Gigantikus, „színváltós” arénában a férfi kézisek az olimpiáért - képek

Vágólapra másolva!
2012.04.05. 12:28
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu/nso_galeria/scandinavium">A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!</a>
Címkék
A göteborgi Scandinavium arénában rendezik péntektől vasárnapig a férfi kézilabda olimpiai selejtezőt, ahol a magyar válogatott mellett a házigazdák, valamint a macedónok és a brazilok küzdenek a két kvótás helyért. A következőkben bemutatjuk az eseménynek otthont adó, Svédországban a második legnagyobb fedett létesítménynek számító csarnokot!

A csarnok építése 1969-ben kezdődött, de hosszú vita előzte meg, ugyanis nem volt egyetértés a finanszírozás, az elnevezés és a külső szín kérdésében. Az átadásra 1971 május 18-án, Göteborg alapításának 350. évfordulója alkalmából került sor. 1991-ben új bejárattal, és számos kiegészítő létesítménnyel bővítették ki, míg 2006-ban nyerte el ezüst-szürke színezetét.

Ugyancsak ekkor kapott speciális külső megvilágítást, így a müncheni Allianz Arénához hasonlóan az aktuális eseményhez igazodva különböző színekben pompázhat. 1995 óta önkormányzati tulajdonban működik. 2013-ban itt rendezik a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságot, amely előtt ismét átépítik, többek között futópályákat hozva létre.

A Scandinavium már több mint 50 nagy sporteseménynek adott otthont, köztük jégkorong-, műkorcsolya- és úszó világbajnokságnak, de Európa-bajnokságokat (például női kézilabdában), tenisz Davis-kupa-döntőt is rendeztek már benne. A csarnok az otthona a Frölunda HC hokicsapatnak, és itt tartják a hagyományosan évente megrendezett lovas show-t is.

Természetesen nemcsak a sportéletben használják ki az aréna adottságait, hiszen számos koncertet, kiállítást és vásárt rendeztek már benne, amelyek évente 700 ezer látogatót vonzanak. A befogadóképessége sporteseményeknél 12 ezer fő, míg koncerteknél újabb kétezer embert engednek be a színpad elé. A rekordnézőszámot Whitney Houston 1988-as koncertjén regisztrálták, amikor 14606-an voltak a csarnokban, míg sporteseményen a Svédország–Csehszlovákia (1971, szeptember 12.) jégkorongmérkőzés volt a csúcs 13963 fővel.

Az Ullevi-stadion látképe
Az Ullevi-stadion látképe

A Scandinavium ma már egy nagy épületegyüttes része, amibe szálloda, irodaház, kiállítócsarnok, jégkorongpálya és uszoda is tartozik, de a szomszédságában több stadion is van. Ezek közül az Ullevi-stadiont kell említeni első helyen, amely az országban a legnagyobb. Jelenleg 43 ezer ülőhellyel rendelkezik, míg koncertekkor 60 ezren is jelen lehetnek. Az 1958-as világbajnokságra épült, de azóta itt rendezték többek között az 1992-es Eb döntőjét és a 2004-es UEFA-kupa fináléját is. Egy időszakban itt játszották meccseiket a helyi csapatok (GAIS, IFK Göteborg, Örgryte IS), de nem igazán tudták kihasználni, így előbbi kettő visszament a korábbi otthonának számító, de közben felújított Gamla Ullevi-stadionba, amely egyben a női válogatott pályája is lett.

A MACEDÓN KORMÁNY PÉNZÉN UTAZNAK
Szkopjéból származó hírünk szerint tíz busszal ötszáz szurkoló érkezik Göteborgba, és az utazásuk költségét a macedón kormány állja. Az északon élő macedón diaszpórából további több ezer szurkoló várható az olimpiai selejtezőre a Scandinavium-csarnokba. A magyar csapatnál nemhiába beszéltek róla, hogy számítanak a kinn élő honfitársaink támogatására, ugyanis a szerbiai Eb-n jól látható volt, mennyit segített a macedónoknak a közönségük biztatása.
ÍGY HIRDETTÉK A SVÉDEK A SELEJTEZŐT
Gigantikus csarnokban rendezik a tornát - TOVÁBBI KÉPEK ITT!
Gigantikus csarnokban rendezik a tornát - TOVÁBBI KÉPEK ITT!
Néha bizony hangos egy-egy sportesemény a csarnokban - TOVÁBBI KÉPEK ITT!
Néha bizony hangos egy-egy sportesemény a csarnokban - TOVÁBBI KÉPEK ITT!
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick-Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapics Milorad (Cimos Koper, szlovén), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (Flensburg-Handewitt, német)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick-Szeged)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgói KK), Zubai Szabolcs (Pick-Szeged)
Balátlövők: Katzirz Dávid (Csurgói KK), Pérez Carlos (MKB Veszprém), Putics Barna (Gummersbach, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick-Szeged)
A GÖTEBORGI OLIMPIAI SELEJTEZŐ PROGRAMJA
Április 6., péntek:
14.45: MAGYARORSZÁG–Macedónia
17.00: Svédország–Brazília
Április 7., szombat:
13.45: MAGYARORSZÁG–Brazília
16.00: Macedónia–Svédország
Április 8., vasárnap:
14.45: Brazília–Macedónia
17.00: MAGYARORSZÁG–Svédország
Az olimpiai selejtezőtorna első két helyezettje vehet részt a londoni játékokon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik