Férfi kézi-vb: a németek mégis ott lehetnek a katari tornán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.08. 18:43
null
Örülhetnek a németek, mégis ott lehetnek a katari vb-n (Fotó: Reuters)
A német válogatott mégis részt vehet a 2015-ös katari férfi kézilabda-világbajnokságon, miután a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) elvette az óceániai szövetség részére fenntartott kvótát.


Az IHF tanácsa a zágrábi ülésén megtárgyalta az óceániai tagszövetség helyzetét is. Az indoklás szerint Óceániának jelenleg nincs olyan kontinentális kézilabda-szövetsége, amelyet az IHF hivatalosan elismerne, ezért a térség számára fenntartott világbajnoki kvótát – amelyet Ausztrália szerzett meg – elvette a nemzetközi szövetség. Az így felszabadult helyet annak a válogatottnak ítélték oda, amely a legutóbbi, 2013-as spanyolországi vb-n a legjobban szerepelt, és a júniusi kontinentális selejtezőkön nem kvalifikálta magát a jövő évi katari világbajnokságra. Ez pedig a német válogatott, amely ötödik lett tavaly Spanyolországban.

A németek a júniusi vb-selejtezőkön kettős vereséggel maradtak alul a lengyelekkel szemben.

Óceániát egyébként 2003 óta mindig Ausztrália képviselte a világbajnokságokon, az akkori 21. helye óta rendre a 24., azaz utolsó helyen végzett. Az IHF szűkszavú közleménye arra nem tér ki, hogy miért nem ismerik el hivatalos tagszövetségként az óceániait, és mi változott ilyen tekintetben az utóbbi évekhez képest.

„A jó teljesítményünk újra kifizetődött – utalt a spanyolországi 5. helyükre Bernhard Bauer, a Német Kézilabda-szövetség elnöke. – Most már rajtunk a sor, hogy bizonyítsuk, helyünk van a világbajnokságon.”

A német válogatottnak jelenleg nincs szövetségi kapitánya, miután Martin Heuberger június 30-án lejárt szerződését nem hosszabbították meg.

Mint ismert, a magyar csapat nem lesz ott a katari vb-n, miután elbukta a szlovénok elleni párharcot.

A vb résztvevői: Katar (házigazda), Spanyolország (címvédő), Franciaország (Európa-bajnok), Algéria (Afrika-bajnok), Bahrein (Ázsia-bajnok), Dánia, Horvátország, Tunézia, Egyiptom, Egyesült Arab Emírségek, Irán, Ausztria, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Macedónia, Lengyelország, Oroszország, Szlovénia, Svédország, Németország, Argentína, Brazília, Chile

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik