatta a válogatott Pálingert

Vágólapra másolva!
2012.06.03. 13:50
null
Tomori gólerősen játszott a fehéroroszok ellen (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A magyar női kézilabda-válogatott 28–21-re nyert Dabason Fehéroroszország ellen az Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulójában, győzelemmel téve még emlékezetesebbé Pálinger Katalin búcsúját a nemzeti csapattól.
Pálinger és a 254-es mez
Pálinger és a 254-es mez

A női kéziválogatott már az előző körben, azerbajdzsáni győzelmével biztossá tette helyét az Európa-bajnokságon, de a mai meccs így is emlékezetes maradt, ugyanis Pálinger Katalin most búcsúzott el a nemzeti csapattól. Első meccsét még alig 20 évesen, 1997. augusztus 22-én játszotta Románia ellen a válogatottban, a mai találkozó előtt pedig legutóbb a németek elleni, rossz emlékű vb-selejtezőn védte a nemzeti együttes kapuját.

A kezdés előtt Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke egy 254-es mezzel ajándékozta meg, utalva a válogatottsági számára, míg a társak a bemelegítést 16-os számú, az arcképével díszített mezben végezték. A pályát övező reklámtáblákon „Köszönjük, Kati!” felirat díszelgett. Pálingeren kívül a 75. válogatottságot elérő Szucsánszki Zitát is díjazták.

Pálinger a terveknek megfelelően az első és az utolsó tíz percben kapott lehetőséget, és rögtön két védéssel kezdett, utána azonban nem tudta megakadályozni, hogy a fehéroroszok szerezzenek vezetést. Először öt percet követően tudtak a mieink fordítani, elsősorban Görbicz Anita és Tomori Zsuzsanna góljainak köszönhetően.

Ezután hamar kialakult és állandósult a 3-4 gólos különbség, Karl Erik Böhn a 20. percben tömeges cserélt hajtott végre, de az érkezők is hozzátették a magukét, így a szünetben 14–10 állt az eredményjelzőn.

Tomori és Görbicz a folytatásban sem adta alább, a magyar csapatot pedig a fehéroroszok nyitott védekezése sem zavarta meg. A meccs utolsó negyedéhez érkezve már nyolc góllal (25–17) is mentek a mieink (köszönhetően egy 5–0-s rohamnak), a győzelmünk nem forgott veszélyben. Pálinger a hajrában visszaállva a kapufa segítségével hetest is hárított, a nemzeti csapat pedig 28–21-re megnyerte a meccset. A most már a válogatottól is búcsúzó kapus a meccs után megköszönte a szurkolók biztatását, akik felállva tapsoltak neki.

A sorozatot a magyarok öt győzelemmel és egy vereséggel zárták, ám a csoport első helyét a németek szerezték meg, mert az egymás elleni eredményeik összevetésben jobbak. Az Eb csoportsorsolását szerdán tartják Rotterdamban.

BÖHN ÚGY VÉLI, JÁTÉKBAN MÉG FEJLŐDNI KELL

NŐI KÉZILABDA EB-SELEJTEZŐK
1. CSOPORT, 6. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FEHÉRORSZORSZÁG 28–21 (14–10)
Dabas, V: Lah, Sok (szlovénok)
MAGYARORSZÁG: Pálinger, Herr O., Kiss É. (kapusok), Bulath 1, Cifra 3, Görbicz 8 (7), Kovacsicz 2, Kovacsics, Orbán A. 1, Rédei-Soós, Szabó V., Szekeres, Szucsánszki 2 (2), Tomori 7, Vincze 4. Szövetségi kapitány: Karl Erik Böhn.
FEHÉROROSZORSZÁG: Abramovics, Safonova (kapusok), Artyukovics 2, Dronova 2, Drozdova, Dubautszova, Jankovszkaja, Kotszina, Kurcsankova 3, Lobacs 3, Nesztyerjuk, Szpasz, Sztyepanova 3, Szukhamirova 2, Tszyrybka 3 (3), Vaszilevszkaja 1. Szövetségi kapitány: Leonyid Brazinszkij.
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 10/9, ill. 3/3
A csoport másik meccsén: Németország–Azerbajdzsán 35–21 (14–7)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 6 5 1 178–125 10
2. MAGYARORSZÁG 6 5 1 174–138 10
3. Fehéroroszország 6 2 4 155–162 4
4. Azerbajdzsán 6 6 105–173 0
Németország és Magyarország kijutott az Európa-bajnokságra.
A HOLLANDIAI EB 16-OS MEZŐNYE
Rendező: Hollandia. Címvédő: Norvégia. A selejtező csoportelsői: Németország, Románia, Montenegró, Franciaország, Svédország, Horvátország, Ukrajna. A selejtező második helyezettjei: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Oroszország, Macedónia, Csehország, Dánia, Spanyolország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik