Kiril Lazarov, Borges, Kim Andersson - rajtuk keresztül vezet az út Londonba

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2012.04.05. 17:14
null
Kiril Lazarov (jobbra) és Johan Sjöstrand – egyikükkel mindenképp el kell <br />bánni az olimpia érdekében (fotó: Action Images)
Címkék
A göteborgi Scandinavium arénában péntektől vasárnapig rendezik a férfi kézilabda olimpiai selejtezőt, amelyen a magyar válogatott mellett a svédek, valamint a macedónok és a brazilok küzdenek a két kvótás helyért. A torna előtt a házigazda favoritnak, a dél-amerikai válogatott outsidernek tűnik, az erőviszonyokról azonban csakis az eredmények adhatnak hiteles képet – körkép ellenfelekről, esélyekről.

Alighanem nem járt nagyon rosszul a magyar válogatott az olimpia selejtezőtornára a kontinensünkről (is) kvalifikáló világbajnoki és Európa-bajnoki eredményekkel: az Eb előtti felállás szerint még Dániában kellett volna selejtezni egy afrikai (Algéria) és egy másik, talán még a macedónoknál is nagyobb erőt képviselő európai ellenféllel. Svédországban sem lesz könnyű kivívni a kvótát, de a feladat teljesíthetőnek tűnik, és meg kell jegyezni: a mieink kvartettjénél a spanyolországi például jóval erősebb: Spanyolország, Lengyelország, Szerbia és Algéria. De mi a következő napokban sorrendben Macedóniára, Brazíliára és Svédországra összpontosítunk – nézzük meg tehát közelebbről aktuális ellenfeleinket!

MACEDÓNIA

Macedóniában kétségkívül felszálló ágban van a férfi kézilabda: a piros-sárgák a ’90-es évek végén már megmérették magukat két nagy tornán, de a mostani generációjuk jelentősebb játékerőt képvisel, ami természetesen elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy Kiril Lazarov személyében igazi világklasszisuk van, aki napjaink egyik – ha nem „a” – legjobb balkezes átlövője.

HÁROM IDŐKÉRÉS,
15 PERCES SZÜNET
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) szabályai szerint a selejtezőtornán a félidők közötti szünet 15 perces lesz, és csapatonként három-három időkérésre lesz lehetőség, azzal a megkötéssel, hogy az első és a második félidő utolsó öt-öt percében mindegyik csapat csak egy-egy alkalommal kérhet időt, nem lehet tehát egyik félidőben sem két időkérést egy csapat részéről a játékrészek utolsó öt percére „összesűríteni”.

A Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége 18 tagú utazó keretet hagyott jóvá. Az olimpiai selejtező szabályai szerint a selejtező kezdetéig 16 játékos nevezhető be, majd a torna folyamán két cserére van lehetőség a keretben.

A csapat tagjainak napidíja – akárcsak az Európa-bajnokságon – a korábbi évekhez képest jóval magasabb, 40 euró, a játékosokat az MKSZ biztosítja a Groupama Garancia Biztosító révén. A játékosok, valamint a játékosokat adó klubok egyaránt biztosítva vannak a felkészülés, valamint a torna teljes időtartamára, tehát minden félről gondoskodik az MKSZ.

A „macik” 2009-ben már kijutottak a vb-re, és ugyan tavaly kihagyták a svédországi seregszemlét, januárban nagyot dobbantottak ötödik helyükkel a kontinensviadalon, s ezzel esélyt nyertek az olimpiai kijutásra is. Lazarovék ennek megfelelően készülnek is nagyon, Zvonko Sundovszki szövetségi kapitány egyértelműen a továbbjutást tűzte ki célul, s külön is készültek a mieink ellen. A beállós Vancso Dimovszki némi nyomást is próbált gyakorolni a résztvevőkre, amikor azt nyilatkozta, hogy ők számítanak majd esélyesnek, és reméli, ezt a játékvezetők és az EHF is respektálni fogja. Erre rátehetnek majd szurkolóik is, akik állítólag nagy számban lesznek Göteborgban.

A románok elleni két felkészülési mérkőzés már nem igazán töltheti ki a macedónok „mellényét”, az európai másodvonalba tartozó válogatottat egyszer legyőzték, egyszer kikaptak tőle (30–28, 27–26). Az Eb-gólkirály Kiril Lazarov nyilatkozatában figyelmeztette is övéit, hogy Göteborgban ennél jóval több kell.

A macedónok elleni taktika papíron egyszerűnek tűnik: Lazarovot ki kell kapcsolni, mert az Atlético Madrid egyik legjobbja a gyakori hiedelemmel ellentétben nemcsak sorozatlövő, hanem ezt kihasználva előkészítőként is a legjobbak közé tartozik, jellemző, hogy – miközben az egész mezőnyből kiemelkedett góltermésével – Uros Zorman mögött – Mikkel Hansennel holtversenyben – az Eb legjobb gólpasszadója is volt Szerbiában.

Dőreség volna azonban azt hinni, hogy a macedón „egyszemélyes” csapat, mert ugyan csak kevés légiós található benne, Zvonko Sundovszkit kétségkívül segítheti, hogy a Metalurg Szkopje – amely együttes a válogatott zömét adja – ebben a szezonban már a Bajnokok Ligája csoportkörében edződött, sőt tovább is jutott. Az Eb-n látott forma alapján elsősorban Sztojancse Sztojlov, Sztevcse Alusovszki és Naumcse Mojszovszki gólerősségére kell figyelni (utóbbinak bizonytalan a játéka a magyarok ellen), a kezdőkapus várhatóan Borko Risztovszki lesz, de cseréje, Petre Angelov is képes lehet bravúrokra.

Valószínűnek tűnik, hogy a macedónok elleni lesz a magyar csapat legfontosabb mérkőzése a háromnapos tornán, ugyanakkor mellettünk szól, hogy ellenük jól szokott menni a mieinknek (az Eb-selejtezőkön is nagyon fogadkoztak, aztán oda-vissza kikaptak) és amit Krivokapics Milorad is megfogalmazott a szerdai Nemzeti Sportban: nemzeti csapatunknak a nagy tornák első meccsei általában jobban sikerülnek. Ebből lehet erőt meríteni.

BRAZÍLIA

A brazilok rendszeres résztvevői a világbajnokságoknak, Svédországban legutóbb a 21. helyen végeztek, a csoportkörben a mieinktől is kikaptak 12 góllal Linköpingben. A legutóbbi öt olimpiából négyen ott voltak, ám igazán kiugró eredmény még nem jött össze nekik, ráadásul tavaly elveszítették kontinentális uralmukat az argentinokkal szemben, így ugrott számukra az automatikus londoni hely.

Európai szemnek jobbára keveset mondó keretükből leginkább Felipe Borgest kell kiemelni, akinek neve könnyen ismerős lehet, hiszen az Ademar Leónnal a Pick-Szegedet és az MKB Veszprémet is keserítette az elmúlt hónapokban, rajta kívül még Thiagus Petrus dos Santos és Ales Abráo Silva (mindkettő Naturhouse La Rioja) játszik Spanyolországban.

A dél-amerikaiak az elmúlt napokban Tunéziában készültek a selejtezőre, az olimpiai résztvevő afrikaiaktól 26–24-re, majd 26–23-ra kaptak ki, végül egy helyi csapatot 29–27-re győztek le.

Az biztosnak tűnik, hogy amelyik válogatott ki akar jutni Londonba, az nem hibázhat a meglepetésre kész, de amúgy a másik három csapatnál gyengébb játékerőt képviselő brazilokkal szemben.

SVÉDORSZÁG

A svédek – akárcsak a mieink – már a tavalyi, hazai rendezésű világbajnokságon kiharcolták az olimpiai selejtezős helyet negyedik helyükkel. Az Eb nem igazán sikerült számukra, mindössze a 12. helyen abszolválták a viadalt, aminél többre vágytak (a macedónokkal 26–26-os döntetlent játszottak). Túl vannak már a ’90-es évek, 2000-es évek elejének aranykorán, de a kisebb hullámvölgyön túltették magukat, most újra masszív csapatot alkotnak és az olimpiára vágynak.

Kim Anderssont nem 
egyszerű megállítani
Kim Anderssont nem egyszerű megállítani

A névsor alapján a legerősebb kerettel büszkélkedhetnek, még úgy is, hogy sérülés miatt Jonas Källman, az Atlético Madrid szélsője, illetve a hamburgi Oscar Carlén – ő az olimpiáról is lemondhat egyéves kényszerpihenője miatt – is hiányzik (ők már a januári Eb-t is kihagyták).

Bő keretükből mindössze három játékos szerepel a hazai bajnokságban, Staffan Olsson kapitány elsősorban a német légióra támaszkodik, hét játékos is a Bundesligából érkezik. Közülük a kieli trió – Andreas Palicka, Henrik Lundström és különösen Kim Andersson – mindegyike kulcsjátékosnak számít, de a sárga-kékekre egyértelműen igaz az, hogy „több lábon állnak”, hiszen Johan Sjöstram, Magnus Jernemyr, Dalibor Doder is nagy erősségnek számít.

Hazai pályán feltétlenül a házigazda a torna esélyese, de a mieinknek egyelőre nem is rájuk kell koncentrálni. S ha minden jól alakul, akkor vasárnap már az olimpiai felkészülés keretében csaphatunk össze velük különösebb tét nélküli összecsapáson.

FAZEKAS NÁNDOR A FELKÉSZÜLÉSRŐL

A MACEDÓNOK BŐ KERETE
Kapusok: Petar Angelov (Metalurg Szkopje), Borko Risztovszki (Gummersbach, német)
Mezőnyjátékosok: Sztevcse Alusovszki (Metalurg Szkopje), Dejan Manaskov (Metalurg Szkopje), Vladimir Temelkov (Bascharage, luxemburgi), Zlatko Mojszoszki (Metalurg Szkopje), Vancso Dimovszki (Metalurg Szkopje), Sztojance Sztojlov (Vardar Szkopje), Kiril Lazarov (Atlético Madrid, spanyol), Acse Jonovszki (Metalurg Szkopje), Braniszlav Angelovszki (Constanta, román), Filip Mirkulovszki (Metalurg Szkopje), Velko Markoszki (Metalurg Szkopje), Naumcse Mojszovszki (Metalurg Szkopje), Filip Lazarov (Vardar Szkopje), Mitko Sztojlov (Metalurg Szkopje), Nikola Markoszki (Vardar Szkopje), Vlatko Mitkov (Bärnbach/Köflach, osztrák), Nikola Mitrevszki (Metalurg Szkopje), Milan Levov (Metalurg Szkopje)
A BRAZILOK BŐ KERETE
Kapusok: Maik Ferreira dos Santos, Luis Ricardo Nascimento, Andrey Fagundes

Mezőnyjátékosok: Bruno Souza, Gustavo Nakamura Cardoso, Fernando Pacheco, Rodolfo Moraes, Henrique Teixeira, Bruno Santana, Leonardo Bortolini, Renato Tupan Ruy, Fabio Chiufffa, Gil Vicente Pires, André Soares, Alexandro Pozzer, Vinícius Teixeira, Emerson Santos, Thiagus Petrus dos Santos, Ales Abráo Silva, Felipe Borges

A SVÉDEK BŐ KERETE
Andreas PALICKA THW Kiel (német) 36 válogatottság/0 gól
Johan SJÖSTRAND Barcelona (spanyol) 51/0
Tobias AREN Eskilstuna Guif (svéd) 1/1
Mattias GUSTAFSSON Lübbecke (német) 85/134
Henrik LUNDSTRÖM THW Kiel (német) 101/252
Kim ANDERSSON THW Kiel (német) 189/690
Magnus JERNEMYR Barcelona (spanyol) 85/5
Lukas KARLSSON Kolding (dán) 58/113
Niclas EKBERG AG Köbenhavn (dán) 60/248
Dalibor DODER Minden (német) 130/382
Jonathan STENBÄCKEN Füchse Berlin (német) 31/40
Jonas LARHOLM Aalborg (dán) 176/569
Tobias KARLSSON Flensburg (német) 104/70
Johan JAKOBSSON Aalborg (dán) 42/52
Fredrik PETERSEN Bjerringebro/Silkeborg (dán) 72/171
Kim EKDAHL DU RIETZ Nantes (francia) 49/136
Mattias ZACHRISSON Eskilstuna Guif (svéd) 16/29
Andreas NILSSON Skövde (svéd) 18/31
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick-Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapics Milorad (Cimos Koper, szlovén), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (Flensburg-Handewitt, német)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick-Szeged)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgói KK), Zubai Szabolcs (Pick-Szeged)
Balátlövők: Katzirz Dávid (Csurgói KK), Pérez Carlos (MKB Veszprém), Putics Barna (Gummersbach, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick-Szeged)
AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ PROGRAMJA
1. CSOPORT (Alicante, Spanyolország)
Résztvevők: Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Algéria
2012. április 6., péntek
17.30: Lengyelország–Algéria
20.15: Spanyolország–Szerbia
2012. április 7., szombat
17.30: Szerbia–Lengyelország
20.15: Algéria–Spanyolország
2012. április 8., vasárnap
17.30: Szerbia–Algéria
20.15: Spanyolország–Lengyelország
2. CSOPORT (Göteborg, Svédország)
Résztvevők: Svédország, Magyarország, Macedónia, Brazília
2012. április 6., péntek
14.45: Magyarország–Macedónia
17.00: Svédország–Brazília
2012. április 7., szombat
13.45: Brazília–Magyarország
16.00: Macedónia–Svédország
2012. április 8., vasárnap
14.45: Brazília–Macedónia
17.00: Svédország–Magyarország
3. CSOPORT (Varasd, Horvátország)
Résztvevők. Horvátország, Izland, Chile, Japán
2012. április 6., péntek
18.00: Horvátország–Japán
20.15: Izland–Chile
2012. április 7., szombat
18.00: Chile–Horvátország
20.15: Japán–Izland
2012. április 8., vasárnap
15.30: Japán–Chile
18.00: Horvátország–Izland
A csoportok első két helyezettje kijut a londoni olimpiára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik