Görbicz Anita: Ritka az olyan közösség, mint a miénk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.18. 09:38
null
Legutóbb – igaz felkészülési mérkőzésen - vendéglátóként kapott ki két góllal a magyar együttes Brazíliától (Fotó: MTI)
A magyar női kézilabda-válogatottnak jutott az egyetlen nem európai ellenfél a szerbiai világbajnokságon, a belgrádi negyeddöntőben Brazíliával találkozunk. Hajdu János szerint a nyolc között már mindegyik csapat dobogóesélyes, míg Görbicz Anita a közösség erejét emelte ki. A Győrben játszó Eduarda Amorim szeretne végre nagy tornán a négybe kerülni, de a brazil kapitány figyelmeztetett, nem tudnak győzni ellenünk, ha annyit hibáznak, mint a Hollandiával szemben megnyert nyolcaddöntőben.

A hivatalos célkitűzés, a nyolcba kerülés már megvan, de a magyar női kézilabda-válogatott már előzetesen is merészebb álmot szövögetett. Ezzel együtt sokat javított a hangulaton a spanyolok elleni nyolcaddöntős siker, ez tisztán látszódott a keddi elutazáskor is a keret tagjain, és Hajdu János szövetségi kapitányon egyaránt:

„Ez a lányok érdeme, a legokosabb dumával is a pályára küldhetném őket, ha nem csinálnák, amit kérek – mesélte a kapitány a Nemzeti Sportnak. – Az edzői szakma arról szól, hogy hipotéziseket állítasz fel, döntesz, hogy mit lépsz egy-egy meccsen, egy-egy szituációban, aztán vagy bejön, vagy nem. Az előző meccseken én is egy csomót hibáztam, de hétfőn sokszor bejöttek a húzások. A kapusokkal például előre megbeszéltük, hogy sokat fogom forgatni őket, és ez jót is tett a teljesítményüknek. De ők játszottak, nem én. Nagyon kellett ez a győzelem a szakmának, a sportágnak, hiszen a szponzoroknak sem mindegy, meddig jutunk – és a gyerekek lelkének sem, persze.”

„Nehéz meccs lesz, erős csapat a brazil, több remek játékossal, de a nyolc között már mindegyik együttes dobogóesélyes. Mi is” – tekintett előre Hajdu, aki még az októberi, szombathelyi felkészülési torna keretében elveszített mérkőzés (26–28) után megígérte, a vb-n legyőzzük a brazilokat, és szeretné tartani a szavát.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott lesz elődöntős a szerbiai női kézi-vb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Görbicz Anita ugyan a megszokotthoz képest kevesebb időt töltött a pályán a nyolcaddöntőben, de a kispadról is együtt élt a játékkal, és csapatkapitányhoz méltóan buzdította, tüzelte társait, vagy éppen egy-egy jó tanáccsal látta el őket.

„Az biztos, hogy nagyon rossz érzés lett volna hazamenni. De én nem éreztem ilyen nyomást, nem volt kérdés, hogy győznünk kell Spanyolország ellen, hiszen a világ legjobb nyolc csapata között a helyünk, és tudtam azt is, mire képes ez a társaság, ha összeszedi magát. Hogy erősek vagyunk és egységesek, nagyon egységesek. Ritka az olyan közösség, mint a miénk.”

Az irányító úgy érzi, jók az esélyeink a negyeddöntőben is:

„Ismerjük a brazilokat, tudunk róluk szinte mindent, az itteni mérkőzéseikbe is belenéztünk, és fogunk is még videózni. Eduarda Amorimot nyilván nem kell bemutatni senkinek, ahogy a jobbszélső Alexandra Nascimentót sem, őket ki kell kapcsolnunk a játékból. Persze például a beálló Daniela Piedade is okozhat nehéz perceket, de Szekeres Klára meg a többiek Spanyolország ellen is kiválóan elvégezték a beálló elleni munkát. Az biztos, hogy az eddigi védekezésből nem szabad engednünk. Ha a brazilok ellen az eddig megszokott szintet hozzuk, és támadásban is koncentrálunk, meg nem hagyjuk, hogy átrohanjanak rajtunk, jók az esélyeink.”

Soós Viktória a 2011–2012-es idényben szerepelt a brazil válogatott gerincét adó Hypóban, így hasznos tanácsokkal láthatja el a lányokat a szerdai ellenféllel kapcsolatban.

„Nagyon sokat tanultak az európai kézilabdából, jó játékosokról beszélünk, nagy harcosok, nem fogják feladni egy percig sem. Játszottunk már ellenük, ismerjük őket. Tudok adni egy-két tippet én is róluk a többieknek. Jó érzés, hogy ott vagyunk a nyolc között, de a hétfői meccset le kell zárnunk, és már nagyon várjuk a negyeddöntőt.”

A magyar válogatott tagjai kedd délben elhagyták az újvidéki Park Hotelt, és áttették székhelyüket Belgrádba, ahol hat órától már edzést tartott Hajdu János. Mivel a Kombank Aréna méretében jóval nagyobb, mint az újvidéki, így fontos volt, hogy a lányok érezzék a távolságokat, és ne járjanak úgy, mint a vb nyitó meccs elején, ahol kellett némi idő, míg „belakták” a pályát. Belgrádba már nem tartott a többiekkel Triffa Ágnes és Vincze Melinda, ők otthon készülnek tovább, hogy ha szükség van rájuk, edzésben legyenek.

A brazilok átlépnének saját árnyékukon
A brazilok átlépnének saját árnyékukon

A brazilok eddig mind a hat mérkőzésüket megnyerték a vb-n, a csoportkörben a házigazda szerbeket, valamint a szintén negyeddöntős dánokat is felülmúlták. Ugyanakkor a négy közé jutás nem akar összejönni a dél-amerikai csapatnak, pedig a 2011-es, hazai rendezésű vb-n és a tavalyi olimpián is nagyon közel jártak hozzá. A csapat egyik erőssége a Győri ETO-ban játszó Eduarda Amorim.

„Nem igazán tudtam beszélni a csapattársaimmal, másik szállodában lakunk. Majd a meccsen találkozunk” – mondta Amorim a Nemzeti Sport Online-nak.

„Egyenletesen, igazi csapatként játszottunk eddig a világbajnokságon, bízom benne, hogy ezen az úton megyünk tovább. Természetesen érezzük a nyomást, hogy újra ott vagyunk a legjobb négy kapujában. De ebből inkább extra motivációt merítünk, szeretnénk jobban szerepelni, mint a korábbi nagy tornákon. A magyar női kézilabda nagy hagyományokkal rendelkezik. Ismerjük a magyarokat, felkészültünk belőlük, de inkább magunkra koncentrálunk, hogy a legjobbunkat tudjuk nyújtani.”

A brazil válogatottat irányító dán Morten Soubak figyelmeztette játékosait a hollandok ellen megnyert nyolcaddöntő után, hogy ennyi hibával nem fogják tudni legyőzni a mieinket:

„Ha még egyszer ennyit hibázunk, nem tudjuk megnyerni a negyeddöntőt. Magyarország visszatért a világ élvonalába. Számomra nem volt meglepetés, hogy legyőzte a spanyolokat. A csapat jó része együtt játszik Dudával, akivel Bajnokok Ligáját nyertek a győriek. Fizikálisan nagyon erősek, de úgy készülünk, mint a korábbi meccseinkre” – nyilatkozta Soubak.

Az irányító, Ana Rodrigues nem tulajdonít nagy jelentőséget a Provident-kupán elért győzelmüknek:

„Egy felkészülési meccset játszani a magyarokkal teljesen más, mint egy világbajnoki mérkőzést, amely az elődöntőbe jutásról dönt. Szeretnénk előre lépni, és jobban szerepelni, mint két évvel ezelőtt. Megérdemelnénk már egy érmet” – fogalmazott Rodrigues.

Ami még döntő lehet, hogy míg nálunk Tomori Zsuzsanna töltötte a legtöbb időt a pályán (majdnem négy órát), addig a braziloknál négyen is ott voltak a meccsek nagy részében (Alexandra Nascimento és Rodrigues több mint öt, Amorim és Deonise Cavaleiro több mint négy órát játszott).

A két csapat eddig 14-szer találkozott egymással, kilencszer nyertek a mieink, háromszor a brazilok, és volt két döntetlen is. Az előző hat összecsapásból azonban csak egyszer nyert a magyar válogatott, s háromszor kikapott két döntetlen mellett. Amennyiben a mieink nyernek a brazilok ellen, akkor pénteken, szintén Belgrádban a dán–német negyeddöntő győztesével találkoznak.

A szerbiai szervezők közlése szerint a magyar–brazil negyeddöntőre a magyar szurkolóknak a 208-as, 209-es, 210-es, 221-es, 222-es és 223-as szektorokat tartják fenn. A szektorokba 12 eurós áron kaphatók a belépők a belgrádi Kombank Arena (Belgrád, 58 Bulevar Zorana Dindica) jegypénztáraiban.

Németh András keze nyoma is meglátszik a brazil válogatotton

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, 2013 (SZERBIA)
NEGYEDDÖNTŐ (december 18.)

Belgrád, 17.30: Brazília–MAGYARORSZÁG (Tv: m1, Sport1)
Belgrád, 20.15: Szerbia–Norvégia
Újvidék, 17.30: Lengyelország–Franciaország
Újvidék, 20.15: Dánia–Németország

A RÉGMÚLT A MAGYAROKÉ, A KÖZELMÚLT A BRAZILOKÉ
A magyar válogatott a dél-amerikaiak ellen először az 1989-es, dániai B-vb-n játszott, az akkor Szabó István által irányított csapatunk 33–18-ra nyert. Ezt további tizenhárom mérkőzés követte, dominanciánkat 2005-ig megőriztük. A brazilok kilenc világbajnokságon szerepeltek, a legjobb eredményük a 2011-es, hazai rendezésű vb-n elért ötödik helyezésük. Tavaly a londoni olimpián a hatodik helyen végeztek.
Brazilok az olimpián: 4 részvétel (2000 – 8., 2004 – 7., 2008 – 9., 2012 – 6.)
Brazilok a vb-n: 9 részvétel (1995 – 17–20., 1997 – 23., 2001 – 12., 2003 – 20., 2005 – 7., 2007 – 14., 2009 – 15., 2011 – 5.)
Brazilok a magyarok ellen:
1989. 12. 05.: 18–33, B-csoportos vb, Rotka Ersbro
1995. 12. 06.: 14–33, vb, Budapest
1999. 11. 30.: 13–22, vb, Lillehammer
2003. 03. 27.: 28–35, felk., Győr
2004. 07. 22.: 29–31, felk. Bordeaux
2004. 08. 21.: 26–35, olimpia, Athén
2004. 08. 28.: 31–36, olimpia, Athén
2005. 08. 11.: 22–27, felk., Székesfehérvár
2006. 06. 04.: 34–34, felk., Florianópolis
2006. 06. 06.: 25–28, felk., Cascavel
2006. 06. 07.: 31–30, felk., Foz do Igauacú
2008. 08. 11.: 28–28, olimpia, Peking
2011. 04. 24.: 32–25, felk., Százhalombatta
2013. 10. 26.: 28–26, felk., Szombathely
Összesítésben: 14 meccs, 3 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség, 359–423
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik