Férfi kézi-vb: Botrány! Előre megbundázták a német szabadkártyát?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.24. 15:07
null
A német kijutást az IHF kikövezte – állították az ARD Sportschauban (Fotó: Action Images)
A német közszolgálati televízió (ARD) Sportschau című műsorában elhangzottak szerint a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) előre szabadkártyát ígért Németországnak a férfi kézilabda-világbajnokságra – amit a németek végül meg is kaptak, miután Ausztráliát nemes egyszerűséggel kihúzta a mezőnyből az IHF. A németeket vb-pótselejtezőn legyőző lengyelek állítják: tisztában voltak vele, hogy az IHF előre fixálta a német válogatott kijutását.

„Rettenetesen kínos volt, hogy azt kellett továbbadnom a csapatomnak a sorsdöntő meccsek előtt: mindenképpen nyernünk kell, miközben a németekre ez nem igaz. A németek nyerhetnek, nekünk viszont nyernünk kell – már ekkor hallottuk ugyanis, hogy a német csapat mindenképpen szabadkártyát kap, és utazik Katarba. Lengyelország nem kapott volna ilyen kedvezményt” – nyilatkozta Michael Biegler, a lengyelek német szövetségi kapitánya a Sportschaunak.

A Sportschau azt állítja, hogy az IHF legnagyobb piacát óvva döntött úgy, hogy gyakorlatilag megbundázza a német vb-kvalifikációt, és a pályán elért eredményektől függetlenül kijuttatja a csapatot Katarba. Haszan Musztafa, az IHF elnöke nem is tagadta, milyen fontos a nemzetközi szövetségnek a német tagszövetség.

„Körülbelül egymillió aktív kézilabdázó van Németországban. Egy világbajnok csapatról van szó, a kézilabda rendszeresen szerepel a televízióban, Németország az IHF legfontosabb tagja” – mondta Musztafa.

Az IHF július nyolcadikán elvette az óceániai kijutó, Ausztrália kvótáját, hogy azt Németországnak adja. Az ausztrálok már a tavasszal hallottak a tervről.

„Áprilisban kaptunk egy telefonhívást, melyben tudatták, nem biztos, hogy megkapjuk a világbajnoki kvótánkat. Óriási sokk volt ez nekünk” – nyilatkozta Bevan Calvert, az ausztrálok Németországban légióskodó csapatkapitánya.

A Német Kézilabda-szövetség (DHB) állítja, nem tudott jóval a döntés előtt a szabadkártyáról, arról csak június közepén értesült.

„Június tizenkilencedikén hallottam először arról, hogy mi kaphatjuk a szabadkártyát. A hivatalos megerősítést július hetedikén kaptuk meg” – mondta a Sportschaunak a német szövetség alelnöke, Bob Hanning.

A katari világbajnokság mezőnye végül csak novemberre állt össze, miután előbb Bahrein, majd az Egyesült Arab Emírségek lépett vissza indoklás nélkül, minden bizonnyal a vb-rendező Katarral fennálló feszült politikai viszony miatt. A két szövetség aztán hiába jelentette be, hogy mégis élne indulási jogával, az IHF tanácsa egy-egy helyet Európának és Ázsiának ajánlott fel – Izland és Szaúd-Arábia lett a befutó, a magyar szövetség hiába jelezte részvételi szándékát.

„Döbbenetes, ami történt, számunkra talán a legfájóbb döntés született, hiszen két országot sorolt be a vb-mezőnybe a nemzetközi szövetség, azonban a korábbi döntéssel szemben, amikor Ausztrália helyett Németország kapott lehetőséget a részvételre, ezúttal nem a legutóbbi világbajnokság végeredményét vették alapul, hanem más elvek mentén született a döntés – reagált a döntésre Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. – Természetesen a sportszerűség határain belül minden sportdiplomáciai csatornán keresztül lobbiztunk a számunkra kedvező döntés érdekében. Nem értünk egyet az IHF döntésével, és ezt jelezni is fogjuk, vizsgáljuk a lehetőségeinket.”

A német szövetség közleményben jelezte: a Sportschauban elhangzott állításokkal szemben nem igaz, hogy a DFB előre biztos lehetett a szabadkártyában.

„Az ARD Sporschauban Michael Biegler által állítottakkal szemben a DHB nem kapott információt az IHF-től a vb-pótselejtező előtt a szabadkártyáról. Csak a pályán elért sikerrel foglalkoztunk, ezért volt hatalmas csapás számunkra a magdeburgi eredmény, mert azt hittük, ezzel elszállt a reményünk a szereplésre. A lengyelek elleni második vereséget követően hallottuk először a pletykákat, hogy szabadkártyát kaphatunk" – írták.

Júliusban az ihandball.dk dán blog szerzője, Rasmus Boysen azt írta, nagyon gyanús, hogy Németország a haszonélvezője az IHF Ausztráliát kigolyózó döntésének, miközben az ausztrál szövetség nagyobb pénzösszegeket kapott kézilabdafejlesztésre a vb televíziós jogait birtokló beIN Sportstól. Boysen tehát azt sugallta, az ausztrálokat a fejlesztési pénzekkel „noszogatták”, hogy fogadják el a szövetség döntését, így Németországnak jusson a helyük a világbajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik