Férfi kézi-vb: rögtön a legnehezebb meccsel indítjuk a középdöntőt

Vágólapra másolva!
2019.01.19. 13:12
null
Miklerék a dánok ellen kezdik a középdöntőt (<strong>Fotó</strong>: MKSZ/Kovács Anikó)
Minden bizonnyal az eddigi legnehezebb mérkőzés vár a magyar férfi kézilabda-válogatottra a dán–német közös rendezésű világbajnokságon, ugyanis a dánok ellen indítjuk a középdöntőt Herningben (kezdés: 20.30: Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Miközben a végelszámolásnál a gólkülönbségnek is lehet jelentősége, az erőbeosztásra is figyelni kell, mert kevesebb mint egy nappal később jön Tunézia.

A csoportkör befejeztével, a középdöntő három mérkőzése előtt Novák András operatív igazgató foglalta össze a magyar szövetség vezetőinek véleményét csapatunk eddigi teljesítményéről és a további elvárásokról.

Válogatottunk az elmúlt tíz évben rendezett öt világbajnokságon négyszer jutott be a legjobb nyolc közé, ezért is tűztük ki ismét ezt a célt. Úgy érezzük, a világ élvonalában vagyunk – mondta Novák András a Nemzeti Sportnak. – Arra persze nem számítottunk, hogy az ellenfelek mellett ilyen sérüléshullámmal is meg kell küzdeni, hiszen Koppenhágában dőlt ki Balogh Zsolt, Ancsin Gábor, Jamali Iman és – a hírek szerint szerencsére csak átmenetileg – Bodó Richárd is. Ez a lövőerő-veszteség a legnagyobbakat is megviselné, a magyar válogatottnak azonban még így is egészen az utolsó percekig volt esélye Svédország ellen a pontszerzésre. Fájó vereség volt, de egyáltalán nem lehangoló.”

A csapat hozzáállása, harci szelleme mellett az is biztató, hogy már látszik a jövő: gondoljunk csak a nagyon vagányul bemutatkozó, tizenkilenc éves, a svédeknek hat gólt lövő Máthé Dominikra. Az Egyiptom elleni döntetlen miatt egy ponttal kezdjük a középdöntőt, ez azt jelenti, további sorsunk talán csak az utolsó pillanatban dől el. Egyelőre azonban érdemes lépésenként haladni, még gondolatban is, és arra koncentrálni, hogy szombaton az olimpiai bajnok házigazdával, Dániával játszunk. Vasárnap Tunézia következik, és ellene, remélem, valamit visszaad a sors abból, amit eddig a vébén elvett tőlünk. Ha így lesz, bejutunk a legjobb nyolc közé, ami nemcsak az olimpiai selejtezős kvóta miatt fontos, hanem azért is, mert az eddigiek alapján ennek a csapatnak ott a helye az olimpián.

STATISZTIKÁK
– Balogh Zsolt kiesésével Lékai Máté lépett elő a legeredményesebb játékosunkká, öt meccsen szerzett 27 góljával a nyolcadik helyen áll a góllövőlistán. Gólpasszból 18 fűződik eddig a nevéhez, amivel kilencedik a vonatkozó rangsorban, a kanadai tabellán az előkelő negyedik.
– A góllövőlistát egyébként a dánok sztárja, Mikkel Hansen vezeti 35 góllal, a kanadai tabellán viszont a macedónok elnyűhetetlen jobbátlövője, a korábbi veszprémi Kiril Lazarov áll az élen (30 gól, 25 gólpassz).
– A kapusok között három olyan játékos áll az élen, aki ellenfelünk volt vagy lesz a tornán. A norvég Espen Christensen és a dán Niklas Landin egyaránt 45 százalékkal védett eddig, s a svéd Andreas Palicka követi őket 43 százalékos hatékonyságával. A mieink közül Mikler Roland 116 lövésből 38-at hárított (33%), ezzel a 17.
– A magyar csapatból a két szélső, Hornyák Péter (3 óra 50 perc) és Bóka Bendegúz (3 óra 28 perc), valamint Bánhidi Bence (3 óra 30 perc) töltötte eddig a legtöbb időt a pályán, de Mikler Roland és Lékai Máté is majdnem 3 óránál jár. Sipos Adrián gyűjtötte be eddig a legtöbb kétperces büntetést, szám szerint hatot, míg Bánhidi négynél jár.
– A lövési hatékonyságunk 68 százalékra esett vissza a csoportkör végére, de a kiemelkedő, Katar elleni meccsnek köszönhetően így is csak a norvégok (72) és a dánok állnak előttünk (70).

A magyar csapat pénteken busszal utazott át Koppenhágából Herningbe, majd kora este már átmozgató edzést tartott a meccsek helyszínén.

Az a kérdés, hogy a nagy szív, a lelkesedés és az akarás meddig tudja korrigálni a hiányzókból fakadó bajokat – gondolkodott el Vladan Matics szövetségi kapitány. – Szeretnék optimista lenni és csupa jót mondani, de legfeljebb a középdöntőbe magunkkal hozott egy pontra, valamint a hozzáállásunkra hivatkozhatok. Ez sem kevés, ám a folytatásra ki kell találnunk valamit Csoknyai kollégámmal. Egészen más játékkal nem lehet, nem érdemes kísérletezni. Sok taktikai elemet nem is volt időnk gyakorolni, amikor a programunkba örökölt edzőmeccsekre kellett repkednünk Dániába és vissza. Változtatni viszont kell, a sérüléshullám miatt nem is lehet másként.”

A második kör előtt kihasználtuk a harmadik cserénket is, Császár Gábort Szita Zoltán váltja a keretben. A sérültek közül Bodó Richárd leül a kispadra, de valószínűleg pihenni fog, míg Balogh Zsolt ma este érkezik vissza.

Az erőbeosztásra is figyelni kell, mert kevesebb mint egy nappal később jön a végső helyezésünk szempontjából kulcsfontosságú, Tunézia elleni mérkőzés, míg az Egyiptommal való összevetésben a gólkülönbségünknek is lehet jelentősége.

Első középdöntős ellenfelünknél, a dánoknál maradva: a vb egyik legnagyobb esélyese hét olimpián járt, két évvel ezelőtt Rióból arannyal tért haza, vagyis címvédő. Az idei a 23. világbajnoki részvétele, háromszor (1967, 2011, 2013) játszott döntőt, 2007-ben bronzérmet szerzett. Tizenkét Európa-bajnoki szereplése is sikeres volt, aranyat (2008, 2012), ezüstöt (2014) és bronzot (2002, 2004, 2006) egyaránt nyert.

Bodó Richárd valószínűleg pihenni fog Dánia ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Bodó Richárd valószínűleg pihenni fog Dánia ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A dán keret öt játékosa szerepel a hazai bajnokságban, a többiek Bundesliga-csapatokban, valamint például a Barcelonában keresik a kenyerüket. Mint megírtuk, a dánoknak is vannak gondjaik: a veszprémiek beállósáról, René Toft Hansenről pénteken érkezett a hír, hogy kiújult korábbi, nagyon hosszan gyógyuló lágyéksérülése, emiatt nem szerepelhet tovább a vb-n. Ugyanakkor testvére, Henrik felépült lábsérüléséből, így ő pótolhatja fivérét. Derékbántalmakra panaszkodott már csütörtökön Nikolaj Öris Nielsen, így Nikolaj Jacobsen kapitánynak a jobbátlövő helyettesítésére is kell gondolnia.

ELLENFÉLNÉZŐ

Összesített magyar mérleg Dánia ellen: 39 mérkőzés, 20 győzelem, 3 döntetlen, 16 vereség, 434–462-es gólkülönbség

Legutóbbi tétmérkőzés: 2018. január 13., Varasd (Eb-csoportmérkőzés):
Dánia–Magyarország 32–25 (14–12)
Legjobb magyar dobók:
Lékai 5, Bartók D. 4

A Flensburgból Veszprémbe tartó irányító, Rasmus Lauge fantasztikus formában van: az eddigi öt meccsen 28 kísérletből 25 gólt lőtt, ám ezzel is csak ezüstérmes a gárda házi góllövőlistáján, amelyet Mikkel Hansen vezet (47/35).

Ahogy fentebb már szó volt róla, a két csapat kétszer is megmérkőzött a felkészülési időszakban, Aarhusban 33–19-re a dánok győztek, míg három nappal később Odensében a mieink nyertek 28–25-re.

Jó leckét kaptunk a második meccsen, így több mint felkészülten várhatjuk a mostani találkozót. Kis bizonytalanság azért van bennünk, mert nem tudjuk, mire számíthatunk a magyaroktól a sérülések miatt. Előnyünk, hogy továbbra is Herningben játszhatunk, miközben leendő ellenfeleink pénteken költöztek, utaztak” – mondta Nikolaj Jacobsen, aki örült annak, hogy maximális pontszámmal indíthatják a középdöntőt.

Dánia a csoportjában pontot sem vesztett, csak a norvégokkal játszott szorosabb meccset (30–26), a többieket leiskolázta.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
I. CSOPORT (KÖLN)

18.00: Franciaország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
20.30: Németország–Izland
II. CSOPORT (HERNING)
18.00: Tunézia–Svédország
20.30: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport)
ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS
A 13–16. helyért
13.00:
Oroszország–Macedónia
15.30: Chile–Katar
A 1720. helyért
18.00:
Szerbia–Bahrein
20.30: Ausztria–Argentína
A 2124. helyért
13.00:
Korea–Japán
15.30: Szaúd-Arábia–Angola

A KÖZÉPDÖNTŐ I. CSOPORTJÁNAK ÁLLÁSA
1. Horvátország 2 2 54–46 +8 4
2. Németország 2 1 1 59–46 +13 3
3. Franciaország 2 1 1 49–47 +2 3
4. Spanyolország 2 1 1 51–48 +3 2
5. Izland 2 2 52–63 –11 0
6. Brazília 2 2 43–58 –15 0
A KÖZÉPDÖNTŐ II. CSOPORTJÁNAK ÁLLÁSA
1. Dánia 2 2 66–48 +18 4
2. Svédország 2 2 60–54 +6 4
3. Norvégia 2 1 1 60–54 +6 2
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 60–63 –3 1
5. Egyiptom 2 1 1 54–57 –3 1
6. Tunézia 2 2 46–70 –24 0

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE DÁNIA ELLEN – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: NAGY László (Telekom Veszprém), MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányító: LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik